Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rosszul érzem magam a tejtől, lehet, hogy allergiás vagyok rá?

2018. június 10. 12:00
A tej- és a tejtermékek legtöbbünknél nem okoznak semmiféle tünetet, de ha valaki rosszul érzi magát tőle, akkor annak érdemes utánajárni és kivizsgáltatni, hogy mi lehet a baj. A legtöbb esetben laktózintolerancia vagy tejfehérje allergia okozza a tüneteket.

Nézzük meg először, hogy mi is az a laktózintolerancia és milyen tüneteket okoz. A laktóz a tejben természetesen megtalálható cukor, amit a szervezetünkben termelődő laktáz enzim bont le. Abban az esetben, ha szervezetünk nem termel elegendő laktáz enzimet vagy egyáltalán nem is termeli azt, akkor laktózintolerancia alakul ki. Az érzékenység mértéke és a tünetek megjelenése az egyéni toleranciaszinttől függ. A szervezet laktáz enzim termelése függ az életkortól, a tej- és tejtermék fogyasztási szokásainktól, az élőhelyünktől, az egészségi állapotunktól. A tüneteket a bontatlan tejcukor emésztőrendszerünkön való végighaladása okozza, ami lehet hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, hányinger, hányás. A legtöbb esetben a kemény és félkemény sajtok, a joghurt, a kefir még nem okoznak tünetet. A betegnek ki kell kitapasztalni, hogy melyik tej vagy tejtermék nem okoz gondot és milyen mennyiségben tudja ezeket elfogyasztani a tünetek megjelenése nélkül. A laktózintolerancia előfordulhat átmenetileg is például egy vírusfertőzés után, antibotikum kúra után, vagy egyes betegségek során, amelyek a gyomor- és bélrendszert érintik, ilyen esetben érdemes egy kis ideig tejmenetes diétát tartani.

A tejfehérje allergia ugyanakkor sokkal ritkábban fordul elő. Ez a tejben található fehérjére (kazein) adott immunrendszeri reakció. Gyakrabban fordul elő kisgyermekeknél, mint felnőtt korban, és a megfelelő diéta tartásával el is nőhető. A legjobb prevenció a szoptatás, persze ez sem zárhatja ki teljesen az allergia megjelenését. A tünetek különbözőek lehetnek, a leggyakoribb a csalánkiütés, emellett előfordulhat égő, viszkető érzés a szájban és a száj körül, a feldagadhat a nyelv, köhögést, nehézlégzést hányást, hasi görcsöket, hasmenést okozhat. A laktózintoleranciával szemben itt már a legkisebb mennyiség is tüneteket okozhat, így nagyon körültekintőnek kell lenni. A tejfehérje allegiában szenvedőnek ezért teljesen ki kell iktatni a tejtermékeket az étrendjéből. Olyan termékekben is található tejfehérje, amiről nem is gondolnánk (például fogkrémek, gyógyszerek) ezért mindig ajánlott elolvasni az élelmiszerek címkéit.

Abban az esetben, ha valamilyen tünetet észlel tej- és tejtermék fogyasztását követően - és ez hosszabb ideig fenn áll -, mindenképpen forduljon gasztroenterológushoz és dietetikushoz.

A tejtermékek önszántunkból való elhagyása és a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok nem megfelelő pótlása csontritkuláshoz vezethet, növelheti a cukorbetegség és magas vérnyomás megjelenésének esélyét.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.