2019. augusztus 20., kedd
István névnap

A Báthory-iskolában a gyermek az első

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola. Ennek apropóján beszélgettem az intézmény igazgatójával, Barták Péternével.

Hogy ünnepli az iskola a 40 éves évfordulót?

Egész évben készülünk rá. Lesz majd egy Báthory-hét májusban, amikor tele leszünk vetélkedővel, versennyel, amiket meghirdettünk a város környéki iskoláknak is. A március 10-én, szombaton megrendezett bál volt a nyitó rendezvényünk, ahol részt vettek a pedagógusok, a tanítványok, volt tanítványok és a szülők is. Lesz egy nagy gálánk május 10-én az Agórában, ahol szintén a mostani és a volt tanítványaink együtt adnak ünnepi műsort, ahol felidézzük az elmúlt 40 évet, amit együtt töltöttünk. Minden évben megtartjuk a Báthory Kézilabda Kupát, de most kicsit bővítjük ezt is. Idén júniusban részt vesz rajta testvériskolánk, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola is.

Barták Péterné, intézményvezetőBarták Péterné, intézményvezető

Mit lehet tudni a Báthory iskola történetéről? Mitől Báthory a Báthory suli?

1978-ban jött létre. Először 5-ös számú iskolaként indult, aztán nagyon hamar felvette a Báthory István nevet. A Báthory nevet azért kapta, mert lengyel vendégmunkások építették az iskolát. Akkor még nagyon nagy volt, a városból sokan jártak ide gyerekek, több, mint ezer tanuló járt akkor az iskolába, hiszen egy fiatal, friss lakótelepnek a közepén épült, ami tele volt fiatal családdal. Nagyobb volt a tantestület is. Én 1981-ben jöttem ide tanítani, itt töltöttem a gyakorlatom.

ElsősökElsősök

Akkor Dr. Tölgyesi József volt az igazgató, aki úgy elindította az iskola sorsát, jellegét, amire a mai napig is tudunk építeni. Már akkor a sport volt az iskola fő profilja. Később rajztagozatunk is lett, aztán jött a Kék Madár program, aminek a személyiségfejlesztés áll a középpontjában. Végül köznevelési típusú sportiskolává váltunk. Örökös ökoiskola vagyunk, az egyik legfrissebb, hogy a tavalyi évtől Örökös Boldog Iskola is lettünk. Azt gondolom, hogy elég nagy ívet írt le a iskola, rengeteg büszkeségünk van. Ma kaptam meg a jó hírt, hogy Kiváló Tehetségponttá váltunk.

2007-ben a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kadnár Lajostól vettem át az intézmény vezetését. Próbáltuk azokat a hagyományokat, azt a szellemiséget folytatni, amit ő örökségül hagyott.

Testnevelés óraTestnevelés óra

Hogy írható le az iskola közege? Hány gyermek jár ide?

Kevesebb a gyermek, mint régen. Már nincs annyi fiatal család, mint a kezdetekkor. Most 560 gyerekkel dolgozunk, 3 osztályban. 2008 óta hagyomány, hogy az egyik osztályunk minden évfolyamon köznevelési típusú sportiskolai osztály, ahol alkalmassági felvételi van. Szerencsére két-háromszoros a túljelentkezés. A B osztályban sakkot és informatikát tanítunk az első osztálytól, ez is nagyon vonzó. A Sakkpalota programmal dolgozunk, amit elvégeztek a kollégáink, és órarendi keretben oktatják a gyerekeket. A harmadik az alsó tagozatban a Kék Madár személyiségközpontú program, ami 4. osztályig tart, és egy alternatív, a mi kollégáink által kidolgozott program.

A gyerekek mennyire érzik, hogy ilyen kivételes iskolába járnak? Szeretnek ide járni?

Nagyon szeretnek. Büszkén mondják mindenhol, hogy hova járnak. Sok programot nyújtunk a tanításon kívül is. Rengeteg sportolási lehetőség van: labdarúgás, atlétika, röplabda, kosárlabda, ping pong, sakk, úszás. A város minden másodikosa itt tanul meg úszni, illetve nálunk már az elsősök is megtanulnak úszni.

Két iskolával van kapcsolatunk. A Szilágyi-iskola tart nálunk táncfoglalkozásokat, és a Szín-Vonal Művészeti Iskolának is itt van a telephelye. Minden nap van művészeti oktatás. Rengeteg szakkörünk van, a természettudományos, matematikaitól kezdve a drámajátékig. Mi azt valljuk közösen, hogy ebben az életkorban az a legjobb, ha minél többmindent csinálnak a gyerekek, minél többmindent megismernek, és akkor ráérnek majd később választani, hogy milyen irányba mennek majd tovább középiskolába.

ÚszásoktatásÚszásoktatás

Nagyon jók a beiskolázási arányok, szinte mindenki bekerül a választott első helyre. Rengeteg a versenyző sportolónk. Jó a kapcsolatunk, és együttműködési szerződésünk van a Telekommal, ők messziről is hoznak tehetséges kézilabdásokat, akik kollégisták, itt vannak nálunk. A Nemesvámosi Bajnok Diák Sportegyesülettel szintén jó kapcsolatban vagyunk a lánykézilabda kapcsán. Az egyetemmel is, a röplabda miatt. A VEDAC edzője tart nálunk atlétika edzést, a Veszprémi Úszó Klub pedig úszást. A focit a Veszprémi FC oktatja. Tehát nagyon sok egyesület áll mögöttünk, nemcsak anyagi segítséggel, hanem szakmai segítséggel is.

A tantestületben nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, nálunk első a gyermek. Azon vagyunk, hogy szeressenek iskolába járni.