2018. április 27., péntek
Zita névnap

A könyvolvasás semmihez nem fogható intim viszony

  • kult
  • 2017.06.15
    17:01
Megnyitották az Ünnepi Könyvhetet Veszprémben csütörtök délután: Brányi Mária alpolgármester és Závada Péter költő osztották meg a könyvekkel kapcsolatos gondolataikat.

88 éve rendezik meg az ünnepi könyvhetet, holott gyakran hallhatunk az igényes írott szövegek hanyatlását előrejelző szavakat – fogalmazott Brányi Mária alpolgármester a könyvhét megnyitóján csütörtökön. Mint mondta, a könyvek szerepe és megjelenése is sokat változott, különösen az elmúlt évtizedekben. A könyv egyszerre absztrakt és konkrét, corpus és szellem.

Habár a digitális formátumok és a hangoskönyvek népszerűsége is egyre nagyobb, és mindegyik elektronikus formátumot megtalálhatjuk a kiadók pultjainál, a könyvhéten azért mégis az oly kedves nyomtatott formát keressük elsősorban – jegyezte meg az alpolgármester, aki szavait azzal a kívánsággal zárta, hogy még sokáig adjon szellemi táplálékot nekünk az írott szó.

Závada Péter – utalva rá, hogy a könyv ma már nem feltétlenül papíron jelenik meg – telefonján elmentett jegyzetébe bele-belepillantva köszöntötte a közönséget. Gondolatmenetében arról értekezett, hogy a költészet a mai napig jelen van életünkben, hozzánk alkalmazkodó formát keres. Ez a gondolat akkor fogalmazódott meg benne először, amikor a hip-hop kultúrával találkozott, és meggyőződésévé vált, hogy a rapet a költészettől pusztán a zene különbözteti meg. E gondolat terelte őt afelé, hogy megalapítsák az Akkezdet Phiai hiphop csapatot.

Mint mondta, a költészet mindig is hangos műfaj volt, a törzsi kultúrák sámánrigmusaitól a görög eposzokon és a trubadúrdalokon át az ötvenes évek beat-verseiig mindig élőben adták elő és zenével kísérték a költeményeket. Így jutottunk el a slam poetry születéséhez.

Závada szerint alaptalanok azok az aggodalmak, amelyek a digitális technika miatt temetnék a könyvet. Az interaktív, multimédiában, képekben és zenében tobzódó felületek mellett az embereknek igényük van arra, hogy kitörjenek a vibrálásból és elmerüljenek a könyvek semmihez nem fogható intimitásában.

A csütörtöktől szombatig tartó könyvünnepen a Szent Imre téren a közönség találkozhat a Nők lapja két veszprémi kötődésű munkatársával, Vadas Zsuzsa és Koronczay Lilla író-publicistákkal, a téren láthatjuk Szilágyi Ákost, Vörös Istvánt és Fábián Jankát. Több helyi szerző is bemutatkozik – például Tungli M. Klára, Brassai Zoltán vagy éppen Kanyár Erika.

A Veszprémi Ünnepi Könyvhét teljes programja itt érhető el.