2020. július 9. // Lukrécia névnap

A lakás is a lélek tükre?

2018. május 24. 20:38
Nem csak azt árulja el lakásunk a másik ember számára, hogy tisztaságmániások, kupisok, romantikusok, esetleg mániákus gyűjtögetők vagytok, vagy hogy milyen az ízlésetek. Elárulja azt is, ha valami nincs rendben a lelkünkkel.

Persze nem csak az éppen aktuális lelkiállapototokat tükrözi vissza – gondoljunk csak egy szakítás utáni elhanyagolt lakásra –, hanem azokat a belső problémákat, amelyeket régóta hurcoltok már magatokkal, és nem sikerül őket kibogozni. Ezek a dolgok, illetve problémák pedig előbb vagy utóbb kiütköznek majd a térben, ugyanúgy, ahogy az öltözködésetekben is.

A térpszichológia szerint otthonunk a lelkünk kivetülése.

Egész tudományág épül az ember és a környezet összeillésének vizsgálatára. Nevezetesen a környezetpszichológia, amely a hatvanas évek Amerikájában kezdte meg pályafutását. Itthon pedig közel két évtizede legfőbb úttörője Dr. Dúll Andrea, az ELTE egyetemi tanára.

A fizikai környezet lélektani hatásait otthoni helyzetekben kutatva kimutatta, hogy lakó és otthona között különleges pszichológiai kapcsolat, egyfajta összeillés jön létre. Vagyis mindenki a saját maga számára igyekszik élhetővé tenni a teret, amiben él. Ez a jelenség pedig minden személy-környezet kapcsolatra általánosítható: kialakulhat a tárgyaktól kezdve a járműveken és a köztereken át a virtuális világig bárhol.

A tér hatalmát nem szabad alábecsülni!

Problémáink megjelennek a térben is. Ha például nem tudtok valakit elengedni, általában ragaszkodtok az adott személy tárgyaihoz is, amelyektől még kevésbé tudjátok majd elengedni őt. Ez a tipikus 22-es csapdája.

De ahogy változtattok otthonotok berendezésén, illetve elrendezésén, úgy változtok majd belül is pozitív irányba. Ha harmóniában éltek magatokkal, rendet tartotok majd magatok körül. Ha pedig rend és harmónia vesz körbe titeket, az hat majd a lelketekre és a hangulatotokra is. A kettő nagyon szorosan összefügg, és oda-vissza működik!

Riskó Annamária

További cikkek

Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Január végén születésének százhuszadik évfordulóját ünnepeltük, most pedig halálának ötvenedik évfordulója szólít emlékezésre. 1970. június 23-án, ötven éve halt meg Fekete István, a Tüskevár, a Tutajos és Bütyök kalandjait folytató Téli berek, a Vuk, a Bogáncs, valamint még számos más állattörténet szerzője.
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Az emberiség egészen magas fokon űzi a természeti és történelmi örökségének pusztítását, néha egészen ártalmatlannak tűnő módokon.
Körbebiciklizzük a Balatont
Körbebiciklizzük a Balatont
Nem egy, nem kettő, se nem három, hanem négy napot szánunk a magyar tengerre.
Gyermekként dolgozni, hogy új kabátot vehess
Gyermekként dolgozni, hogy új kabátot vehess
Mindenki életében akadnak emberek, akiket akarva akaratlanul csodálunk. Felnézünk rájuk, mert úgy érezzük, hogy valódi értéket képviselnek. Az én csodám egy olyan személy, akinek temérdeknyi nehézséggel kellett szembenéznie már gyermekként is, közben mégis sikerült tisztességes, jó emberré válnia.
2020. július 9. // Lukrécia névnap