Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C

Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából

2024. március 22. 14:01
Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek.

Rendkívül színvonalas, megható műsorral készültek a Báthory gála fellépői. Az ünnepélyes eseményen felszólalt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Beszédét külön fűszerezte, hogy Navracsics szintén báthorys diák volt, így emlékeit felidézve mesélt arról, hogyan épült fel a panelrengeteg közepén egy rendkívül színvonalas iskola, 1978-ban.

Sokan a mai napig piros iskolának hívják, Navracsics szerint elképesztően modern és élvonalbeli iskola volt, ahol délután is volt tanítás, hiszen olyan sokan jártak oda. A miniszter hozzátette: tanuszodájuk is volt, mi több, még használhatták is, folytatta humorosan. Véleménye szerint az intézmény rendkívül erős értékrendet kínált, s ez a „Báthory örökség” a mai napig kíséri útján.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, és feltette a kérdést: vajon mit jelent egy iskola egy város számára? A történelmi múltat vizsgálva egyértelmű, hogy amikor veszély fenyegette a várost, s amikor újjáépítésre volt szükség, a túlélés és a továbblépés zálogát mindig az iskolák építése jelentette. Ahol otthon van, ott iskola is, s mivel a Bem iskola kinőtte már lehetőségeit, felépítették a Báthory Iskolát.

Porga megköszönte a szülőknek, hogy a mai napig bíznak az intézmény szellemiségében, és oda íratják gyermekeiket.

Pohl Brigitta, az iskola igazgatója elmondta: a jelen a múlt és a jövő találkozik ezen az eseményen, tehát az elődökre is emlékezünk. A szóban forgó rendezvény a jubileumi programsorozat ékköve, amit megelőzött már számos ünnepély, és még nincs vége. Az esemény az iskola összetartó közösségét fémjelzi, amelyet az elődök megalapoztak. Az igazgató megköszönte a munkatársaknak, a szülőknek, a diákoknak, és mindenkinek, aki hisz a Báthory intézményében, szellemiségében.

A beszédek után a város szellemi és művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, a város jó hírének öregbítéséért végzett tevékenység elismeréseként Pro Meritis érmet vehetett át Buknicz Erzsébet, aki 1992-ben végzett Győrben az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán tanító-könyvtáros szakon. 1990 óta a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola pedagógusa, a Kék Madár programban pedig több mint 20 éve dolgozik. Személyiségét az állandó fejlődés jellemzi.  Nagyon tájékozott, felkészült , következetes, határozott személyiség, aki a nevelés terén is nagyon eredményes.  A sokrétű iskolai munkássága mellett is folyamatosan képezi magát: mesterpedagógus, továbbá szakértőként segíti, illetve motiválja kollégáit.

Buknicz Erzsébet mély elkötelezettséggel adja tovább immár több mint harminc éve a néphagyományok és a néptánc szeretetét a felnövekvő generációknak. A Báthory Táncegyüttest 1992-ben alapította meg egy maroknyi, de annál lelkesebb gyermekből, 26 fővel. A létszám az évek során folyamatosan bővült, a kitartó munka pedig városi, megyei, majd országos és nemzetközi sikereket hozott. A néptánccsoport, amelynek alapítója és a mai napig oktatója Buknicz Erzsébet, jelenleg a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola tagintézményeként működik. Az elmúlt 30 év alatt több mint 1000 gyermek volt tagja a táncegyüttesnek. 

Báthory emlékéremben részesült Novák-Rippel Melinda, Rybár Olivér, Stigelmaier Józsefné és Szabó-Komáromi Beáta.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
'A választások tétje Veszprém töretlen fejlődése' 'A választások tétje Veszprém töretlen fejlődése' 2002-ben nem várt vereséget szenvedett a Fidesz, amikor 0,7 százalékkal kaptak ki az MSZP-től, valamint az SZDSZ-től. Ekkor új értékek mentén kellett átszervezni Veszprémet is, így vállalta el dr. Navracsics Tibor a Fidesz veszprémi csoportjának elnökségét, és ehhez a feladathoz kérte Porga Gyula segítségét. Ahogy a közigazgatási- és területfejlesztési miniszter elmondta a hétfői lakóssági fórumon: ,,Porga Gyulával elkezdtük a lassú építkezést, amiben voltak mesterfogások is, mint például Ovádi Péter, és voltak óriási balfogások, mint Kész Zoltán”.   tegnap 19:02 Veszprémből népszerűsítették a triatlont sport Veszprémből népszerűsítették a triatlont Újabb bizonyítékát adta Veszprém, hogy nem légből kapott az a terve, hogy hamarosan bezsebeljen egy újabb nemzetközi címet az Európa Sportfővárosa formájában. Ebben a helyi sportkluboknak is nagy szerepe lesz, akik közül vasárnap a Spirit SC mutatta meg, hogyan kell egy professzionális triatlonversenyt megszervezni. Az uszodánál több százan – amatőrök és profi sportolók – küzdötték le a saját korlátaikat úszásban, kerékpározásban és futásban. 2024. május 27. 14:56 Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett. 2024. május 27. 0:09 Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Dózsaváros Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Nyárbúcsúztatóból már sokat tartottak, de nyárköszöntőből ez volt az első, amit szombaton szerveztek meg a Dózsavárosban a Martinovics téren. 2024. május 26. 14:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.