2020. május 25. // Orbán névnap

Összetartozás napja: meg kell találni az utat egymáshoz

2018. június 5. 4:00
Ha egymáshoz akarunk tartozni, meg kell találni az egymáshoz vezető utakat - mondta Polgárdy Imre a Fidesz nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésen.

„Valahol aláírtak valamit, valahol megalkudtak valamit, valahol leosztottak valamit; valahol egy nyitott ajtót becsaptak, hogy legyen az zárva örökre. Ahová a magunk erejével, ezer esztendő munkájával kapaszkodtunk, és minden lépcsőfokot a magunk izmaival és eszével vágtunk a magunk vérével öntözött irdatlan sziklába: onnan dobtak le minket. Tudjuk miért”- kezdte Kós Károly Kiáltó szó című művének soraival megemlékező beszédét Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a Városháza előtti téren hétfő este.

Polgárdy ImrePolgárdy Imre

1920. június 4-én a történelmi Magyarország területének kétharmadát elcsatolták, az összes arany, só, réz, vas, szén, valamint földgáz lelőhelyek nagy részét, az erdők 88%-t, a közutak, vasutak, ipari üzemek felét elvesztettük. A magyarság egyharmada, több mint 3 millió ember az új határokon kívülre került - emlékeztetett Polgárdy Imre, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a veszteségek ellenére összetartozásunkat nem tudták szétválasztani.

„Nemzeti összetartozás nélkül nincs nemzeti felemelkedés, mert minden magyar felelős minden magyarért. Nincs határon inneni, és határon túli magyar ügy, csak egyetlen magyar sorsközösség”-fogalmazott. Hozzátette, a kormány ezért biztosítja az európai gyakorlat szerint a magyar állampolgárságot és magyar szavazati jogot az országhatárokon kívül élő magyaroknak, és ezért fogadta el az új Alaptörvényt, mely a nemzet felemelkedésének egyik záloga.

Mint mondta, mi magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy más nem segít minket, és képesek vagyunk bajainkon úrrá lenni, csak újra bíznunk kell önmagunkban és egymásban. Az összetartozás napja emlékeztessen minket arra, hogy a nagy próbatételeken mindig megálltuk a helyünket, és ez erőt adott a jővőre!

"Ha egymáshoz akarunk tartozni, meg kell találni az egymáshoz vezető utakat"- mondta.

Az eseményen Hatás Andrea színművész működött közre.

Hatás AndreaHatás Andrea

Ge. Á.
Kovács Bálint
2020. május 25. // Orbán névnap