Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kidobott ételekbe fogunk belefulladni

2017. augusztus 28. 4:30
Edd meg a maradékot is, mert Afrikában éheznek! - hallhattuk megannyiszor gyerekkorunkban. Ennél azért jobb érvek is szólnak a pazarlás ellen.

Szüleink intését már akkor sem értettük: vajon ha megeszem a kiflicsücsköt, attól mennyivel lesz jobb az Afrikában éhezőknek? Megsúgom: jobb lesz nekik, de mielőtt erre rátérnénk, beszéljünk a pazarlásról!

A minap betértem a gyorsétterembe, ahol szembesültem egy dilemmával. Mivel a sültkrumplit kevésbé szeretem, megpróbáltam a szendvics mellé a menüben foglaltnál kisebb adag burgonyát vásárolni. A probléma az, hogy a kevesebb étel többe kerül, mintha a menühöz adott nagyobb krumplit és üdítőt kérném.

infografika: szelektalok.hu

Első hallásra nincs is ezzel semmi baj: kevesebb pénzért több étel, áll az alku! Csakhogy a fogyasztást ösztönző akciók leginkább a pazarlást segítik: olcsóbb megvenni a nagyobb adagot és kidobni a fölösleget, mint a megfelelő méretet választani.

Az EU tagországaiban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez azt jelenti, hogy fejenként nagyjából 173 kilogramm kaját dobunk a kukába évente. Az élelmiszer-pazarlás legnagyobb okozói a háztartások, ahol 47 millió tonna élelmiszer kerül a szemetesbe évente, ez az összes élelmiszer-hulladék 53 százaléka. - index

Ha okosabban étkeznénk, mindenki csak annyi élelmiszert vásárolna, amit biztosan el is fogyaszt, attól persze az éhezőknek még nem jutna több. Az élelmiszeripari cégek nyilván nem osztogatnák szét a felesleget (pláne nem kezdenék megszervezni a túltermelés Afrikába, Ázsiába juttatását), hanem visszafognák az előállítást. Valójában már ezzel is jobban járna a világ.

Az élelmiszer előállítása ugyanis rendkívül erőforrás-igényes. A gyorséttermi példánál maradva, egyetlen hamburger előállításához 3145 liter vízre van szükség. Itatni kell a marhát, amiből a húspogácsa készül, etetni kell, a takarmánynövények pedig szintén igénylik a vizet, ahogy a saláta meg a paradicsom is, ami a szendvicsbe kerül, nem is beszélve a gabonáról, amiből majd – további víz hozzáadásával – a buci lesz. De nem jobb a helyzet akkor sem, ha azt vizsgáljuk, mekkora a hamburger karbonlábnyoma, vagyis mennyi szén-dioxid keletkezik, míg az asztalunkra kerül a menü – beleértve az előállítás és a szállítás során a levegőbe kerülő gázokat is. Az openthefuture.com számítása szerint egy 130 grammos hamburger létrejöttével átlagosan 3,6-6,1 kg szén-dioxid keletkezik.

Ha visszafognánk a pazarlást, azzal visszafognánk a vízfogyasztást és a károsanyag-kibocsátást is. Ehhez egy grammal sem kellene kevesebbet ennünk, egyszerűen csak jobban kellene figyelnünk arra, hogy ne vásároljunk feleslegesen sokat.

És itt csatolhatunk vissza a korábban említett kérdésre: vajon mitől lesz jobb ettől az Afrikában éhezőknek? Egyfelől, ma a világ lakosságának harmada, 2,1 milliárd fő nem jut tiszta ivóvízhez. Legkevesebben Afrika déli részén, a Szaharától délre jutnak hozzá, négy emberből átlagosan egy. Számos szervezet, például az Unicef is dolgozik azon, hogy ezeken a területeken is megteremtse a tiszta ivóvízhez jutás lehetőségét, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a Föld túlnépesedésével a vízigény is egyre növekszik, ami –ez már szomorú közhely – előbb-utóbb háborúkhoz és minden eddiginél súlyosabb népvándorláshoz vezethet. Minden kidobott ételmaradékkal értékes ivóvizet is pazarlunk.

Photo: ASHLEY GILBERTSON/VII/UNICEF via MashablePhoto: ASHLEY GILBERTSON/VII/UNICEF via Mashable

Ráadásul az élelmiszer előállításával és szállításával járó károsanyag-kibocsátás is főleg a már egyébként is hánytatott sorsú régiókat sújtja: a globális klímaváltozás hatásait leginkább éppen a szubszaharai területeken szenvedik majd meg, ahol az amúgy is kevéske termőterület még visszább szorulhat, és egyre nagyobb teret hódíthat magának a sivatag.

Minden lépés, amivel ez ellen teszünk, bármilyen apró is, az emberiség, és így gyerekeink, unokáink, dédunokáink jövőjét is szolgálja. Szóval hallgassunk anyánkra, és ne hagyjunk maradékot, mert Afrikában éheznek!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Mit tud a dubai csoki, amit más nem? - Marketinget legfőképp Hétvezér Mit tud a dubai csoki, amit más nem? - Marketinget legfőképp Valamit rosszul tudtunk a marketingről. Amikor már komplett tudományterületté nőtte ki magát a közgazdaságtanból az, hogy egy terméket megszerettessenek a vevőkkel és minden szelet csokoládé eladására külön stratégiát is alkotnak az irodaházak minimalista stílusában berendezett tárgyalóiban a marketingcsapat fiatalosan dinamikus tagjai, akkor az ember olyan értetlenül áll a dubai csoki népszerűsége előtt, mint John Travolta a Ponyvaregény mémmé vált jelenetében. Hiszen egy óriásplakáton sem köszön vissza, egy televíziós reklám sem szól arról, de még a Youtube-videók elején sem idegesít tizenöt másodpercen keresztül az a bejátszás, hogy milyen jó ez a tejcsokiba burkolódzó pisztáciakrémes tahinises – pirított török cérnametéltes – arab édesség-csoda. 2024. december 19. 15:49 Nem kérünk többet a „mai fiatalokból” Hétvezér Nem kérünk többet a „mai fiatalokból” De igen, a fiatalokból természetesen kérünk, és akkor most áttérek egyes szám első személyre, mert más nevében nem beszélhetek, de bizonyára nemcsak én tapasztalom, hogy a „mai idősek” – persze nem mindenki, de akkor maradok én is az általánosításnál – folyamatosan lenézik a fiatalabbakat. Teszik ezt úgy, hogy valószínűleg a maguk módján ők pont ugyanolyanok voltak fiatalon, mint a mostaniak. 2024. december 1. 21:12 Képzelt tudósítás egy magyar sajtótájékoztatóról Hétvezér Képzelt tudósítás egy magyar sajtótájékoztatóról Figyelem! A következő tudósítás egyelőre egy meg nem történt sajtótájékoztatóról szól. Viszont a Tisza párt háza táján az elmúlt napokban nyilvánosságra került hangfelvételekből és az azokra adott magyarpéteri reakciókból kiindulva egyáltalán nem biztos, hogy a közeljövőben ne válna mindez valósággá. Véleménycikk. 2024. november 17. 21:18 Útmutató, hogyan állj ki magadért telefonon, miközben egy gép felel Hétvezér Útmutató, hogyan állj ki magadért telefonon, miközben egy gép felel Biztos rengeteg előnye van annak, amikor telefonos reklamáció során nem élő ember, hanem egy gép végzi el a kevéssé kellemes munkát, hiszen őszintén, ki ér rá naphosszat panaszokat hallgatni, ha nem egy gép. De vajon hogyan lehet kiállni a véleményünkért, amikor nem is érti, amit mondok? Útmutató (a negatív példa is példa) ahhoz, hogyan őrizzük meg a hidegvérünket egy ilyen esetben. 2024. november 3. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.