Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bezzeg régen...

2017. január 12. 20:43 // Forrás: Képek: Internet
Terrortámadások, polgárháborúk, feje tetejére állított erkölcsi értékrend és kézhez ragasztott okostelefonok. A csapból is az folyik, hogy régen mennyivel jobb volt minden. Elmondjam, hogy szerintem miért hülyeség ez?

Mert minden éremnek két oldala van. Nem kétséges, szörnyű, hogy nap, mint nap ártatlan emberek halnak meg a politikai nézet, vagy a vallás nevében folytatott véres háborúkban, de még ennek ellenére is a legbékésebb periódusát éli az emberiség. Gondoljunk vissza a történelmi ismereteinkre. Az indiánokat lemészároló amerikai telepesekre, a keresztes hadjáratokra, a rabszolgatartásra, a száz éves háborúra, a világháborúkra… hosszú a lista. Az ember ösztönszerűen vágyik a hatalomra és adjunk hálát azért, hogy 2016-ban már nem fordulhat elő, hogy Németország és Oroszország eldönti, hogy lemossa Lengyelországot a térképről.

A technológiai hihetetlen léptékű fejlődése nem csupán a Pokemon Go-zást, a Snapchatazést, vagy egyéb (a nagy általánosság szerint) értelmetlen alkalmazások használatát tette lehetővé, hanem azt is, hogy egy elektromos autó önmagát tudja vezetni, tisztítható legyen a tengervíz, vagy épp hallhassuk, milyen hangot ad két fekete lyuk egymásnak csapódása. Nem is beszélve arról, micsoda távlatokat nyitott az orvostudományban! Bionikus robot-végtagok, szervátültetés, műszív... Soroljam még?

Régen nem volt olyan veszélyes a világ és nem voltak olyan görcsösek az emberek. Szüleink pár évtizeddel ezelőtt stoppal bejárták Európát, mi pedig reggeltől estig a játszótéren lógtunk, tele voltunk lila foltokkal és sebekkel a sok kúszás-mászástól, szüleink valahogy mégsem aggódták halálra magukat.

Nem volt biztonsági zár a gyógyszereken, sőt még a vízkőoldóra sem kellett ráírni, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, mert nem voltunk életképtelenek. A mai szülők a gyerek minden lépéséről tudni akarnak, a széltől is óvják, és attól sem riadnak vissza, hogy ellenőrizzék a csemetéjük böngészési előzményeit vagy Facebook üzeneteit. Mindezt nem azért teszik, mert mániákusok, hanem mert a technika lehetővé teszi számukra.

A mai fiataloknak könyörögni kell, hogy tegyék le a telefont/tabletet/controllert és menjenek már le az istenverte parkba focizni? Hányszor látjuk a környezetünkben, hogy a síró gyerek kezébe nyomják a tabletet, ahelyett, hogy felvennék? A jelen csemetéi beleszületnek a virtuális bumm-ba, számukra ez a természetes, de ettől még nem törvényszerű, hogy szobanövényekké válnak. Különben meg a régi idők gyermekei azért töltötték minden idejüket a szabadban, mert nem volt alternatívájuk.

Én még úgy nőttem fel, hogy a vakáció első napjától augusztus harmincegyig csak aludni és enni jártam haza, mert várt a bányató, a fára épített bunker, a focipálya meg a Duna-part. De szeretek játszani a konzolon is, és soha nem éreztem késztetést arra, hogy besétáljak egy plázába és lövöldözni kezdjek, pedig kipörgettem az összes Halo-t. Sőt, a tudomány igazolta azt is, hogy egyes játékok fejlesztik a memóriát, a motorikus funkciókat, sőt a helyzetelemzési és felismerési képességet is.

Amikor az idősebb generáció nosztalgikusan emlegeti a ’régi szép időket’ az sok esetben azért fordulhat elő, mert az idő ugyebár mindent megszépít. Közhely, de így van. Emlékszel, mennyire utáltad a tanulást? Dehogy emlékszel, amint rájöttél, hogy dolgozni szarabb rosszabb, elkezdtek hiányozni az osztálytársaid, meg a szünetben való ökörködések és megfakult minden, amit tizenévesen tragédiaként éltél meg.

Ha valami biztos, hát az, hogy a világ változik. Folytonosan és megállíthatatlanul. Szerintem mi, emberek egyszerűen túlságosan jelentéktelenek vagyunk ahhoz, hogy megítéljük, ez az alakulás hasznos-e avagy kártékony. Az ember bele nyúlt a természet rendjébe, pusztítja a környezetet, kivágja az esőerdőket és gyilkolja az élővilágot. Nagy a baj, saját nagyravágyásunk és gátlástalanságunk eredményét már a mindennapi életünkben is felfedezhetjük. A helyzet azonban az, hogy magunkkal tolunk ki, nem az anyafölddel. A bolygónkat nem elpusztítjuk, csupán lakhatatlanná tesszünk az emberi faj számára. Saját magunk számára. A Föld reagál az ember beavatkozására, alkalmazkodik hozzá. Előre borítékolom: neki jobban fog menni, mint nekünk.

Szabó Virág
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.