2018. május 25., péntek
Orbán névnap

Karácsonyi ízek és illatok a Mackó Cukrászdában

  • 2017.12.06
    04:00
  • fotók: facebook/Macko
A Mackó Cukrászda az a hely, ahova már évek óta járok, és ezúttal benézhettem a kulisszák mögé a tulajdonos, Vászolyi Árpádné Judit vezetésével.

Amit a vendégek nem látnak

Családias légkör, kedves kiszolgálás jellemzi a Mackót, a háttérben pedig állandó sürgés-forgás van.

Megnézhetem a sütödét, ahol a piskótaalapok készülnek, a snack részleg konyháját, a „gyerekszobát”, ahol tanulók gyakorolnak, díszítenek, kontúroznak, kitöltik a süteményeket. Amikor ott vagyok, a fiatalok éppen keksztekercset, mignont készítenek, és pisztáciakrémmel vonnak be egy süteményt. Megnézhetem a fagyifőzés helyét, a fagyisokkoló géppel is megismerkedem – ami, persze most nem üzemel.

Milyen alapanyagokból készülnek a Mackó finomságai?

Judit elárulja nekem, hogy az alapanyagokat – lisztet, tejet stb. – veszprémi vállalkozóktól, megbízható forrásokból szerzik be, akik hetente többször is tudnak jönni, s azonnal pótolják a hiányosságokat, velük szinte baráti a kapcsolat. A tojás pedig az Alföldről érkezik.

A snack részlegben naponta 70-100 főre főznek. Itt a saját kertjükből érkeznek a zöldségek, gyümölcsök: „A férjem nagy zöldség- és gyümölcstermesztő, minden hétvégén bejön, és elkészítjük a heti menüt, annak függvényében, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésre” – mondja. A snack részleg is nagyon népszerű, sokan már napokkal előbb igyekeznek lefoglalni egy vagy több adagot az aktuális menüből.

Karácsonyi készülődés

A karácsony közeledtével nő a megrendelések száma, a munka mennyisége, ezekkel egyenes arányban pedig a kreativitás is.

Készülnek az apró kis kókuszcsókok, színes habkarikák, a karamelles-diós moskauer, sorakoznak a bejglik a „sütikocsikon”: „Eddig 300 darab diós bejglire érkezett rendelés, még folyamatban van 50 kg dió kiszállítása. De nemcsak diós, hanem marcipános, puncsos, meggyes bejgli is készül nálunk” – mondja Judit – „Készülnek mézeskalács házak is megrendelésre, van, hogy kidíszítve kérik, de sokan csak alapokat rendelnek meg tőlünk, amiket aztán ők díszítenek majd. Készülnek a mézeskalács szánkók is, amiket majd édességgel töltünk meg.”

Kívánságok, igények, mindenféle mentesség

Elárulja: egyre nagyobb az igény a „mentes” süteményekre, főleg a laktóz-, a glutén- és a cukormentesre. A mentes süteményeket is többféle változatban készítik, hogy az ilyen igényű vendégek is többféléből tudjanak választani. Különleges alapanyagokban sincs hiány. Használnak kókuszlisztet, mandulalisztet, nyírgyökérlisztet és nyírfacukrot is. „Igyekszünk mindenkire odafigyelni, az egyéni kéréseket teljesíteni. Néhány éve még semmi problémám nem volt, de az idők folyamán én is laktózérzékeny lettem, valószínűleg nem velem van a gond, hanem a mostani alapanyagokkal” – mondja. Az óvodákban is sok a tejérzékeny gyermek, így erre is oda kell figyelni, ha szülőktől érkezik tortarendelés.

Jó kapcsolatok

A Mackó az évek alatt jó kapcsolatokat alakított ki a környező intézményekkel, a Cholnoky kórház koraszülött osztályának most készülnek egy nagy tortával, a Bárczi-iskola minden évben kap egy 100 szeletes tortát. A Mackósok szeretik a kultúrát is, a színházakkal is jó a kapcsolat, mindhárom veszprémi színháznak külön kirakata van a cukrászdában, ahol helyet kap az aktuális műsor.

„Mi szeretünk teremteni itt a Mackóban, s ha valamit kigondolunk, meg is teremtjük” – zárja gondolatait Judit.