2020. május 29. // Magdolna névnap

Világszínvonalú fejlesztés, új perspektívák

2016. december 1. 11:08
Az országban egyedülálló elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást a Pannon Egyetem. A kérdésre, hogy tulajdonképpen mire is jó az elektronmikroszkópia Dr. Pósfai Mihály, egyetemi tanár, akadémikus adott választ szerda este a VEAB székházában.

A Pannon Egyetem 2017-ben két új eszközzel gazdagodik: a modern elektronmikroszkópokkal akár egyedi atomok is láthatóvá válnak, segítségükkel atomi léptékű kémiai elemzések végezhetők, fehérjék szerkezetét is meg lehet határozni, és nanométeres léptékben vizsgálhatók az anyagok fizikai tulajdonságai.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 923,72 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében. Optimális működtetéséhez várhatóan hét új kutató alkalmazására lesz szükség. A projektmenedzser Morvai Bálint, a szakmai vezető pedig Pósfai Mihály.

Dr. Pósfai Mihály előadásában kitért a projekt fázisaira, nehézségekre, és választ adott a sokakban felmerülő kérdésre is: hol tart jelenleg a tudomány, ehhez képest mit fog tudni az új veszprémi laboratórium, milyen jellegű vizsgálatokra lesz alkalmas?

Kedvcsinálónak is szánjuk az előadást, hiszen az új laboratórium nyitva áll mindazon egyetemi, kutatóintézeti kolléga és az ipar képviselői előtt, akiknek anyagvizsgálati feladataikhoz mikro- és nanométeres felbontású mérésekre van szükségük. – hangsúlyozta az előadó. A laboratórium az egyetem öt kara közül három képzését és kutatómunkáját támogatja: a Mérnöki, a Műszaki Informatikai és a Georgikon Kar oktatói, kutatói, doktoranduszai és hallgatói számára jelent minőségi változást az új kutatási infrastruktúra.

Az új, világszínvonalú infrastruktúra a műszaki, a természet- és élettudományok területén dolgozó kutatók számára nemzetközi jelentőségű tudományos eredmények elérését és ezek publikálását segíti, valamint a nemzetközi kutatási pályázatokban való sikeres részvétel esélyét növeli.

A tervezett „szolgáltató laboratórium” a régió más felsőoktatási intézményei (Széchenyi Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem), kutatóintézetei (MTA ÖK BLI, MTA CsFK GGI) és ipara (Herend, Continental, Valeo, Alcoa-Köfém, Balluff, MOL) számára is új perspektívákat nyit az anyagvizsgálatban.

A projekt célja olyan laboratórium létrehozása, amely a változatos elektronmikroszkópos technikák csaknem teljes spektrumában világszínvonalú szolgáltatást nyújt. Ez azonban rengeteg feltételnek kell teljesülnie. A nehézségek közé tartozik, hogy a laboratórium fenntartása igen költséges, a műszerek kezelése pedig komoly szakértelmet igényel. Az akadémikus azonban rámutatott arra, hogy az elektronmikroszkóp kezelése hiányszakmának minősül, így a képzés során megszerzett tapasztalatok remekül kamatoznak a munkaerőpiacon.

Az egyetem elvégzendő feladatai közé tartozik

  • a műszerekkel szemben támasztott igények definiálása
  • a telepítésükhöz szükséges feltételek megteremtése
  • a műszerek telepítése, a laboratórium működési rendjének kialakítása
  • a laboratórium által képviselt tudományos és K+F potenciál széles körben való megismertetése, ezáltal a műszerek felhasználói körének kialakítása, és
  • a szakmai utánpótlás folyamatos képzése.

A pásztázó elektronmikroszkóp (SEM) az Anyagmérnöki Intézetben kap helyet, a transzmissziós elektronmikroszkóp (TEM) és a mintaelőkészítők azonban egy új épületet igényelnek, a speciális labort ugyanis árnyékolni és szigetelni kell a mechanikai, akusztikus, és mágneses zajokkal szemben.

Az előadást követő fórum keretében lehetőség nyílt a beruházáshoz kapcsolódó kérdések, észrevételek megvitatására.

Szabó Virág
Domján Attila
2020. május 29. // Magdolna névnap