2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

A Bárcziban a szeretet nyelvét beszélik

Teltházas nézőtér előtt, meghitt hangulatban zajlott a 25. alkalommal megrendezett Bárczi Caritas Gála péntek este az Agórában. A jótékonysági esemény bebizonyította: a szeretetteli gondoskodás igenis kifizetődik.

Nincs Bárczis iskolaév hagyományos jótékonysági gála nélkül, és sokak számára évzárás sem, bármilyen sürgetőek is a teendők. Így van ezzel Szauer István, a Klik Veszprémi Tankerületének igazgatója is, aki sűrű programja mellett is szakított időt az eseményre.

Szauer IstvánSzauer István

„Annyi elfoglaltságom akadt, hogy minden programomat lemondtam, de a Bárczi Gálára nem mondhattam nemet. Amit itt kaptam – akár csak a gyerekek tavalyi Pinokkió előadására visszagondolva – az a mai napig feltölt” – árulta el az igazgató, hozzátéve: akárhányszor az iskolában jár, mindig baráti hangulat fogadja, nyugalom, szeretet és béke árad a falakból és a gyerekek tekintetéből egyaránt. Az öröm pedig a színpadon is visszasugárzik – ami persze alázatos munka nélkül elképzelhetetlen lehetne. Hiszen a siker és a győzelem nem a falakban rejlik, hanem a védők lelkében, azok a védők pedig jelen esetben a pedagógusok – idézte fel az igazgató az Egri csillagok sorait.

Szauer szavait támasztotta alá Horváth Éva, a Bárczi iskola igazgatónője is: ezt a munkát másként nem is lehet végezni. „Az iskolában nemcsak az anyanyelvünket beszéljük, hanem a szeretet nyelvét is, mert van, amit szavakkal nem lehet leírni, de a szívünk elmondhatja. Amellett, hogy vigyázzuk és óvjuk mindenki egészséget, kiváló közösséget tudunk építeni, ahol felnőtt, gyerek egyaránt jól érzi magát.” Ez persze időnként kimerítő feladat, de a tudat, hogy a rájuk bízott gyerekek öröméért dolgoznak, gyógypedagógusként pedig mind egyenlők és segíthetik egymást, újra és újra erőt ad.

Horváth ÉvaHorváth Éva

A példaértékű nevelő munka pedig meghozza a gyümölcsét: a közönség nagy tapssal köszönte meg a tanárok és a diákok közös előadásait, a legkisebbek furulyás műsorától kezdve a zenés-verses fellépéseken és a zongoraszólón, néptáncon át a színházi előadásig, időnként pedig maguk is csatlakoztak egy-egy dal elénekléséhez, igazolva, hogy itt egy örömteli közösség formálódik.

Az iskola a hagyományokhoz íven idén is Bárczi-díjjal jutalmazta a jók között a legjobbakat is, a gála helyszínén megvásárolható támogatói jegyekből és ajándéktárgyakból, valamint az Adományozó Hengerbe befolyt összeget pedig iskolai rendezvények, táborok finanszírozására fordítják.