2018. április 24., kedd
György névnap

ELKÉSZÜLT A NAPELEMES RENDSZER A VESZPRÉMI KÓRHÁZ ÉPÜLETEINEK TETEJÉN

A Csolnoky Ferenc Kórház 2017 novemberétől használatba vette a Széchenyi 2020 „Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program „támogatási konstrukció keretein belül telepített korszerű napelemes rendszert. Az Európai Unió Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése mintegy 204 millió forinttal támogatta a projekt megvalósulását. A fejlesztés során a Kórház székhelyén (Kórház u.1.) az „A”; „D”; „E”; épületek tetején lett elhelyezve több mint 1100 darab napelem tábla.

A napelemes rendszer a KEHOP 5.2.11.-16-2016-00092 ”Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” projekt keretén belül került telepítésre.

A napelemes rendszer üzemeltetésének köszönhetően a Kórház nagyfogyasztású, modern orvostechnológiai berendezéseinek állandó magas villamos energia igénye nem kizárólag a drága hálózati energiáról, hanem a környezetbarát saját hálózatról is biztosítható. A rendszer optimális működése esetén, évente több mint 11 millió Ft értékű villamos áramot képes előállítani.

A napelemek működése amellett, hogy jelentős költségmegtakarítással bír, a környezetünk védelméhez is nagyban hozzájárul, közelebb kerülünk az Európa Unió által meghatározott üvegházhatást okozó gázok csökkenéséhez. A fejlesztésnek köszönhetően éves szinten körülbelül 128 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe.

A zavartalan betegellátás mellett történt kivitelezést követően a napelemes rendszert a befejezés várható időpontja előtt egy hónappal átadták.