2018. május 26., szombat
Fülöp névnap

LMP: Új szemléletet kell meghonosítani a hulladékgazdálkodásban

  • politika
  • 2018.02.01
    16:20
  • LMP
Az egy héttel ezelőtti veszprémi közgyűlésen Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő korábbi indítványa alapján szerepelt napirenden egy tájékoztató hulladék újrahasználati központ létrehozásának lehetőségéről. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót csütörtökön az LMP önkormányzati képviselője.

Mint mondta, Veszprémben van nyitottság a témára, de nehezíti az előrelépést, hogy a jelenlegi szolgáltatási díj nem tartalmazza az újrahasználati központok létrehozását, és üzemeltetését sem, így létrehozására, működésére jelentős anyagi forrásra lenne szükség.

"Az Észak- Balatoni hulladékgazdálkodási rendszerben az ÉBH Nonprofit Kft. a közszolgáltató. A hulladékgyűjtésben és a szállításban közreműködő társaság a „VKSZ” Zrt. leányvállalata a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. A szolgáltatási feladatok ellátásáért az „NHKV” Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szolgáltatási díjat fizet a közszolgáltatónak, és rajtuk keresztül a közreműködőnek. Az pedig közismert, hogy az NHKV Zrt. színrelépése óta a finanszírozással országosan problémák vannak. Nemhogy fejlesztésekben gondolkodhatnának a szolgáltatók, hanem feladataik végrehajtásához sem mindig kapják meg időben a szükséges forrást".

Mint mondta, az LMP programja egyértelműen fogalmaz: új szemléletet kell meghonosítani a hulladékgazdálkodásban. Amit eldobásra ítélünk, legyen az élelmiszer, pillepalack, papír vagy más, az előállításakor jelentős anyag- és energiabefektetéssel járt, de hulladékként történő kezelése, tárolása is sokba kerül.

"Ezért a hulladékgazdálkodásban a hangsúlyt elsősorban arra helyezzük, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, másodsorban pedig az újrafeldolgozásra és újrahasznosításra. Arányos teherviseléssel (szemétdíj) ösztönözzük a megelőzést, termék- és betétdíjas rendszert vezetünk be minél több területen, a szelektív gyűjtés és újrafeldolgozás számára megfelelő infrastruktúrát alakítunk ki, lerövidítjük a szemétszállítás útvonalait, felszámoljuk a túlközpontosítás következtében kialakult kaotikus állapotokat. Támogatjuk, de meg is követeljük a minimális anyag- és energiaigényű, lebomló, újrahasznosítható csomagolási megoldások elterjesztését."