Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: látványos fejlesztést álmodtak a Kálvária-dombra

2017. február 22. 16:00
A Szent Miklós-szeg fejlesztése mellett a belváros színei is szóba kerültek napirend előtt, az ellenzék a jegyzőt bombázta kérdésekkel.

Látványos fejlesztéseket tervez az önkormányzat a Szent Miklós-szegen (vagy ismertebb nevén a Kálvária-dombon). Erről Bárnyi Mária alpolgármester számolt be napirend előtti felszólalásában. Mint elmondta, az önkormányzat októberben zártkörű pályázatot írt ki.

»A zártkörű építészeti ötletpályázat pályázat célja a Terület és Településfejlesztési Operatív Program „Zöld város” felhívásának ismert tartalmi elemeire építkezve a Kulturális negyed koncepciójának további mélyítése volt. A tervezési terület az Erzsébet ligetet, Kálvária dombot és a Komakút teret foglalta magában. A mesterek és a hallgatók közösen keresték a terület történeti alapokon nyugvó beépítési, a zöldfelületek megújításának és a gyalogos, kerékpáros és gépjárművel történő közlekedés újjászervezésének lehetőségeit.«

Az építészfórum.hu a hónap elején számolt be arról, hogy eredményt hirdettek az ötletpályázatban. Az első díjat Monory Rebeka, Vadász Balázs és Zilahi Péter elképzelése nyerte, az ő látványterveiket láthatják a cikkben is.

A megálmodott épületelemről ezt írja az építészfórum:

"A beavatkozás minimális eszközökkel kívánja rendezni az itt felmerülő téri és funkcionális hiányokat. Így a nyugati oldalon pótolja a Komakút tér hiányzó térfalát, biztosítva a Kálvária-domb védett, belsőséges világát, a hangsúlyos falelembe pedig a jelenleg hiányzó feljutás kerül egy, a fal részeként átforduló híddal.

Az épület és a meglévő támfalak között kialakul egy védett belső udvar, ami kiállító és vendéglátó funkciónak ad helyet. Az új épület kialakításában falszerű elemként jelenik meg a meglévő támfal ellenpontjaként, így a két különböző minőségű falszerű elem közt jöhet létre az újfajta téri minőség - mely mind elhelyezkedésében, mind anyaghasználatában a korábbi beépítésre utal.

Fotó: veszpreminfo.huFotó: veszpreminfo.hu

A falba a rendezés során elbontott falak anyaga épül be, réteges módon a meglévő falak egyfajta absztrakt továbbéléseként. A meglévő támfal és az új épület között kialakuló külső és belső tereket is magába foglaló tér látja el a kiállító és vendéglátó funkciót. A nyitott átközlekedő udvarra szervezve az egykori pincék zárt kiállítótérként működnek, ellenpontjaként a lépcsőfal melletti transzparens zárt tér látja el a további publikus funkciót, míg a kiszolgálóterek a falelembe kerülnek."

Szintén Brányi Mária számolt be a 2011-ben létrehozott Kegyeleti Munkacsoport tavalyi munkájáról.A munkacsoport feladata az önkormányzati köztemetők kultúrtörténeti emlékeinek megőrzése, a védetté nyilvánított sírok megóvása. Tavaly a következő síremlékeket újították fel:

  • Alsóvárosi temető, Csermák Antal síremléke
  • Alsóvárosi temető, Dr. Óvári Ferenc síremléke
  • Alsóvárosi temető, Dr. Kerényi Károly síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Szemerey János síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Révész Vince síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Kovács Ignácz síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Dr. Perlaky József síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Kürtly Károly síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Farkas Lajos síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Kurtz János síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Plosszer István síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Dr. Czukrász Aladár síremléke (volt városi főorvos)
  • Alsóvárosi temető, Kiss János síremléke (cigányprímás)
  • Alsóvárosi temető, Szilágyi József síremléke (színész)

Ha már a belvárosunk szépségeiről beszélünk, ehhez kapcsolódó kérdést tett fel Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője is, aki a belvárosi aluljáró falára fújt graffiti kapcsán a környezet színesebbé tételéről érdeklődött. Felvetette, hogy a felületet egy nyilvános pályázat keretében bízzák amatőr művészekre, a beérkező pályamunkák közül pedig a városarculati munkacsoport válassza ki azokat, amelyek ténylegesen felkerülhetnek a falra.

Brányi Mária alpolgármester ezt nem tartja elképzelhetőnek. A veszprémi aluljárókat szakemberek tervezték, a jelenleg látható "decens kialakítás" sokak ízlésével találkozik, a szakma elismerését is megkapta. A Mindszenty utcai aluljáró falfelületét növényzet oldja, ezt egészíti ki az alkotók fala, ami a Vass-gyűjtemény alkotóinak névsorát tartalmazza, míg a másik oldalon neves veszprémiek életművéről lehet olvasni. Elképzelhetetlen, hogy ezt a koncepciót amatőr művészek "roncsolják szét". A Művészetek Háza rendszeresen rendez kiállításokat az aluljáróban. Az alpolgármester szerint "kifejezetten mozgalmas, és a vegetációs időszakban színes a kép (...) ezt egy jó iránynak, minőségi iránynak tartom". Felhívta a figyelmet arra, hogy a kialakítás számos elismerést nyert el.

Kiállításmegnyitó a Mindszenty utcai aluljáróbanKiállításmegnyitó a Mindszenty utcai aluljáróban

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik képviselője a bérlakásépítésre szánt forrásokat hiányolta a költségvetésből, ennek a hiánynak az okára kérdezett rá.

Porga Gyula polgármester maga is fontosnak tartja a bérlakás-állomány növelését, hiszen a munkaerőhiány kihívás elé állítja a város gazdaságát. E probléma kezelésére hozták létre a Veszolt, aminek feladata az önkormányzat lakásállományának kezelése. A Veszol tavaly negyvennel növelte az állományt, a bővülés egy része a Színészházban keletkezett, de a piacról is hosszú távú bérleti konstrukcióval tudja javítani a lehetőségeit. A városban markáns piaci fellendülés is tapasztalható, 164 új lakást adnak át idén, és további építési tervekkel is keresik az önkormányzatot a vállalkozások. "A költségvetésben ugyan külön soron nem jelenik meg, de ez nem azt jelenti, hogy nem dolgozunk a lakásállomány bővítésén."

A Demokraták Veszprémért frakciója a jegyzőt szórta meg kérdésekkel. Hartmann Ferenc frakcióvezető először arra volt kíváncsi, hogy van-e lehetősége az önkormányzatnak az általa korábban megállapított helyi adó évközi csökkentésére? Ez a kérdés már korábban is felmerült, akkor a polgármester mondta el, hogy ezt jogszabály nem teszi lehetővé. Dr. Mohos Gábor jegyző írásban ígért választ.

dr. Mohos Gábordr. Mohos Gábor

A jegyzőhöz intézett második kérdésében Hartmann Ferenc azt tudakolta, miért a jegyzői iroda és a városháza munkatársai írják a Fideszes képviselők napirend előtti hozzászólásait, azok hogy érkezhettek be az előírt határidő után? A jegyző elmondta, hogy a hivatalban valamennyi köztisztviselőnek kötelezettsége a választott képviselők munkájának segítése, politikai családtól függetlenül, nem volt még példa arra, hogy az ellenzéki képviselők segítséget kértek volna, akkor a köztisztviselők elutasították volna. Előfordul, hogy a képviselők nem dokumentum fájlban, hanem ímélbe írva küldi el a hozzászólását - ebben az esetben a hivatal feladata, hogy a hozzászólásokat dokumentumba másolva, kiküldhető formába hozza. Azt pedig, hogy a hozzászólások határidőnek megfelelően érkeznek-e be, azt az informatikai rendszerben nyomon lehet követni.

Katanics Sándor is a jegyzőt kérdezte, ő arról, hogy be kell-e jelenteni az érintettségét annak a képviselőnek, aki előterjesztést nyújt be a közgyűlés és vagy a szakmai bizottságok számára és az előterjesztésben olyan cégnek, vállalkozásnak kíván engedményt javasolni, akinek egyúttal magánszemélyként a megrendelője is? A jegyző elmondta, hogy a személyes érintettség akkor merül fel, ha a képviselő részt vesz a döntéshozatalban.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.