Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jövő otthonai – Biztosan bezárja ezt az ablakot?

2018. január 30. 4:00
Ma még drága és körülményes az okosotthon, de a legnagyobb számítástechnikai és háztartásigép-gyártó cégek dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon.

Amikor reggel megszólal az ébresztőóra, a redőny automatikusan felhúzódik. Mire kiérünk a konyhába, a kávéfőző már elkészítette a friss feketét, pont úgy, ahogy szeretjük. Ha megreggeliztünk (a hűtő emlékeztet, hogy lassan elfogy a margarin, és megkérdezi, hogy hozzáadja-e a bevásárlólistánkhoz), nyugodtan elindulhatunk dolgozni. A lakás érzékeli, ha senki nincs otthon, és takarékra kapcsolja a fűtést, valamint lehúzza a redőnyt, hogy ezzel is egy plusz szigetelő réteget vonjon az ablakok elé.

Egy alkalmazáson keresztül bármikor, bárhonnan leolvashatjuk a villany-, gáz- és vízórát, az app pedig figyeli, ha az üres lakásban valami túl sokat fogyaszt, és azonnal értesít minket, ha csőtörés van, vagy nem zártuk el a gázcsapot. A telefonunk GPS-ének köszönhetően a lakás észreveszi, ha hazafelé tartunk, és felkészül, hogy az előre megadott hőfok és páratartalom várjon minket otthon. Nyáron a rendszer nem csak a légkondival tudja szabályozni a lakás hőmérsékletét: ha egy szobában túl meleg van, automatikusan szellőző állásba nyílik az ablak, és az sem baj, ha közben egy váratlan nyári zápor érkezik, ebben az esetben az összes ablak rögtön becsukódik.

De ezek csak a legbénább, előre programozott vagy távirányítással működtethetőfunkciók. Mert az igazi biznisz a mesterséges intelligenciákban lesz – nem véletlen, hogy az autóipartól a mezőgazdaságig szinte minden területen milliószámra öntik a dollárt a kutatásokba.

Hogyan működhet ez a valóságban? Erre kiváló példa az a rendszer, amit a Facebook-alapító Mark Zuckerberg álmodott meg. Virtuális asszisztense például figyelmezteti, ha felébredt a kislánya, felismeri és beengedi a látogatóba érkező barátait, rokonait. Aki Markhoz hasonlóan beszélgetni szeretne a lakásával, az egyébként megteheti: hangalapú otthonvezérlő rendszert az Amazon és a Google is készít.

Hogy mikor válik az okosotthon luxusból hétköznapi valósággá? Nem mostanában, de az szinte biztosra vehető, hogy a következő évtizedben egyre többféle okos eszköz terjed el a magyar háztartásokban is.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Több hüvelyes kell a tányérunkra! egészség Több hüvelyes kell a tányérunkra! A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. 2024. február 10. 14:12 Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Az internet tele van olyan posztokkal, amik a randizás közben észrevehető „piros zászlókra” figyelmeztetnek, vagyis olyan jelekre, amelyekből előre sejthető, hogy a jövőbeli kapcsolat rosszul fog elsülni. Sokan már eleve úgy ülnek le egy kávé mellé, hogy ilyen jelekre vadásznak, nehogy véletlenül belefussanak egy csapdahelyzetbe. Úgy gondoltam, hogy ma, Valentin-napon viszont inkább fordítsuk a figyelmünket azokra a pozitív jelekre, amik alapján érdemes adni egy esélyt a másiknak! 2024. február 14. 10:52 A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés életmód A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés Amíg a kétezres évek elején még csak egy daganattípus volt a sok közül, mára a bőrrák népbetegséggé vált a világon, Magyarországon pedig ennél is meredekebben növekszik a megbetegedések száma. A kiváltó okok között nem csak a helytelen életmód, de az időjárás is szerepel. 2024. február 6. 17:29 Miért van szükségünk az egyedüllétre? életmód Miért van szükségünk az egyedüllétre? Aki rosszul viseli az egyedüllétet, az valószínűleg nincs jóban önmagával, márpedig amíg magunkkal nem jutunk dűlőre, addig nincs igazán szilárd alapunk, amire a társas kapcsolatokat építhetnénk. 2024. február 6. 21:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.