Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Magyarországon is lehet gasztronómiából profitálni

2016. december 5. 21:02
A vendéglátóipari iskolák padjaiból kikerülve sokan szeretnék egyből euróban kapni a fizetésüket, Both Lőrinc, a Michelin-csillagos Borkonyha fiatal szakácsa szerint viszont alázattal és tanulással idehaza is megcsinálhatja valaki a szerencséjét.

Az RTL Klubon futó A konyhafőnökből ismert Sárközi Ákos jobb keze pedig tudja, miről beszél: 25 éves kora ellenére már három éve az egyik legjobb budapesti étterem, a Borkonyha szakácsa. Both Lőrinc hétfőn, a szakmákat népszerűsítő Európai Szakképzési Hét keretében mesélt arról a diákoknak egykori iskolájában, a Séf Szakképző Iskolában, miként is jutott el idáig, és miért érdemes ma inkább Magyarországon elhelyezkedni a vendéglátóiparban.

A nyugatinál jóval alacsonyabb fizetések ellenére ugyanis, ha érvényesülésről van szó, idehaza sokkal jobb perspektívák tárulnak a fiatal gasztromágusok elé. Kétségtelen, hogy külföldön viszonylag hamar és könnyen elérhető az akár 2000 eurós álomfizetés, a ranglétrán való előrelépés már közel sem ilyen egyszerű. Idehaza viszont gasztroforradalom zajlik, és ezt ki kell használni, mert aki ma még csak kezdő szakács, pár év múlva akár séffé nőheti ki magát – és ha elég ügyes, idővel éppenséggel a saját éttermét is megnyithatja.

Mindez persze itthon sem hullik senki ölébe. Ahhoz rengeteg alázatra és elhivatottságra van szükség. „A vendéglátóiparban, a gasztronómia világában nem azok lesznek sikeresek, akik színjelesek. Senki sem a jegyeidet fogja nézni, amikor megpróbálsz elhelyezkedni a szakmádban, helyette csak annyit kérdeznek: mit akarsz?” – mesélte Lőrinc. Az ő válasza pedig annak idején csak annyi volt: „Dolgozni és tanulni.”

Ennek megfelelően lépkedett előre is: Veszprémben a Villa Medici séfje, Amrein Csaba szárnyai alatt tanulta a szakácsmesterséget, majd egy pár hónapot Cipruson is eltöltött, noha állítása szerint az ott ért impulzusok csak emberileg adtak neki sokat. Később két nyarán át Csopakon, a jelenlegi Szent Donát Birtokon dolgozott szakácsgyakornokként, a második szezon végén pedig egy hétre Budapestre utazott, hogy a Borkonyhában, Sárközi Ákos mellett sztázsoljon. Mint mondja, rengeteg új technológiát tanult itt, kapcsolatokat szerzett, így a telített munkaidő – hat napot dolgozott egy héten Csopakon, majd a hetedik napon Pestre utazott az étterembe tanulni – teljes mértékben megtérült. Sárközi Ákos kifejezetten séfhelyettesnek oktatta, másfél hónap után teljes jogú szakácsként kezdhetett a Borkonyhán, hamarosan pedig akár egy újonnan nyíló hely séfje lehet.

Lőrinc szerint persze hátradőlni most sem lehet: folyamatosan tanulni kell, minőségi blogokat, könyveket olvasni, filmeket nézni, figyelni az éttermeket. Meglátni a kihívást egy ételben, és legyőzni az akadályt – még ha az csak annyi is, hogy elkészíted Gordon Ramsey csodás csoki szufléját. Ez nem szégyellnivaló, mert így is fejlődsz. Ahogy akkor sem dől össze a világ, ha egyszer épp elrontasz egy ételt. Olyankor meg kell rázni magad és továbblépni – mondja Lőrinc.

A munkáltatók ugyanis épp azokat a szakembereket keresik, akik a papír megszerzése után is hajlandóak tanulni, képesek előre tekinteni és akik tudnak csapatban dolgozni. Mert egy jó étterem sava-borsát valójában a csapat, a jó hangulat és a bizalom adja – a nélkül az ételek is csak vajmi keveset érnek.

Persze tény és való, a szakács szakmához kell némi őrültség. Több napon át 16 órát lehúzni a konyhában, keményebb időszakban akár majd egész héten, miközben a családra, magánéletre alig jut idő – ezt nem lehet kellő elhivatottság nélkül végezni. Lőrinc szerint viszont minderre úgy kell tekinteni, mint egy befektetésre, ami elvezet a vágyott jövőhöz. Őt is ez motiválta annak idején: egy saját étterem létrehozása, ahol egy kicsit élhetőbb vendéglátást valósíthat meg.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.