Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

Étek és lélek

2018. október 7. 4:00
Mindenkinek vannak jó és rossz napjai, és vannak ételek, amiket szeret, és amelyeket kevésbé. Vajon van összefüggés a kettő között? Bizony hogy van, mégpedig oda-vissza. Függ a kedvünk attól, hogy mit ettünk és a lelki állapotunk is befolyásolja, hogy mit eszünk.

Három módon befolyásolhatja az étkezés a kedvünket:

  • A táplálék segít az agyunknak olyan anyagokat, neurotranszmittereket termelni, amelyek részt vesznek a kedvünk kialakításában.
  • Az elfogyasztott étel befolyásolja a vércukor szintünket, amely kihat a kedvünkre és energiaszintünkre.
  • Illetve az étel íze, illata előidéz emlékeket, érzéseket, ezáltal hat a hangulatunkra.

Amikor nem eszünk elég tápláló ételt, akkor a szervezetünkben vitamin- és ásványi anyag hiány alakulhat ki, és ez bizony befolyásolja a közérzetünket, energiaszinünket és még az agyi funkciókat is, akár depresszióhoz is vezethet. Vashiányban például nagyon fáradékonynak, letargikusnak és gyengének érezhetjük magunkat. Folsav illetve szelén hiányban nagy az esélye, hogy depresszív hangulatba kerüljünk.

Azt javaslom, hogy ha így érezzük magunkat, akkor mindenképpen legelső körben gondoljuk végig, hogy milyen a táplálkozásunk és vajon megkapja-e a szervezetünk a szükséges tápanyagokat. Ha úgy érezzük, nem, akkor itt az ideje, hogy változtassunk rajta.

A rendszertelen étkezési szokások is befolyásolják a kedélyállapotunkat. Szervezetünknek megfelelő időközönként szüksége van táplálékra és a benne lévő tápanyagokra, amelyek az energiát szolgáltatják, ha ezt nem kapja meg akkor ez idegességet, fáradtságot okozhat. Amikor a diéta miatt szinte egészében kiiktatunk egy teljes egész esszenciális tápanyagcsoportot, mint például a szénhidrátok, akkor enerváltnak és rosszkedvűnek érezhetjük magunkat.

Minden makrotápanyagra szükségünk van, a szénhidrátra is, hogy energiával lássa el a szervezetünket és az agyunkat, illetve a szerotonin előállításához is szükséges, ami pedig az örömérzetet biztosítja. Persze nem egy jó adag péksüteményre kell gondolni, hanem az összetett szénhidrátokra, amelyek megtalálhatók a teljes őrlésű gabonaipari termékekben és az abból készült kenyérfélékben, zöldségekben, gyümölcsökben és a hüvelyesekben.

Friss vagy feldolgozott? Egyes feldogozott élelmiszerek, főleg amelyek tele vannak hozzáadott cukorral nagyon nagy vércukor ingadozáshoz vezethetnek, amely rossz hatással van közérzetünkre. Tápláljuk a testünket és a lelkünket egészséges ételekkel és próbáljunk meg változatosan étkezni!

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó

vehir.hu
további cikkek
Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat életmód Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat Valamiért szeretjük azt hinni, hogy a pazarlás mások problémája. Hogy mi okosan vásárolunk, ésszel fogyasztunk, és mindig tudjuk, mire van szükségünk. A valóság azonban makacsabb ennél: Magyarországon évente több millió tonna hulladék keletkezik, miközben az emberek fele még mindig úgy gondolja, hogy „jobb újat venni, mint a régit javítgatni”. 2025. november 22. 13:10 ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" életmód ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" A veszprémi gyógyászati bolt, amely ma már Budapesttől Győrig fogad pácienseket, egészen más hangulatú hely, mint amit az ember az egészségügyi ellátórendszer szélén megszokott. Belépve nem steril, hűvös kiszolgálás, hanem egy család fogadja az embert – Péller Judit, fia, Császár Péter és a felesége Császár-Németh Petra, –, akik húsz éve építik közösen azt a vállalkozást, amely egy apró üzletből mára az ország egyik legismertebb lábdiagnosztikai pontjává nőtte ki magát. 2025. november 27. 10:30 Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról életmód Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról Az influenza elleni oltás évről évre visszatérő téma, mégis rengeteg félreértés és bizonytalanság övezi. A legtöbben pontosan tudják, hogy „fontos lenne beadatni”, de kevesen értik igazán, hogy miért, hogyan működik, és kiknek szól leginkább. Pedig az influenza nem egy szimpla téli nátha: komoly, akár hetekre ledöntő, szövődményekkel járó megbetegedés, amely minden szezonban emberek tízezreit érinti – és sajnos veszélyeztet is. Éppen ezért fontos tudni, mire számíthatunk az oltástól, és miért számít ma is az egyik leghatékonyabb védelemnek. 2025. november 18. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.