2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

Muszlim nők, akik inkább a szabadságot választják

2017. október 30. 11:32
A nőknek Iránban még autóvezetés közben is hordani kell a hidzsábot, és a férjük engedélyét is ki kell kérniük, hogy ne veszítsék el jogosítványukat. Az 1979-es iszlám forradalom óta ugyan lazultak a rendeletek, ám egy új női mozgalom még több több szabadságot adna a muszlim nőknek.

A nők Iránban a szomszédos Szaúd-Arábiával ellentétben vezethetnek autót, ám csak férjük engedélyével, és akkor, ha viselik a hidzsábot, azaz az arcot szabadon hagyó, de a hajat, nyakat és vállakat elfedő viseletet.

Iránban 1979-ben győzött az iszlám forradalom, mely a nyugat- és amerika-barát Reza Pahlavi bukását eredményezte. Az új alkotmány szerint Khomeini ajatollah lett a vezető, aki Korán szerinti, az élet minden mozzanatára kiterjedő törvénykezést vezetett be. Az iszlámra alapuló rendelkezések az alkoholtilalomról, a férfiak és a nők nyilvános helyeken való mutatkozásáról, és a nyugatias zene betiltásáról is szóltak. Ez 1989-óta ugyan lazult már, de a konzervatív, azaz az 1400 év óta semmit sem változó iszlámra alapuló törvénykezés még mindig sok mindenben korlátozza a nőket.

Még mindig a férfi az uralkodó a családban, és a nőre, mint valami alsóbbrendű, a rabszolgákkal egyenértékű lényre tekint. (Az Index két éve még össze is gyűjtötte az ezeken alapuló nőellenes törvényeket.)

A látásmód a Korán egy versszakában is tetten érhető:

[Korán 4:34] „Allah a férfiakat felsőbbrendűnek teremtette a nőknél, mivel a férfiak a vagyonukat a nőkre költik, és támogatják a nőket. Ezért az erényes nő szófogadó, és őrzi mások számára láthatatlan részeit, mint ahogy Allah vigyáz azokra. A lázadónak tűnő nőket először intsétek meg, majd küldjétek őket külön ágyba, végül verjétek meg őket. Ha ezek után engedelmessé válnak, akkor ne tegyetek mást; Allah bizony magasztos és nagyszerű!”

[Korán 33:59] “Ó, Próféta! Mondd meg a feleségeidnek és a lányaidnak és a hívők feleségeinek, hogy ruhájukkal, fátylaikkal takarják be a fejüket, és egész testüket. Ez így jobb, hogy felismerjék őket , és ne zaklassák őket. Allah Megbocsátó és Könyörületes.”

A nők öltözködése az iszlám forradalom előtt nem sokban különbözött az akkori szabad nyugati világ hölgyeinek viseletétől. Színes ruhák, kivágott felsők, szoknya, rövidnadrág, és hasonlók láthatók egy '70-es évekbeli divatmagazin oldalain:

Azóta így festenek:

fotó: ATTA KENAREfotó: ATTA KENARE

Az iszlám szerint a nők hagyományosan csak olyan ruhát viselhetnek a nyilvánosság előtt, melyből csak a kezük és az arcuk látszik ki.

2014-ben ebből lett elege egy iráni újságírónak, Masih Alinejadnak, és a Facebookon létrehozta a My Stealthy Freedom, azaz az „Én titkos szabadságom” nevű társadalmi mozgalmat. Szerinte sok iráni érzi úgy, hogy az öltözködésnek nem törvényileg szabályozottnak, hanem önálló döntési jognak kellene lennie.

„miattad érzik magukat kényelmetlenül szegény férfiak, senkit nem érdekel, hogy mit akarsz”

A #mystealthyfreedom hashtaggel bátor nők tömkelege tölti fel fotóit a közösségi média-oldalakra arról, hogy miként élik mindennapjaikat hidzsáb nélkül. Azóta természetesen kapnak hideget és meleget, ám a mozgalom úgy tűnik, él, és virágzik.

Nem mindenkinek tetszik azonban a nyugatias gondolkodás. Az alábbi videón például az látszik, miket kell kibírnia és elvilselnie annak, aki inkább a szabadságot választja, ahelyett, hogy behódolna az iszlámnak:

Hajrá bátor és szabad nők! Tiétek a jövő!

Címlapfotó: Getty Images

Ge. Á.

További cikkek

2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap