Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi workshop Veszprém 2023-programjának sikeréért

2018. július 20. 9:56
Nemzetközi workshoppal folytatódott Veszprém felkészülése az Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázat második fordulójában.

Tanulmányútra, illetve a pályázattal kapcsolatos eszmecserére Veszprémbe látogattak az észt Tartu, a szlovén Ptuj, a brit Leeds és Milton Keynes, valamint a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Pécs szakemberei. Az informális delegációk Porga Gyula polgármester és Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója meghívására városnéző sétákon vettek részt, majd kerekasztal-beszélgetésen cseréltek eszmét tapasztalataikról, meglátásaikról.

Fotó: Gáspár GáborFotó: Gáspár Gábor

Porga Gyula polgármester a tanácskozás szünetében elmondta: Veszprém pályázatának megalkotásakor végig szem előtt tartották, hogy a várost érintő esetleges problémáknak Európai vetülete is van: számos, hasonló pozíciójú európai várost érinthetnek ugyanazok a kérdések. „Tanulni szeretnénk Európától, ugyanakkor példát is szeretnénk mutatni Európa számára” – fogalmazott. Mint mondta, a jelenlévő szakemberek közül többen olyan várost – Pécset, Liverpoolt, valamint a Mariborral együttműködő Ptujt – képviselnek, amelyek már alkottak Európa Kulturális Fővárosa-programokat. A többi résztvevő pedig Veszprémmel együtt arra készül, hogy később nyerje el ezt a címet. A két brit város, Leeds és Milton Keynes korábban Veszprémmel együtt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa-program jelöltje volt, a brexit miatt ők nem vesznek részt a megmérettetésben, de az együttműködést szívesen folytatják Veszprémmel.

Fotó: Gáspár GáborFotó: Gáspár Gábor

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezetője arról beszélt, hogy fontos cél és eszköz is minél több európai várossal valós kulturális együttműködések kialakítása, amelyek kulturális közeledést is eredményeznek az EU országai között. Mint mondta, az eszmecserét folytató városok közös kérdése egyebek mellett a megvalósult projektelemek hosszú távú hasznosítása, a posztszocialista városrészek megújítása, a fiatalok elvándorlásának problematikája. Veszprém pályázatából kiemelte a Haszkovó lakótelep és a Vár területének kulturális tartalommal való feltöltésének igényét, a városrészek élettelibbé tételét a hétköznapokban is. Arról is beszélt, hogy Veszprém 2023-programjában szerepel majd egy nemzetközi építészeti pályázat kiírása a belvárosban lévő húszemeletes felújítására. Elhangzott: Veszprém pályázatának fontos eleme és különlegessége, hogy térségi pályázat: Veszprém a balatoni régióval együtt indul a címért. Erre utoljára 2010-ben Essen és a Ruhr-vidék, valamint 2013-ban Marseille és Provence-régió együttműködésében volt példa.

EKF
vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.