Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csúcstechnológiai fejlesztéssel segíthetik az élelmiszeripart a Pannon Egyetemen

2016. november 11. 22:43
Nagy volumenű, csúcstechnológiákra épülő fejlesztés veszi kezdetét a Pannon Egyetem keszthelyi kampuszán egy sikeres pályázatnak köszönhetően: az intézmény növénytudományi tudás- és szolgáltató központ kutatás-fejlesztés infrastruktúrájának kiépítésére nyert támogatást.

A fejlesztések a GINOP-2.3.3-15-2016-00015 azonosító számú pályázat és a Széchenyi 2020 program keretében, az európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatnak meg, melyhez a Magyar Állam és az Európai Unió összesen 902,37 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A projekt hivatalosan 2016. június 1-én indult és a tervezett beruházások előreláthatólag 2019. május 31-ig befejeződnek.

Dr. Kocsis LászlóDr. Kocsis László

A projekt november 9-ei, hivatalos nyitó rendezvényén dr. Kocsis László rektorhelyettes úgy fogalmazott, a pályázat jól illeszkedik abba a programba, amit az intézmény az elmúlt években céltudatosan épített fel a kutatás-fejlesztés területén. A Pannon Egyetem, mint önmagát kutató egyetemnek definiáló oktatási központ a nemzetközi ranglistákon is kiváló helyezést vívott ki magának, a partnerekkel folytatott munka eredményeként pedig jelentős kutatatási portfóliót mutathat fel. S bár az érdemek elsősorban a munkatársaknak köszönhetőek, korszerű technológia nélkül nem lehet előre haladni.

Az elmúlt években ennek szellemében épült meg a biotechnológiai központ és az aqua-kutatáshoz alkalmas infrastruktúra, amelynek további lépése lesz a növénytudományi kutatások infrastruktúrájának fejlesztése. Kocsis László kiemelte: a fejlesztés természetesen csak akkor tud célba érni – s ezen fognak munkálkodni – ha azt élettel tudják megtölteni, a legmodernebb eredményeket pedig az oktatási gyakorlatba is be tudják építeni.

Dr. Polgár J. PéterDr. Polgár J. Péter

Dr. Polgár J. Péter, a Georgikon Kar dékánja szerint az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladata, hogy tartalommal töltsék meg az elképzeléseket, kialakítsák a stratégiájukat és megrajzolják azokat a kontúrokat, amelyek mentén megvalósulhat a projekt. Úgy véli, az, hogy egy nagy összegű támogatást sikerült allokálni a karra, jól mutatja annak erejét, de a fejlődéshez tovább kell látni a hagyományokon, és a jelenben kell építkezni a jövőt szem előtt tartva, hogy értelmezhető és értékelhető eredményeket tudjanak felmutatni.

Ennek tárgyi feltételeit teremti meg a pályázat, mely lehetővé teszi, hogy a Georgikon Kar kutatóbázisa és K+F eszközrendszere, illetve a projekt másodlagos helyszíneként szolgáló Műszaki Informatikai Kar felzárkózhasson a XXI. század nemzetközi tudományos kiválósági műhelyektől alapvetően elvárt műszaki színvonalhoz. A fejlesztések elsősorban a növénytudományi kutatásoknak teret biztosító épület beruházásokra, csúcstechnológiás K+F eszközök, laboratóriumi berendezések beszerzésére és informatikai eszközök fejlesztésére irányulnak – ismertette a projekt részleteit Máthé Ferenc projektmenedzser.

Taller JánosTaller János

Dr. Taller János egyetemi tanár szakmai beszámolójában arra is kitért, miként lendíthetik előre az infrastrukturális fejlesztések a hosszabb ideje tartó keszthelyi kutatásokat. A tervezett 400 m²-es kísérleti üvegház, az előkészítő és kiszolgáló épületek, a 100 m²-es fedett, zárt gépszín, az 100 tonna befogadására képes burgonyatároló épület, valamint a speciális kémiai analitikai műszerek, biológiai anyagvizsgálati és molekuláris genetikai eszközök többek között lehetővé teszik a növények klímaváltozással kapcsolatos tesztelését, a növényi betegségekkel és kártevőkkel szembeni rezisztenciát magukban hordozó, szaporítóanyagok előállítását és az alacsony környezeti terheléssel járó új termesztéstechnológiai és növényvédelmi eljárások kidolgozását, melyek hozzájárulhatnak az egészséges és helyi élelmiszerek előállításához, piacra jutásához.

Tóth ZoltánTóth Zoltán

Tóth Zoltán dékán helyettes szerint a fejlesztés a nagy nemzetközi kutatásokhoz való kapcsolódás lehetőségét is megteremti, valamint nemzetközi K+F+I pályázatok pénzügyi forrásainak sikeresebb elérését, lehívását. A projekt kifejezett célja emellett az innovációban érdekelt hazai agrár- és élelmiszeripari vállalkozások K+F szolgáltatási igényeinek kiszolgálása, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be. 2021. november 26. 12:15 Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. 2021. február 2. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.