Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

Kidobott ételekbe fogunk belefulladni

2017. augusztus 28. 4:30
Edd meg a maradékot is, mert Afrikában éheznek! - hallhattuk megannyiszor gyerekkorunkban. Ennél azért jobb érvek is szólnak a pazarlás ellen.

Szüleink intését már akkor sem értettük: vajon ha megeszem a kiflicsücsköt, attól mennyivel lesz jobb az Afrikában éhezőknek? Megsúgom: jobb lesz nekik, de mielőtt erre rátérnénk, beszéljünk a pazarlásról!

A minap betértem a gyorsétterembe, ahol szembesültem egy dilemmával. Mivel a sültkrumplit kevésbé szeretem, megpróbáltam a szendvics mellé a menüben foglaltnál kisebb adag burgonyát vásárolni. A probléma az, hogy a kevesebb étel többe kerül, mintha a menühöz adott nagyobb krumplit és üdítőt kérném.

infografika: szelektalok.hu

Első hallásra nincs is ezzel semmi baj: kevesebb pénzért több étel, áll az alku! Csakhogy a fogyasztást ösztönző akciók leginkább a pazarlást segítik: olcsóbb megvenni a nagyobb adagot és kidobni a fölösleget, mint a megfelelő méretet választani.

Az EU tagországaiban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez azt jelenti, hogy fejenként nagyjából 173 kilogramm kaját dobunk a kukába évente. Az élelmiszer-pazarlás legnagyobb okozói a háztartások, ahol 47 millió tonna élelmiszer kerül a szemetesbe évente, ez az összes élelmiszer-hulladék 53 százaléka. - index

Ha okosabban étkeznénk, mindenki csak annyi élelmiszert vásárolna, amit biztosan el is fogyaszt, attól persze az éhezőknek még nem jutna több. Az élelmiszeripari cégek nyilván nem osztogatnák szét a felesleget (pláne nem kezdenék megszervezni a túltermelés Afrikába, Ázsiába juttatását), hanem visszafognák az előállítást. Valójában már ezzel is jobban járna a világ.

Az élelmiszer előállítása ugyanis rendkívül erőforrás-igényes. A gyorséttermi példánál maradva, egyetlen hamburger előállításához 3145 liter vízre van szükség. Itatni kell a marhát, amiből a húspogácsa készül, etetni kell, a takarmánynövények pedig szintén igénylik a vizet, ahogy a saláta meg a paradicsom is, ami a szendvicsbe kerül, nem is beszélve a gabonáról, amiből majd – további víz hozzáadásával – a buci lesz. De nem jobb a helyzet akkor sem, ha azt vizsgáljuk, mekkora a hamburger karbonlábnyoma, vagyis mennyi szén-dioxid keletkezik, míg az asztalunkra kerül a menü – beleértve az előállítás és a szállítás során a levegőbe kerülő gázokat is. Az openthefuture.com számítása szerint egy 130 grammos hamburger létrejöttével átlagosan 3,6-6,1 kg szén-dioxid keletkezik.

Ha visszafognánk a pazarlást, azzal visszafognánk a vízfogyasztást és a károsanyag-kibocsátást is. Ehhez egy grammal sem kellene kevesebbet ennünk, egyszerűen csak jobban kellene figyelnünk arra, hogy ne vásároljunk feleslegesen sokat.

És itt csatolhatunk vissza a korábban említett kérdésre: vajon mitől lesz jobb ettől az Afrikában éhezőknek? Egyfelől, ma a világ lakosságának harmada, 2,1 milliárd fő nem jut tiszta ivóvízhez. Legkevesebben Afrika déli részén, a Szaharától délre jutnak hozzá, négy emberből átlagosan egy. Számos szervezet, például az Unicef is dolgozik azon, hogy ezeken a területeken is megteremtse a tiszta ivóvízhez jutás lehetőségét, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a Föld túlnépesedésével a vízigény is egyre növekszik, ami –ez már szomorú közhely – előbb-utóbb háborúkhoz és minden eddiginél súlyosabb népvándorláshoz vezethet. Minden kidobott ételmaradékkal értékes ivóvizet is pazarlunk.

Photo: ASHLEY GILBERTSON/VII/UNICEF via MashablePhoto: ASHLEY GILBERTSON/VII/UNICEF via Mashable

Ráadásul az élelmiszer előállításával és szállításával járó károsanyag-kibocsátás is főleg a már egyébként is hánytatott sorsú régiókat sújtja: a globális klímaváltozás hatásait leginkább éppen a szubszaharai területeken szenvedik majd meg, ahol az amúgy is kevéske termőterület még visszább szorulhat, és egyre nagyobb teret hódíthat magának a sivatag.

Minden lépés, amivel ez ellen teszünk, bármilyen apró is, az emberiség, és így gyerekeink, unokáink, dédunokáink jövőjét is szolgálja. Szóval hallgassunk anyánkra, és ne hagyjunk maradékot, mert Afrikában éheznek!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.