Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sajtókép a művészettörténetben

2018. szeptember 13. 18:38
Szeptember 20-án nyílik meg a Magyar Nemzeti Galériában a World Press Photo Exhibition, ahol 161 díjazott képet tekinthetünk meg az elmúlt év eseményeiről; a kiállítás válogatás 4 548 fotóriporter 73 044 pályázatra küldött fotójából. Vajon hol kezdődött a sajtókép története, és mit mondanak róla a művészettörténet kutatói?

„Médiaforradalom”
Ma már mindannyiunk számára természetes, hogy a kép és a szöveg párhuzamosan fut előttünk, befogadók előtt, viszont ez nem mindig volt így. A 19. században jelentek meg az információáramlás újszerű eszközei, mindez szerepet vállalt az időszak alapvető társadalmi, gazdasági és kulturális átalakulásaiban. Ahogyan a sajtó erősödött, úgy a képek egyre szélesebb teret hódítottak a tudásközvetítésben és a társadalom kommunikációjában. Ezek a képek a jelenről és a múltról szerzett ismereteket és tapasztalatokat közvetítették. Ez a két meghatározó erő találkozott – létrejött a képes sajtó. A modern képkorszakban így már az információszerzés terén éppoly fontossá váltak a képek mint a szavak. Ahogy a fotó vagy a plakát, a képes sajtó is közelebb helyezte a magas művészethez a populáris kultúrát.

Határterület
Hogyan közelíti meg ezt a műfajt a művészettörténet? A sajtókép a művészettörténeti kutatásban jellemzően határterületnek számít, hiszen nem tartozik bele a magas művészetbe, illetve nehezen sorolható be történeti stíluskorszakba. Emiatt leginkább grafika- és illusztrációtörténeti, ikonográfiai szempontból elemzik a sajtóképeket, emellett az egyes életműveket vizsgálják monografikus módon. Mit sikerült ez alapján megállapítani a kutatóknak?

A 2017-es kiállítás nyertes képe: ,,An Assassination in TurkeyA 2017-es kiállítás nyertes képe: ,,An Assassination in Turkey

A realizmus képviseletében
Igaz, a sajtókép eredetileg reprodukciós műfaj, amely esetében a stílus kérdése kevésbé lényeges, a 19. század derekán a képesújságok mégis elhajlottak egy irányba: a realizmus kép formáit és sajátos tárgyait képviselték. A sajtókép felvállalta a hétköznapok tárgyvilágának, szokásrendjének és szereplőinek bemutatását – mutattak rá a realizmus irányzatának olyan irányadó művészettörténeti elemzői, Linda Nochtin vagy Gabriel Weisberg.
Mostanában pedig a sajtóban megjelenő fotók inkább a közvetítő szerepük miatt kerültek a középpontba, hiszen ez a műfaj a festészetnél frissebben és gyorsabban reagál az élet különböző mozzanataira.

A magyar sajtóképről
Hazánk ezalól sem kivétel: a 19. századi sajtónk már egészen gazdag illusztrációs kínálattal rendelkezett – erre a magyar kutatás viszonylag korán fel is figyelt. Ez többnyire azzal magyarázható, hogy a képes sajtó fellendülése nálunk egy időben folyt a nemzeti művészet kibontakozásával. A metszetek, amelyek az újságok megrendelésére készültek, szorosan kötődtek a magyar művészeti élet kezdeteihez, alkotóik személyében és tárgyválasztásukban egyaránt. A hazai művészettörténet-írásban leginkább a portrék és a történelmi eseményeket megragadó képek váltak sikeressé.

A sajtókép tehát meghatározó eleme mindennapi kommunikációnknak, ma már a szöveggel szinte egyenlő értékű információt ad át a média fogyasztóinak. Gondoljunk csak bele, teljes-e egy cikk kép nélkül? Aligha. Ahogy egy érdekes cím, úgy egy figyelemfelhívó kép is vonzza a tekintetet, emellett sokkal színesebbé, akár még könnyebben feldolgozhatóvá is teszi az átadott tartalmakat.

Forrás: Révész Emese: Kép, sajtó, történelem – Illusztrált sajtó Magyarországon 1850-1870 között. Argumentum Kiadó, Budapest, 2015.

Ágel Zita Krisztina
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.