Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Hol a hiba a sportfinanszírozásban?

2009. május 22. 21:41
A város Sport és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának rendkívüli ülésén Dénes Ferenc, sportközgazdász volt a vendég.

A bizottság pénteki ülésének egyetlen napirendi pontja a szakember sportfinanszírozási kérdésekről tartott előadása volt. Dénes Ferencet Porga Gyula, sportért felelős alpolgármester köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy az önkormányzatnak kötelessége segíteni a veszprémi sportegyesületeket, bár hosszú távon a piacnak kellene finanszíroznia őket. Porga Gyula szerint a városi egyesületeket lehet szeretni, sok gyereket foglalkoztatnak, és értelmes elfoglaltságot adnak nekik.

Dénes Ferenc előadásában a sportfinanszírozás kérdéseit az önkormányzatok szemszögéből közelítette meg. A magyar sport egyik általános problémájának azt tartja, hogy a kiugró sportteljesítményeket közösségileg finanszírozzuk, mert a piac nem teszi ezt meg. (Utalt itt az öttusa, a birkózás és a kajak-kenu példájára.)

Egy friss tanulmánya alapján rámutatott arra, hogy Magyarországon az állam és a háztartások ugyanakkora részt (32-32 százalékot) vállalnak a sport finanszírozásában, míg Nyugat-Európában a háztartások átlagosan az összköltségnek legalább a felét finanszírozzák.

Hazánkban tehát az egyik legnagyobb finanszírozási probléma az, hogy az emberek a saját lehetőségeikhez képest keveset költenek a sportra. Míg nálunk a sport a háztartások költségeinek átlagosan 0,22-0,26 százalékát teszi ki, addig például Franciaországban ugyanez az arány 2 százalék körül van.

A közösségi finanszírozást vizsgálva a megyei jogú városok – köztük Veszprém is – átlagosan költségvetésük egy százalékának megfelelő összeget költ a sportra, ami jóval magasabb arány, mint amennyit a főváros fordít ugyanerre a célra. Dénes Ferenc kiemelte, hogy a megyei jogú városok a versenysport zászlóshajói, ezért figyelhetjük meg azt a jelenséget, hogy a legtöbb megyei jogú városnak van legalább egy, az európai kupaporondra rendszeresen kilépő csapata. (Veszprém esetében ez a csapat természetesen az MKB Veszprém KC.) A főváros a községek szintjénél is kevesebbet költ a sportra százalékos mértékben.

A legfontosabb cél az, hogy a sportot a piaci viszonyok működtessék, de ehhez normák felállítására, normakövetésre és normakontrollra van szükség. Az államnak elsősorban társadalmi befektetéseket kell eszközölnie, mellyel azt tudja elérni, hogy a gyerekek olyan kultúrába szülessenek, ahol fontos a sport.

Dénes Ferenc kiemelte a saját felelősségünket is: nekünk kell megőrizni az egészségünket, és fenntartani a munkaerő-piaci versenyképességünket, ne a közösség finanszírozza helyettünk. A közösség iránti felelősségünket a közös ügyek finanszírozásához való hozzájárulással tudjuk kinyilvánítani.

Az önkormányzat feladata a közösségi jólét sport általi növelése, vagyis meg kell teremtenie és szélesítenie kell a sportolási lehetőségeket, integrálnia kell a helyi társadalmat, erősítenie kell a közösségi tudatot, és élhetővé kell tennie a települést. A sportegyesületek költségeit az önkormányzatok erőn felül finanszírozzák, amit nem lehet hosszú távon tartani, de jelenleg az emberek sem tudják eltartani saját forrásból a sportot.

A sportszervezeteknek és a szövetségeknek arra kell törekedniük, hogy jelentősen növeljék a saját bevételeiket, vagyis olyan kínálatot kell felállítaniuk, amire van kereslet. A szabadidősportot be kell kapcsolni a működés és a minőségi sport finanszírozásába, illetve a felkészülést és a versenyeztetés jelentős részét önfinanszírozással kell megvalósítani.

Dénes Ferenc szerint az állam nem költ keveset a sportra, csak nem nézi meg azt, hogy a költekezésnek mi a haszna. Az állami támogatásnak növekvő, rugalmas, minőségi sportkínálatot kell eredményeznie, ami hosszú távon növeli a sportfogyasztást.

Az előadás végén a résztvevők feltehették a kérdéseiket, kihasználták a sportfinanszírozással kapcsolatos hasznos eszmecsere lehetőségét. Dr. Hudvágner Tamás, a bizottság elnöke elmondta, hogy a város kis egyesületei olyan helyzetben vannak, hogyha nem támogatja őket az önkormányzat, akkor megszűnnének létezni. Ennek a felelősségnek a tudatában egyelőre nem tudnak gyökeresen változtatni a támogatási elveken.

Juhász László, a Sport Iroda vezetője sikeresnek ítélte meg a programot, és előrevetítette, hogy a hazai viszonyok alakulásának megfelelően a jövőben is vendégül látják Dénes Ferenc, sportközgazdászt.
 

Németh Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.