Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A Báthory-iskolában a gyermek az első

2018. március 11. 11:00
Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola. Ennek apropóján beszélgettem az intézmény igazgatójával, Barták Péternével.

Hogy ünnepli az iskola a 40 éves évfordulót?

Egész évben készülünk rá. Lesz majd egy Báthory-hét májusban, amikor tele leszünk vetélkedővel, versennyel, amiket meghirdettünk a város környéki iskoláknak is. A március 10-én, szombaton megrendezett bál volt a nyitó rendezvényünk, ahol részt vettek a pedagógusok, a tanítványok, volt tanítványok és a szülők is. Lesz egy nagy gálánk május 10-én az Agórában, ahol szintén a mostani és a volt tanítványaink együtt adnak ünnepi műsort, ahol felidézzük az elmúlt 40 évet, amit együtt töltöttünk. Minden évben megtartjuk a Báthory Kézilabda Kupát, de most kicsit bővítjük ezt is. Idén júniusban részt vesz rajta testvériskolánk, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola is.

Barták Péterné, intézményvezetőBarták Péterné, intézményvezető

Mit lehet tudni a Báthory iskola történetéről? Mitől Báthory a Báthory suli?

1978-ban jött létre. Először 5-ös számú iskolaként indult, aztán nagyon hamar felvette a Báthory István nevet. A Báthory nevet azért kapta, mert lengyel vendégmunkások építették az iskolát. Akkor még nagyon nagy volt, a városból sokan jártak ide gyerekek, több, mint ezer tanuló járt akkor az iskolába, hiszen egy fiatal, friss lakótelepnek a közepén épült, ami tele volt fiatal családdal. Nagyobb volt a tantestület is. Én 1981-ben jöttem ide tanítani, itt töltöttem a gyakorlatom.

ElsősökElsősök

Akkor Dr. Tölgyesi József volt az igazgató, aki úgy elindította az iskola sorsát, jellegét, amire a mai napig is tudunk építeni. Már akkor a sport volt az iskola fő profilja. Később rajztagozatunk is lett, aztán jött a Kék Madár program, aminek a személyiségfejlesztés áll a középpontjában. Végül köznevelési típusú sportiskolává váltunk. Örökös ökoiskola vagyunk, az egyik legfrissebb, hogy a tavalyi évtől Örökös Boldog Iskola is lettünk. Azt gondolom, hogy elég nagy ívet írt le a iskola, rengeteg büszkeségünk van. Ma kaptam meg a jó hírt, hogy Kiváló Tehetségponttá váltunk.

2007-ben a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kadnár Lajostól vettem át az intézmény vezetését. Próbáltuk azokat a hagyományokat, azt a szellemiséget folytatni, amit ő örökségül hagyott.

Testnevelés óraTestnevelés óra

Hogy írható le az iskola közege? Hány gyermek jár ide?

Kevesebb a gyermek, mint régen. Már nincs annyi fiatal család, mint a kezdetekkor. Most 560 gyerekkel dolgozunk, 3 osztályban. 2008 óta hagyomány, hogy az egyik osztályunk minden évfolyamon köznevelési típusú sportiskolai osztály, ahol alkalmassági felvételi van. Szerencsére két-háromszoros a túljelentkezés. A B osztályban sakkot és informatikát tanítunk az első osztálytól, ez is nagyon vonzó. A Sakkpalota programmal dolgozunk, amit elvégeztek a kollégáink, és órarendi keretben oktatják a gyerekeket. A harmadik az alsó tagozatban a Kék Madár személyiségközpontú program, ami 4. osztályig tart, és egy alternatív, a mi kollégáink által kidolgozott program.

A gyerekek mennyire érzik, hogy ilyen kivételes iskolába járnak? Szeretnek ide járni?

Nagyon szeretnek. Büszkén mondják mindenhol, hogy hova járnak. Sok programot nyújtunk a tanításon kívül is. Rengeteg sportolási lehetőség van: labdarúgás, atlétika, röplabda, kosárlabda, ping pong, sakk, úszás. A város minden másodikosa itt tanul meg úszni, illetve nálunk már az elsősök is megtanulnak úszni.

Két iskolával van kapcsolatunk. A Szilágyi-iskola tart nálunk táncfoglalkozásokat, és a Szín-Vonal Művészeti Iskolának is itt van a telephelye. Minden nap van művészeti oktatás. Rengeteg szakkörünk van, a természettudományos, matematikaitól kezdve a drámajátékig. Mi azt valljuk közösen, hogy ebben az életkorban az a legjobb, ha minél többmindent csinálnak a gyerekek, minél többmindent megismernek, és akkor ráérnek majd később választani, hogy milyen irányba mennek majd tovább középiskolába.

ÚszásoktatásÚszásoktatás

Nagyon jók a beiskolázási arányok, szinte mindenki bekerül a választott első helyre. Rengeteg a versenyző sportolónk. Jó a kapcsolatunk, és együttműködési szerződésünk van a Telekommal, ők messziről is hoznak tehetséges kézilabdásokat, akik kollégisták, itt vannak nálunk. A Nemesvámosi Bajnok Diák Sportegyesülettel szintén jó kapcsolatban vagyunk a lánykézilabda kapcsán. Az egyetemmel is, a röplabda miatt. A VEDAC edzője tart nálunk atlétika edzést, a Veszprémi Úszó Klub pedig úszást. A focit a Veszprémi FC oktatja. Tehát nagyon sok egyesület áll mögöttünk, nemcsak anyagi segítséggel, hanem szakmai segítséggel is.

A tantestületben nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, nálunk első a gyermek. Azon vagyunk, hogy szeressenek iskolába járni.

Galéria
Báthory 40 Gála
Tokos Bianka
Szalai Csaba
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.