Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Étek és lélek

2018. október 7. 4:00
Mindenkinek vannak jó és rossz napjai, és vannak ételek, amiket szeret, és amelyeket kevésbé. Vajon van összefüggés a kettő között? Bizony hogy van, mégpedig oda-vissza. Függ a kedvünk attól, hogy mit ettünk és a lelki állapotunk is befolyásolja, hogy mit eszünk.

Három módon befolyásolhatja az étkezés a kedvünket:

  • A táplálék segít az agyunknak olyan anyagokat, neurotranszmittereket termelni, amelyek részt vesznek a kedvünk kialakításában.
  • Az elfogyasztott étel befolyásolja a vércukor szintünket, amely kihat a kedvünkre és energiaszintünkre.
  • Illetve az étel íze, illata előidéz emlékeket, érzéseket, ezáltal hat a hangulatunkra.

Amikor nem eszünk elég tápláló ételt, akkor a szervezetünkben vitamin- és ásványi anyag hiány alakulhat ki, és ez bizony befolyásolja a közérzetünket, energiaszinünket és még az agyi funkciókat is, akár depresszióhoz is vezethet. Vashiányban például nagyon fáradékonynak, letargikusnak és gyengének érezhetjük magunkat. Folsav illetve szelén hiányban nagy az esélye, hogy depresszív hangulatba kerüljünk.

Azt javaslom, hogy ha így érezzük magunkat, akkor mindenképpen legelső körben gondoljuk végig, hogy milyen a táplálkozásunk és vajon megkapja-e a szervezetünk a szükséges tápanyagokat. Ha úgy érezzük, nem, akkor itt az ideje, hogy változtassunk rajta.

A rendszertelen étkezési szokások is befolyásolják a kedélyállapotunkat. Szervezetünknek megfelelő időközönként szüksége van táplálékra és a benne lévő tápanyagokra, amelyek az energiát szolgáltatják, ha ezt nem kapja meg akkor ez idegességet, fáradtságot okozhat. Amikor a diéta miatt szinte egészében kiiktatunk egy teljes egész esszenciális tápanyagcsoportot, mint például a szénhidrátok, akkor enerváltnak és rosszkedvűnek érezhetjük magunkat.

Minden makrotápanyagra szükségünk van, a szénhidrátra is, hogy energiával lássa el a szervezetünket és az agyunkat, illetve a szerotonin előállításához is szükséges, ami pedig az örömérzetet biztosítja. Persze nem egy jó adag péksüteményre kell gondolni, hanem az összetett szénhidrátokra, amelyek megtalálhatók a teljes őrlésű gabonaipari termékekben és az abból készült kenyérfélékben, zöldségekben, gyümölcsökben és a hüvelyesekben.

Friss vagy feldolgozott? Egyes feldogozott élelmiszerek, főleg amelyek tele vannak hozzáadott cukorral nagyon nagy vércukor ingadozáshoz vezethetnek, amely rossz hatással van közérzetünkre. Tápláljuk a testünket és a lelkünket egészséges ételekkel és próbáljunk meg változatosan étkezni!

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Virágpor, pollen, méhek: így készülj fel a tavaszi allergiaszezonra A tavasz a megújulás, a szerelem és a virágzó kertek évszaka – de nem mindenkinek. Sokak számára ez az időszak tüsszögéssel, könnyező szemekkel és állandó orrfújással indul, ugyanis márciustól beindul a pollenszezon, és a méhek is aktívabbá válnak. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, hogyan ismerd fel az allergiás tüneteket, és mit tehetsz ellenük. 2025. március 31. 11:20
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
Miért ébredünk fel éjszaka, és hogyan tehetünk ellene? Az éjszakai felébredés sokkal gyakoribb jelenség, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan tapasztalják, hogy az éjszaka közepén hirtelen felriadnak – akár többször is – majd nehezen vagy egyáltalán nem tudnak visszaaludni. 2025. március 28. 11:49
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Japán már nem bírja a globális matcha-őrület tempóját A világ ugyanis éppen most issza ki a szigetország teljes készletét. 2025. március 25. 14:36
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
8 étel, ami szép csendben tönkreteszi az egészségedet Az élelmiszeripar kényelmesebbé tette az életünket: elég csak levenni valamit a polcról, bedobni a mikróba, és már kész is a vacsora. Csakhogy ennek a kényelemnek komoly ára van. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak tartósítószerekkel, cukorral, mesterséges ízfokozókkal és más adalékokkal, amelyek hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 2025. március 20. 19:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.