2018. április 24., kedd
György névnap

Itt az idő a lelki nagytakarításra

Éreztétek már úgy, hogy bárcsak lenne rajtatok egy kikapcsoló gomb? Vagy egyszerűen csak ki akaratátok volna vonni magatokat a „forgalomból”? Én igen, mostanában egyre többször. De minden fejben dől el, és ehhez lelkileg kell megerősödnünk.

Mégis sok külső tényező – emberek, tárgyak – szükségeltetik ahhoz, hogy életünkben rend legyen. Ha rendet teremtünk magunk körül, akkor a lelkünkben is rend lesz. Az utóbbi időben nagy divat lett a mindenhogy látványos rendteremtés.

Számos módszer létezik már lelkünk megerősítésére. Ezzel foglalkoznak a feng shui könyvek, ezernyi videó a közösségi oldalakon mindenféle praktikákkal lát el minket, hogy hogyan tudunk tisztább életet teremteni a környezetünk rendszerezésével. Nem kell hivatásos „takarítónőnek” lennünk, ahhoz, hogy környezetünket és ezzel bensőnket rendbe tegyük. Megannyi házi praktika létezik erre. Hiszen, amikor látjuk, hogy eluralkodik lakásunkban a káosz, nekiállunk takarítani. Nem lehet ez olyan nehéz lelkünk kitakarításával sem, igaz?

Mindig itt az idő egy egészséges szortírozásra. El kell engednünk az energiavámpírokat, és az életünkbe nem illő emlékeket.

Vannak, akik úgy tartják ezt mindig év elején, újévi fogadalom tételünkkel egy időben kell megtenni. Mások szerint a nagyböjt időszaka a legideálisabb nemcsak a testi, de a lelki nagytakarításra is, hittől és vallási hovatartozástól függetlenül. De a lelki megtisztuláshoz az út nem hedonista magatartásunkon át vezet.

Mindenkinek vannak rossz szokásai, amikről ha néhanapján egy kis időre, vagy akár végérvényesen lemondunk, akkor rohanó világunkat szebbé és hétköznapijainkat, személyes környezetünket pedig boldogabbá tehetjük.

Nem drámai és teátrális változásokra kell elszánnunk magunkat. A hétköznapi kis odafigyelések elegek ahhoz, hogy lelki egyensúlyunkat a helyére billentsük. És ha már csak egy pillanatra is, nem a negatív gondolatok uralkodnak fejünkben, már a cél felé haladunk.

Néhány praktikát megosztanék veletek, amivel nekem is sikerült lelkem egészséges mivoltát helyreállítani.

Belegondoltatok már abba, hogy hány órát töltünk a közösségi média céltalan tanulmányozásával? Ugye, milyen rémisztő? Ez után már nem is csodálkozunk, ha úgy véljük, semmire sincsen időnk. Nem kell mindig mindenről azonnal tudnunk. Elvész a hírek, információk varázsa, ha mindig elsőként és azonnal birtokunkba kerülnek. Nem is beszélve a fényképmegosztó oldalakról, amik felbosszantanak a torzított világképükkel egy olyan nap, amikre végre önbizalommal telve ébredtünk. Higgyétek el jót fog tenni egy kicsit kiszakadni az online világ forgatagából.

Csökkentsük a panaszáradatot is. Nem szükséges ezzel folyamatosan mérgezni főleg magunkat, de másokat sem. Egy alapos átgondolás után, hogy melyek azok a negatív körülmények, melyeket megváltoztathatsz, és mik azok, amikért hálás lehetsz, máris könnyebb lesz a lelked. De persze vannak olyan tényezők, amikre nincsen ráhatásunk, mégis az indokolatlan kesergés akkor sem segít rajtunk.

Ismerd fel és kerüld az energiavámpírokat csak egy napra. Az idegesítő szomszédot vagy egy rád akaszkodó ismerős, akinek te vagy a lelki szemetese. Könnyebb mondani, mint megtenni, de ne vegyél róla tudomást. Ne figyelj rá, ne vedd fel a telefont, udvariasan, de utasítsd el közeledését. Vond ki magad a forgalomból! Kapcsolj ki minden kommunikációs eszközt, hogy senki sem tudjon utolérni.

Mindenkinek szüksége van egy kis én – időre, mely egyben a lelki nagytakarítás ideje is. Ne sajnáljátok magatoktól!