Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
18°C
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
18°C

Szeretünk, Vincent?

2018. június 11. 15:04
Érdekes produktummal álltak elő lengyel művészek: olyan filmet készítettek Van Gogh haláláról, aminek minden egyes képkockája kézzel elkészített olajfestmény.

A készítők az ismert történelmi tények, valamint a tények köré szőtt összeesküvés-elméletek alapján kerekítettek egy történetet, amelynek szereplői a holland festőzseni portréiról lehetnek ismerősek. Egytől egyig olyan karaktereket vonultat fel a „film”, akikkel a művész nemcsak találkozott, de elég inspirálónak is tartotta őket arra, hogy a maga egyedi stílusában megörökítse őket.

A sztorit aztán leforgatták, igazi színészekkel. A 125 festőt ezután ültették le az óriási műteremben, hogy Van Gogh eredeti festményei és a leforgatott jelenetek alapján kockáról kockára megfessék a filmet. Összesen több mint 65 ezer képkockát festettek kézzel, a folyamat végére majdnem kilencszáz önálló festmény jött létre (a képeket a folyamat közben többször is fotózták majd átfestették, így ugyanaz a vászon több filmkockát is alkot).

Fotó: lovingvincent.comFotó: lovingvincent.com

A történet Vincent halála után két évvel játszódik, amikor előkerül a festő utolsó, testvérének címzett levele. Amikor Armand Roulin megpróbálja kézbesíteni a borítékot, nemcsak azzal szembesül, hogy a címzett maga is elhunyt, hanem a kezdetben megvetett festő halálának körülményeivel kapcsolatban is kételkedni kezd. Nem egy nagy sztori, és ha egyszerűen csak leforgatják, valószínűleg egyetértettem volna azokkal a kritikákkal, amelyek szerint ez egy gyenge film.

Mert filmnek tényleg gyenge, de szerintem nem is annak szánták, vagy legalábbis nem érdemes filmként tekinteni rá. Nem véletlenül használtam a produktum szót: a Loving Vincent egy képzőművészeti képződmény, ami filmnek néz ki, de mégsem az, egyfajta performansznak is tekinthető, de mégis minden egyes alkalommal változatlan formában újraélvezhető. Tulajdonképpen egy kiállítást nézünk meg a karosszékben ülve, méghozzá elképesztő hatékonysággal: másfél óra alatt hatvanötezer festményt! (Egy holland múzeumban kiállítottak 119-et az elkészült képekből, már ezt a tárlatot végigjárni is komoly program, pedig itt a 65 ezer képkocka kevesebb mint 1 százalékáról beszélünk! A sztori és a filmes forma pusztán azért szükségszerű kelléke a produktumnak, mert ezek nélkül az agyunk egyszerűen nem lenne képes felfogni, amit látunk.

119 képet a holland Noordbrabants Museumban is kiállítottak (fotó: lovingvincent.com)119 képet a holland Noordbrabants Museumban is kiállítottak (fotó: lovingvincent.com)

A film a 2016-os Európa Kulturális Fővárosa Wrocław program keretében jött létre lengyel és brit művészek koprodukciójaként. Létrejött egy olyan összművészeti képződmény, ami méltó emléket állít a művészettörténet egyik legismertebb alakjának úgy, hogy Van Gogh képeinek másolását az öncélú mímelésről új szintre emeli, a koppintásoknak önálló művészeti értéket ad.

Ha Veszprémben képesek leszünk létrehozni valami ennyire formabontó, újszerű, mégis a saját és összeurópai kulturális örökségeinkből gyökerező dolgot, akkor már megérte energiát fektetni az EKF-pályázatunkba.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? ma 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.