2018. június 20., szerda
Rafael névnap

Fontos, hogy a fiatalok elsajátítsák az újraélesztés technikáját

Az Országos Mentőszolgálat és más intézmények támogatásával péntek délután a Lovassy László Gimnáziumban tanulhatták meg a diákok, hogyan kell újraéleszteni.

A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokra, iskolai rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. Az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével oktatja az életmentő ismereteket.

A mellkasnyomások ütemének elsajátítását az Irie Maffia zenekar segíti. A csapat „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához. A Lovassy Gimnáziumban tegnap Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője köszöntötte a diákokat.

Baj esetén meg kell szólítani és meg kell rázni a beteget, valamint megvizsgálni, hogy normális-e a légzése. Amennyiben nem reagál, és nincs normális légzése, hívni kell a mentőket (104 vagy 112). El kell kezdeni a mellkaskompressziót (percenként 100 lenyomást és teljes felengedést kell végezni, egyenletesen). Ha képesek vagyunk rá, minden harmincadik kompresszió után végezzünk két befúvásos lélegeztetést. Ha nem megy a lélegeztetés, folyamatos mellkaskompressziókkal kell folytatni az újraélesztést. Amint megérkezik egy defibrillátor, be kell kapcsolni és követni az utasításait. A mentő kiérkezéséig folytassuk a feladatot. Egy újraélesztési tanfolyam 4 órát vesz igénybe. Tanfolyamok a reanimatio.com oldalon találhatók.

A programhoz kapcsolódó kisfilmet itt lehet megtekinteni: