Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

A lakás is a lélek tükre?

2018. május 24. 20:38
Nem csak azt árulja el lakásunk a másik ember számára, hogy tisztaságmániások, kupisok, romantikusok, esetleg mániákus gyűjtögetők vagytok, vagy hogy milyen az ízlésetek. Elárulja azt is, ha valami nincs rendben a lelkünkkel.

Persze nem csak az éppen aktuális lelkiállapototokat tükrözi vissza – gondoljunk csak egy szakítás utáni elhanyagolt lakásra –, hanem azokat a belső problémákat, amelyeket régóta hurcoltok már magatokkal, és nem sikerül őket kibogozni. Ezek a dolgok, illetve problémák pedig előbb vagy utóbb kiütköznek majd a térben, ugyanúgy, ahogy az öltözködésetekben is.

A térpszichológia szerint otthonunk a lelkünk kivetülése.

Egész tudományág épül az ember és a környezet összeillésének vizsgálatára. Nevezetesen a környezetpszichológia, amely a hatvanas évek Amerikájában kezdte meg pályafutását. Itthon pedig közel két évtizede legfőbb úttörője Dr. Dúll Andrea, az ELTE egyetemi tanára.

A fizikai környezet lélektani hatásait otthoni helyzetekben kutatva kimutatta, hogy lakó és otthona között különleges pszichológiai kapcsolat, egyfajta összeillés jön létre. Vagyis mindenki a saját maga számára igyekszik élhetővé tenni a teret, amiben él. Ez a jelenség pedig minden személy-környezet kapcsolatra általánosítható: kialakulhat a tárgyaktól kezdve a járműveken és a köztereken át a virtuális világig bárhol.

A tér hatalmát nem szabad alábecsülni!

Problémáink megjelennek a térben is. Ha például nem tudtok valakit elengedni, általában ragaszkodtok az adott személy tárgyaihoz is, amelyektől még kevésbé tudjátok majd elengedni őt. Ez a tipikus 22-es csapdája.

De ahogy változtattok otthonotok berendezésén, illetve elrendezésén, úgy változtok majd belül is pozitív irányba. Ha harmóniában éltek magatokkal, rendet tartotok majd magatok körül. Ha pedig rend és harmónia vesz körbe titeket, az hat majd a lelketekre és a hangulatotokra is. A kettő nagyon szorosan összefügg, és oda-vissza működik!

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.