2023. március 22.
//
Beáta névnap

Rembrandt-kiállítás Zircen

2017. augusztus 16. 4:32
Rembrandt van Rijn XVII. századi holland festőművész biblikus témákat feldolgozó rézkarcaiból nyílt kiállítás Zircen, a Ciszterci Műemlékkönyvtár Barokk termében. A kiállítás október 1-ig látogatható.

A kiállításon szereplő művek Thomas Emmerling gyűjteményéhez tartoznak. A német származású gyűjtő nemcsak birtokolni szeretné a megszerzett műveket, hanem célja az is, hogy azokat minél több emberrel megismertesse. A zirci műemlékkönyvtáron kívül az országban már több helyen megtekinthető volt a kiállítás, köztük a balmazújvárosi kastélymúzeumban. A gyűjtőnek köszönhetően ezzel egy időben a pápai Esterházy-kastélyban is látható egy kiállítás, méghozzá Salvador Dalí képeiből.

A képek a Barokk teremben kaptak helyet, ahol a bútorok az 1720-30-as évekből származnak.

A Francia Királyi Könyvtár 1865-ben Amand Durand képzőművészt kérte fel Rembrandt munkáinak restaurálására. A művész másolatokat készített Rembrandt műveiről, ezek közül tekinthetők meg a könyvtárban a bibliai témájúak.

Rembrandt életművét a részletgazdagság, a mély tónusok, a drámai jelenetek, a tragédia középpontba állítása jellemzi. Erős kontrasztokat használt. Érzékenyen ragadta meg tárgyát. A könyvtárban látható rézkarcokra is jellemző ez a pozíció.

Rembrandt már 19 évesen elkezdett rézkarc eljárással kísérletezni. Saját technikát kísérletezett ki, rézmetsző késsel és hidegtűvel kombinálta a rézkarcoló eljárást.

Rembrandt egyik felekezethez sem tartozott, ebben a tekintetben nyitottság jellemezte. Rézkarcain biblikus alakok életének eseményeit ábrázolja, azok közül is Ábrahám, Tóbiás, Jákob, József és Jézus életének eseményei elevenednek meg.

Ha gondosan végignézzük a képeket, rájöhetünk, hogy mindennek funkciója van rajtuk, és mindegyikben el van rejtve valamilyen apró részlet, amelynek felfedezése hosszabb időzést kíván egy-egy képnél.

A Rembrandt-kiállítás a Ciszterci Műemlékkönyvtár és az Országos Széchenyi Könyvtár közös szervezésében valósult meg.

Belépőjegyek az apátsági ajándékboltban és jegypénztárban válthatók, felnőtteknek a belépő 1200 Ft, a diákok és nyugdíjasok pedig 600 Ft-ért tekinthetik meg a kiállítást.

Tokos Bianka

További cikkek

Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
Arra, hogy egyéni szinten mit jelent a kultúra, nehéz választ találni, és hogy vajon a társadalmunk minden szintjébe bele van-e kódolva, az sem biztosan egyszerű eldöntendő kérdés. A kreatív törekvéseket nagyon könnyű csírájában elfojtani, ha az nem a megfelelő közönséget célozza meg. Mindenkivel jót tenni persze lehetetlen, de az átgondolatlanság egyértelműen elégedetlenséget szül, ahogy az pár éve a Haszkovón is történt. Szerencsére mára ide is megtalálta az EKF a helyes ajtó kulcsát.
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Elmentem Southamptonba, hogy találkozzak a Titanic szellemével
Oké, bevallom, ez nem egy paranormális sztori. De ahogy a SeaCity Museumban néztem a több száz, a hajón dolgozó és vele együtt hullámsírba szállt áldozat arcképét, James Cameron filmjének betétdalait hallgatva sétáltam Southampton kikötője mellett és egyszer csak a White Star feliratra bukkantam egy pub oldalán, szinte éreztem, milyen lehetett, amikor a városból első útjára indult a Titanic, és aztán megérkezett a hír: az volt az utolsó útja is.
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.