Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nyelv szeret téged

2018. május 30. 12:00
Első középiskolai angolóránkon összeírtuk az angoltanárunk által kigondolt policy-ket, olyan „törvényeket”, amik segíthetik az angoltanulást. Ennek egyik pontja volt: The language loves you, azaz a nyelv szeret téged.

Mindig azt mondta, amikor beérik az, amit mond, akkor ő már nem kap erről visszajelzést. Legyen ez az összeállítás az, mert valóban rengeteg mindenben igaza volt, ami további nyelvtanulásomra is hatással volt.

1. Mindig beszéltetett angolórán, a kommunikáció volt a legfontosabb. Szinte már közhely, és mindenki tud a problémáról, hogy a magyar diákok nem beszélik a tanult nyelvet, a nyelvtani szabályokat persze ismerik, mert azokat meg kell tanulni. Jellemző, hogy a magyar gyerekek sok órában és sok éven keresztül tanulnak nyelvet, magukban, halkan, jegyzetelve…ilyen esetben a mennyiség nincs összefüggésben a minőséggel – márpedig a nyelvet beszélni kell.

2. Mindig bátorított. Kedvenc mondata volt, hogy a kis amerikainak mindig azt mondják, hogy you can do it, "meg tudod csinálni", ezzel szemben a magyar kisgyermeket nem biztatja senki.

3. Azt mondta, hogy sok filmet kell néznünk, mert akkor úgy ragad ránk a nyelv, a szókincs, hogy közben nem is vesszük észre. Ezért félévente 50 filmet meg kellett néznünk angolul, és naplót kellett írni belőle. Hasznos volt.

4. Ugyanígy az olvasmányokra is nagy hangsúlyt fektetett. Ugyanilyen naplót írtunk a Harry Potter-ből.

5. Ha olvastunk valamit, akkor hangsúlyozta, hogy nem kell minden szót értenünk, minden szónál leragadnunk, just the gist! – Elég a lényeg! Ha nagyon fontos az adott szó a szövegben, akkor többször visszajön, és akkor kénytelenek leszünk megnézni a jelentését.

6. Vicces short story-kat (rövid történeteket) hallgattunk, aminek vissza kellett mondani a tartalmát.

7. Azt mondta, hogy panelekben, mondatokban, szövegkörnyezetben gondolkodjunk, nem szavakban, éppen ezért soha nem írtunk szódolgozatot – s valóban, példamondattal sokkal könnyebben meg lehetett jegyezni a szó jelentését.

8. Ha szóban feleltünk, lehetett kis rajzokat használni , amik segítettek a szöveg felidézésében.

9. Sok dalt hallgattunk, sokat többször, innen is sok szókincset gyűjtöttünk.

10. Elmondta, hogy a tankönyv minden, csak nem a valóság. Így valójában senki nem beszélni a nyelvet.

11. Mindig megtárgyaltuk a közélet apróbb-nagyobb dolgait, kitérve a brit és amerikai eseményekre, s a legfontosabb, hogy kíváncsi volt a véleményünkre.

Tokos Bianka
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.