Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

MOSTANTÓL TRUMP AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ELNÖKE

2017. január 20. 15:19 // Forrás: BBC
Beiktatták hivatalába Donald Trumpot, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökét pénteken Washingtonban.

A lényeg röviden

  • Donald Trump pontban délben letette az elnöki esküt, és Barack Obama hivatalát átvéve az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke lett.
  • Trump november 9-én aratott győzelmet a választáson.
  • Trump ma 70 éves és 220 napos, ezzel az Egyesült Államok történetének legidősebben beiktatott elnöke. Ezt a rekordot eddig Ronald Reagan tartotta, aki 69 éves és 349 napos volt, amikor hivatalba lépett 1981. január 20-án.

Előkészületek

Barack Obama végleg elhagyta a Fehér Házat – a hagyományoknak megfelelően hagyott egy levelet az ovális iroda asztalán utódjának, a levél tartalmáról azonban nincsenek információk.

Helyi idő szerint reggel kilenckor Donald Trump és neje elhagyták a Blair House-t, az elnöki vendégházat, ahol Jimmy Carter (1971) óta a megválasztott elnökök a beiktatásuk előtti éjszakát töltik. A Blair House korábban olyan neves személyiségeket látott már vendégül, mint II. Erzsébet brit királyné, Charles de Gaulle korábbi francia elnök, vagy Winston Churchill és Margaret Thatcher korábbi brit miniszterelnökök.

A tradícióknak megfelelően Trump családjával istentiszteleten vett részt délelőtt egy a Fehér Ház közelében található kápolnában. Ezután a Fehér Ház Kék Szobájában a leendő elnök és neje találkozott a leköszönő elnökkel és first ladyvel, hogy együtt vonuljanak át a Capitoliumhoz az eskütételre – ez szintén hagyomány, Rutherford B Hayes 1877-es beiktatása óta.



A beiktatás

A beiktatási ünnepségen részt vettek a még életben lévő korábbi elnökök: Jimmy Carter, Bill Clinton és ifjabb George Bush. Idősebb George Bush a napokban kórházba került, és orvosai nem engedélyezték neki, hogy jelen legyen a ceremónián.

Az emberek azonban kevésbé érdeklődtek: Obama beiktatásán 1,8 millióan vettek részt, a helyszíni tudósítók szerint az akkorihoz képest "szinte üresek" Washington utcái, a mai eseményre "mindössze" 800.000 néző megjelenésével számoltak.

Az elnök George Washington óta mindig ugyanazt az esküt teszi le – a hagyományokhoz hűen Donald Trump is ugyanarra a Bibliára esküdött, amire Abraham Lincoln.

"Ünnepélyesen esküszöm, hogy az Egyesült Államok elnökének tisztét híven gyakorolom, és legjobb képességeim szerint fenntartom, óvom és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát."

Mike Pence még az elnök előtt letette az alelnöki esküt.


Az ünnepi beszéd: mindig Amerika lesz az első

Az Egyesült Államok polgárai nagy erőfeszítést tettek, hogy újraépítsék Amerikát – kezdte beavatási beszédét Donald Trump. – Kihívások előtt állunk, de elvégezzük a dolgunkat.

Fotó: REUTERS/Kevin LamarqueFotó: REUTERS/Kevin Lamarque

Trump köszönetet mondott Obamának a zökkenőmentes hatalomátadásért, megjegyezte azonban: a hatalmat nem csak egyik párt adja át a másiknak, és egyik kormány a másiknak, hanem Washington is átadja a hatalmat a népnek. A főváros túl sokáig bírt a hatalommal, míg a nép fizette meg az árát. Munkahelyek szűntek meg, gyárak zártak be, az establishment megvédte magát. Míg ők ünnepeltek a fővárosban, az országszerte szenvedő családoknak nem sok okuk volt az ünneplésre. A változás ebben a pillanatban kezdődik.

"Ez az önök ünnepe, az Amerikai Egyesült Államok az önök országa". Ez a nap úgy kerül be a történelemkönyvekbe, mint a nap, amikor a hatalom visszakerült az emberek kezébe. Egy nemzet azért létezik, hogy a polgárokat szolgálja.

Az elnök az okatási rendszer hiányosságait, a munkaerőhiányt kritizálta, miközben megjegyezte: egy nemzet vagyunk, az emberek álmai a mi álmaink, az ő sikereik a mi sikereink. Évtizedekig előnybe helyeztük a külföldi ipart az amerikai iparral szemben, megvédtük más országok határait, míg nem foglalkoztunk a sajátunkkal, gazdaggá tettünk más országokat, míg a mi országunk eltűnt a láthatáron. Mindez a múlt, és mostantól csak a jövő felé tekintünk. Ettől a naptól mindig Amerika lesz az első. Minden döntés az adókkal, kereskedelemmel, külügyekkel kapcsolatban elsősorban az amerikai munkások és családok érdekeit fogja szolgálni.

Fotó: Alex Wong/Getty ImagesFotó: Alex Wong/Getty Images

"Utolsó lélegzetvételemig harcolni fogok önökért." Amerika újra nyerni fog. Visszaszerezzük a munkáinkat, határainkat, álmainkat. Új utakat, hidakat, repülőtereket és alagutakat fogunk építeni. Újraépítjük az országunkat amerikai kezekkel, amerikai munkával. Két szabályt követünk: vásárolj amerikait és foglalkoztass amerikaiakat! Minden nemzetnek joga, hogy saját érdekeit helyezze az első helyre. Megerősítjük szövetségeinket és újakat hozunk létre a radikális iszlamizmussal szemben.

Mi, amerikaiak megerősítjük a szolidaritásunkat egymással. Ha Amerika egységes, akkor Amerika megállíthatatlan. Nagyot kell álmodnunk, és még nagyobban gondolkodnunk. Többé nem fogadjuk el, hogy a politikusok beszéljenek, de ne tegyenek semmit, panaszkodjanak, de ne oldják meg a problémákat. Lejárt az üres beszéd ideje, eljött a cselekvés órája. Együtt újra erőssé, gazdaggá, büszkévé, biztonságossá és naggyá tesszük Amerikát.


Ablakokat törtek a tüntetők

Egész nap kézzel fogható volt a feszültség az Egyesült Államok fővárosában, ahol mind Trump mellett, mind ellene tömegek demonstráltak. A tüntetők szemetes kukákat borogattak és kirakatokat törtek be Washingtonban. Több csoport is utcára vonult, némelyik erőszakos célzattal. A Disrupt J20 csoport például megpróbálta blokkolni az ellenőrzőpontokat a belvárosban, hogy Trump hívei ne tudjanak bejutni a nézőknek kijelölt területre.

A szövetségi főváros belvárosi utcáin, a Fehér Háztól nem messze csaptak össze a Trump-ellenes tüntetők a rohamrendőrökkel. A körülbelül négyszáz fős tüntetőcsapat kövekkel és botokkal támadt rá a rendőrökre, akik könnygázgránátok bevetésével próbálták meg feloszlatni a csoportot. A washingtoni rendőrség szóvivője bejelentette, hogy eddig 95 embert tartóztattak le.

A városban szombaton is nagy létszámú demonstrációk várhatók.


Nemzeti ünneppé minősítette beiktatása napját Trump

A pénteken beiktatott Donald Trump első amerikai elnöki intézkedése a hazafiasság napjának meghirdetése volt, s aláírta kormányzata védelmi miniszterének kinevezését is.

Trump beiktatása után szinte azonnal proklamációt írt alá, amely szerint az Egyesült Államokban nemzeti ünnepként bevezetik a hazafiasság napját. Az ünnep január 20-ra esne, mert - mint az aláírás utáni Twitter-üzenetében fogalmazott - "2017. január 20-án az emberek ismét e nemzet irányítói lettek".

Aláírta Trump James Mattis védelmi miniszternek az amerikai szenátus által már elfogadott kinevezését, valamint formálisan megerősítette a kormánytagok jelölését is. Donald Trump kiadta első elnöki rendeletét is, ennek tartalmát azonban még nem hozták nyilvánosságra. Kézjegyével látta el az ilyenkor szokásos beiktatási dokumentumokat, s ezzel hivatalosan is az Egyesült Államok elnöke lett.

Még egy óra sem telt el a beiktatás után, és Donald Trump visszatért szokásához: Twitter-üzenetek egész sorát küldte szét. Nyolc bejegyzésében az elnök - akinek Twitter-fiókját mintegy húszmilliónyian követik - a beiktatási beszédében elmondott gondolatokat ismételte meg. A The New York Times című lap információi szerint Trump az eddig használt androidos készülékét lecserélte egy újabb, biztonságos, a titkosszolgálat által jóváhagyott okostelefonra.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.