2018. június 22., péntek
Paulina névnap

És a nemsemleges óvodákról hallott már?

Svédországban állami támogatással már évek óta igyekeznek a gyerekeket megóvni a társadalomban jelenlévő nemi előítéletek „káros hatásaitól”. Úgy tűnik a jólétben van idő olykor muris kísérletekre. A kérdés az, hogy hosszútávon ez kinek lesz jó?

1998-ban a svéd kormány olyan iskolai reformot vezetett be, melyben amellett, hogy megtiltotta a nemi szerepek gyerekekre való erőltetését, államilag támogatott „nemsemleges” óvodákat hoztak létre, melyek segítségével a családok nemi identitás nélkül nevelhetik gyerekeiket- írta nemrég a Vice magazin alapján a Mandiner. A skandináv országban szótárában 2015 óta hivatalosan is szerepel a nemsemleges szó.

-Fiú, vagy kislány vagy?
-Egyik sem, vagy mindkettő-válaszolja egy óvodás korú lány abban a fél órás videóban, amit a Vice magazin készített a kétes megítélésű programról. Az Örebrőben forgatott anyag elején a riporter olyan szülőkhöz látogat, akik a nemsemlegesség szellemében nevelik gyermekeiket.

A Vice videójában szereplő gyerekek ugyan nemükhöz passzoló ruhába vannak öltöztetve, ám gyerekszobájuk egyaránt teli van fiús és lányos játékokkal azért, hogy maguk dönthessék el, melyikkel játszanak.

A szülők nemsemleges neveket is próbáltak adni nekik, így lett a kisfiú Nico, míg a míg a kislány Mika. Ennek úgy tűnik meg is van az eredménye, mert láthatólag maguk sem tudják, vagy akarják eldönteni, hogy akkor most mi a helyzet.

A riporter ellátogat Mika és Nico nemsemleges óvodájába is, ahol Lotta Rajalinnal, a svéd nem-semleges óvodák alapítójával is beszélget, de interjút készít a pszichiáterrel dr. Eberharddal is. A teljes videót érdemes megnézni, amelyhez sajnos magyar felirat nem készült, viszont némi angoltudással igen sok kérdés merülhet fel bennünk.

Többek között például az, hogy milyen gyerekek lesznek azokból, akiket nemsemlegesen nevelnek? Mi ezzel a társadalom célja? Minden jóléti állam és úgy egészében az emberiség afelé halad, hogy jódolgában újabbnál újabb dolgokkal "szórakoztatja" magát? Nem lesz ennek túl drága ára?