Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A balett jövő nemzedékének támogatása a célja

2017. június 10. 4:00
Viktória Podolskaya balettművészként már bejárta a világot, most a következő generációnak tanítja a táncot. Számos sikert tudhatnak gyermekeivel a hátuk mögött, most pedig egy gálaműsorral készülnek, mely június 17-én lesz látható a Hangvillában.

A gálaműsorral egy jubileumot is ünnepelnek, hiszen Viktória Podolskaya immáron 10. éve tanít Várpalotán a Képesség – és Tehetségfejlesztő Magániskolában. Ebben az évben nagyon sok gyermek jár balett óráira, de nagyon kevés lehetőségük van a tehetséges fiataloknak a fellépésre a versenyeken kívül, amikre a legerősebb tanítványokat tudja vinni. Szerette volna, hogy azok a gyermekek is, akik évközben jól dolgoznak, megmutathassák tehetségüket a családnak, barátoknak és a város lakóinak a színpadon.

Családias hangulatban telne a rendezvény, nem arról szólna, mint egy verseny, hogy a gyerekek tökéletesen teljesítsenek, hanem hogy jól érezzék magukat tánc közben. A gálán Viktória tanítványai lépnek fel, akik a zirci és a veszprémi csoport tagjai, valamint a veszprémi Bóbita és Csillag úti óvoda balett csoportja.

Viktória elmesélte, hogy egy hatalmas élményben lehetet része tanítványainak. Májusban rendezték meg a VI. Országos Klasszikus balett versenyt, ahol szép díjakkal tértek haza a gyerekek. A fellépőket elismert zsűritagok pontozták: dr. Lőrinc Katalin Harangozó-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára és újságíró, valamint Bombicz Barbara, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével és Tiszti-keresztjével kitüntetett, Bartók Béla és Harangozó Gyula-díjas pedagógus, a Győri Balett alapító és örökös tagja, a Győri Tánc - és Képzőművészeti Szakgimnázium volt igazgatója.

A versenyt háromévente rendezik meg szigorú szabályok szerint. Az első körben kötelező anyagot mutatnak be a versenyzők balett ruhában, kosztüm nélkül. Itt pontozzák a testtartást, az alkatot, vagyis a szakmai része e körben jobban megjelenik. A szabadon választott programot csak ezt követően táncolhatják el.

Viktória és tanítványai 4 koreográfiával – 2 duett és 2 szóló számmal – indultak el ezen a versenyen, és minden versenyszámmal helyezést értek el. Az egyik duett nemcsak III. helyezést ért el, de a zsűri különdíjjal is jutalmazta Kecskés Pétert és Bárány Zsannát, akik A kisherceg táncelőadás egy számát adták elő. A másik duett számmal Kecskés Rozália és Edvi Anna II. helyezést ért el. A két szóló tánc is eredményesen szerepelt: Edvi Anna II. helyezett, Kapitány Luca pedig III. helyezett lett. Lucát a zsűri két különdíjjal is jutalmazta.

Viktória arra törekszik, hogy át tudjon adni tanítványinak mindent, amit ő tanult. Sikerét az is bizonyítja, hogy tanári különdíjat kapott a versenyen. Nagy öröm volt ez számára, ám még nagyobb boldogsággal tölti el, hogy gyerekekkel foglalkozhat és a balett művészetét taníthatja nekik. Annak is örül, hogy már ismerik őket, és tudják egy ilyen neves versenyen is, hogy a várpalotai Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola balett csoport tagjai is részt vesznek.

Viktória nagy álma továbbra is egy profi táncművészeti iskola létrehozása Veszprémben. A városban egyetlen profi balett-terem sincs, amely elég tágas lenne, körbe tükörrel, rudakkal, jó padlóval. Azon gondolkodott, hogy ha a heti két óra munkával ilyen jó eredményeket sikerül elérniük, akkor mi lehetne, ha profi iskolában, több tanárral, heti négy-öt alkalommal tudnának foglalkozni a tanítványokkal.

A gyerekek igénylik és szeretik a balettet. Egy tanítványa orvos ajánlására kezdte el e táncot művelni. Nagyon sok sport és a táncnak különböző fajtái, mint például a ritmikus gimnasztika, műkorcsolya vagy a szinkronúszás, összefügg a balettal, és a balett alapjait magukba foglalják.

A művészeti iskola, a sport és a balett kapcsolatának erősítése Veszprémben már régóta álma, mert nagyon sok tehetséges fiatal van a városban. Sajnos az ilyen tehetséges gyerekeket Pestre kell küldenie továbbtanulni. Bízik abban, hogy talán lesz valaki, aki fantáziát lát a dologban, és esetleg szeretné támogatni az elképzeléseit – ezáltal a magas művészetet és a jövő nemzedékét.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.