Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyarországon is lehet gasztronómiából profitálni

2016. december 5. 21:02
A vendéglátóipari iskolák padjaiból kikerülve sokan szeretnék egyből euróban kapni a fizetésüket, Both Lőrinc, a Michelin-csillagos Borkonyha fiatal szakácsa szerint viszont alázattal és tanulással idehaza is megcsinálhatja valaki a szerencséjét.

Az RTL Klubon futó A konyhafőnökből ismert Sárközi Ákos jobb keze pedig tudja, miről beszél: 25 éves kora ellenére már három éve az egyik legjobb budapesti étterem, a Borkonyha szakácsa. Both Lőrinc hétfőn, a szakmákat népszerűsítő Európai Szakképzési Hét keretében mesélt arról a diákoknak egykori iskolájában, a Séf Szakképző Iskolában, miként is jutott el idáig, és miért érdemes ma inkább Magyarországon elhelyezkedni a vendéglátóiparban.

A nyugatinál jóval alacsonyabb fizetések ellenére ugyanis, ha érvényesülésről van szó, idehaza sokkal jobb perspektívák tárulnak a fiatal gasztromágusok elé. Kétségtelen, hogy külföldön viszonylag hamar és könnyen elérhető az akár 2000 eurós álomfizetés, a ranglétrán való előrelépés már közel sem ilyen egyszerű. Idehaza viszont gasztroforradalom zajlik, és ezt ki kell használni, mert aki ma még csak kezdő szakács, pár év múlva akár séffé nőheti ki magát – és ha elég ügyes, idővel éppenséggel a saját éttermét is megnyithatja.

Mindez persze itthon sem hullik senki ölébe. Ahhoz rengeteg alázatra és elhivatottságra van szükség. „A vendéglátóiparban, a gasztronómia világában nem azok lesznek sikeresek, akik színjelesek. Senki sem a jegyeidet fogja nézni, amikor megpróbálsz elhelyezkedni a szakmádban, helyette csak annyit kérdeznek: mit akarsz?” – mesélte Lőrinc. Az ő válasza pedig annak idején csak annyi volt: „Dolgozni és tanulni.”

Ennek megfelelően lépkedett előre is: Veszprémben a Villa Medici séfje, Amrein Csaba szárnyai alatt tanulta a szakácsmesterséget, majd egy pár hónapot Cipruson is eltöltött, noha állítása szerint az ott ért impulzusok csak emberileg adtak neki sokat. Később két nyarán át Csopakon, a jelenlegi Szent Donát Birtokon dolgozott szakácsgyakornokként, a második szezon végén pedig egy hétre Budapestre utazott, hogy a Borkonyhában, Sárközi Ákos mellett sztázsoljon. Mint mondja, rengeteg új technológiát tanult itt, kapcsolatokat szerzett, így a telített munkaidő – hat napot dolgozott egy héten Csopakon, majd a hetedik napon Pestre utazott az étterembe tanulni – teljes mértékben megtérült. Sárközi Ákos kifejezetten séfhelyettesnek oktatta, másfél hónap után teljes jogú szakácsként kezdhetett a Borkonyhán, hamarosan pedig akár egy újonnan nyíló hely séfje lehet.

Lőrinc szerint persze hátradőlni most sem lehet: folyamatosan tanulni kell, minőségi blogokat, könyveket olvasni, filmeket nézni, figyelni az éttermeket. Meglátni a kihívást egy ételben, és legyőzni az akadályt – még ha az csak annyi is, hogy elkészíted Gordon Ramsey csodás csoki szufléját. Ez nem szégyellnivaló, mert így is fejlődsz. Ahogy akkor sem dől össze a világ, ha egyszer épp elrontasz egy ételt. Olyankor meg kell rázni magad és továbblépni – mondja Lőrinc.

A munkáltatók ugyanis épp azokat a szakembereket keresik, akik a papír megszerzése után is hajlandóak tanulni, képesek előre tekinteni és akik tudnak csapatban dolgozni. Mert egy jó étterem sava-borsát valójában a csapat, a jó hangulat és a bizalom adja – a nélkül az ételek is csak vajmi keveset érnek.

Persze tény és való, a szakács szakmához kell némi őrültség. Több napon át 16 órát lehúzni a konyhában, keményebb időszakban akár majd egész héten, miközben a családra, magánéletre alig jut idő – ezt nem lehet kellő elhivatottság nélkül végezni. Lőrinc szerint viszont minderre úgy kell tekinteni, mint egy befektetésre, ami elvezet a vágyott jövőhöz. Őt is ez motiválta annak idején: egy saját étterem létrehozása, ahol egy kicsit élhetőbb vendéglátást valósíthat meg.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Középpontban a környezeti nevelés Pannon Egyetem Középpontban a környezeti nevelés A Pannon Egyetemen 2022 óta fut a Tématerületi Kiválósági Program 2021 keretében a Nemzeti Kutatások alprogram, amely a környezettudatos életmóddal kapcsolatos társadalmi és nyelvi attitűdök vizsgálatát veszi górcső alá online szövegek és kérdőíves felmérések alapján. A projekt 2025 végéig tart. 2024. december 19. 18:19 Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Digitális eszközökkel a jövő oktatásáért: laptopokat kaptak az 5. és 9. évfolyamos diákok Digitális eszközökkel a jövő oktatásáért: laptopokat kaptak az 5. és 9. évfolyamos diákok Újabb lépést tett a magyar oktatási rendszer a digitalizáció felé: immár negyedik alkalommal osztottak ki számítástechnikai eszközöket az iskolások számára kormányzati támogatásból. A program keretében országszerte 125 ezer laptopot kaptak az 5. és 9. évfolyamos tanulók, amelyek tabletként is funkcionálnak. A diákoknak csupán igényelniük kellett a gépeket, és mindenki, aki jelentkezett, meg is kapta az eszközt. 2024. november 28. 12:20 Mestereket avattak az Iparkamarában közélet Mestereket avattak az Iparkamarában Huszonégyen vehették át mesterlevelüket kedd délelőtt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénytermében. 2024. november 26. 14:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.