Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi pontszerző versenyre készül a Tornyos BBQ

2018. október 11. 3:00
Az Oliva étterem séfjének csapata a világ elsőszámú barbecue-szervezetének tállyai versenyén indul a hétvégén. Megkérdeztük, mire készülnek.

Az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja. A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz szabályrendszerek mentén történik a húsok elkészítése és megmérettetése. A világ első számú barbecue-szervezete, egyben a legnépszerűbb verseny-barbecue rendszer gazdája a KCBS (Kansas City Barbeque Society).

A verseny-barbecue-zás az elmúlt évek során Európában is nagy népszerűségre tett szert, így tavasztól őszig szinte minden hétvégén rendeznek valahol Európában KCBS-versenyeket.

Tavaly után immár második alkalommal lesz nemzetközi pontszerző verseny és fesztivál a Tokaj-Hegyalján, Tállyán. Ezen indul el baráti társaságából verbuválódott csapatával az Oliva étterem séfje, Tornyos Balázs.

A 37 csapatos versenyre bárki nevezhet, így a Tállya BBQ-ra Magyarországról, Hollandiából, Svédországból, Németországból, Ausztriából, Romániából, Belgiumból, Szlovéniából és Szlovákiából jönnek sütni. A csapatok 6 kategóriában küzdenek meg a dobogós helyezésekért. Az érmes helyezések mellett a legjobb csapat a 2019-es Jack Daniel’s világbajnokságra is szabadkártyát kaphat.

A Tornyos BBQ feje, a balatonalmádi Tornyos Balázs szerint komoly versenyről van szó, komoly indulókkal, van aki hivatásszerűen űzi a barbecue-t:

„Ez egy komoly, pénzdíjas verseny, amelyen nem valószínű, hogy nyerünk, de ha már egy kategóriát sikerülne megnyerni, nagyon boldog lennék.”

A séf hobbiból 5 éve vágott bele a barbecue-zásba, leginkább otthon, szabadidejében baráti társaságával süt az általa épített szmókerrel, amellyel nemrég az MVM Do It Yourself! – Csináld magad! pályázatán is nyert.

A Tornyos BBQ team (Tornyos Balázs, Kovács Zoltán, Nagy Ákos, Fabó Péter, Schuch Bence, Nyerges Róbert) 4 kötelező kategóriában mindenképp indul: csirkét, oldalast, pulled porkot és marhaszegyet sütnek, ezen kívül a szervezők által előkészített ajándékkosárból, a még előre nem is alapanyokból (mystery box) is készítenek valamit.

Az Oliva séfje szerint egyébként a barbecue-hoz nem kell más, csak smoker, rengeteg olvasás, türelem és egy tálca sör:

A barbecue-hoz nem kell más, csak smoker, rengeteg olvasás, türelem és egy tálca sör - vehir.hu

Ezt mondja legalábbis a most 17. szülinapját ünneplő Oliva Étterem séfje, Tornyos Balázs, akinek vezetésével heteken át különféle BBQ ételeket lehet megkóstolni az étteremben. Október 27-én lesz 17 éves Veszprém egyik ikonikus étterme, az Oliva.

Ge. Á.
további cikkek
Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Adventi süti workshop Kalas Györgyivel a KUNSZT!-ban Advent első vasárnapján a veszprémi KUNSZT! kávézó egy igazán különleges programmal várja a gyerekeket és szüleiket: Kalas Györgyi gasztroújságíró és gyerekkönyvek szerzője tart adventi süti workshopot.  2024. november 29. 13:36 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel Háromnapos gasztroünnep a Balaton és Olaszország ízeivel A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6-7-8. között rendezik Veszprémben. 2024. június 26. 16:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.