2020. július 12. // Izabella névnap

Nemzetközi kulturális projektben vehetnek részt a veszprémi fiatalok

2018. október 11. 16:03
2018 a Kulturális Örökség Európai Éve. Az Európai Parlament döntése alapján ebben az évben különös figyelmet kap a kulturális örökség európai identitás megőrzésében és megerősítésében betöltött szerepe, melynek az Európa a Polgárokért program is teret biztosít azáltal, hogy 2018-as kiemelt prioritásai között szerepel a tematikus év.

Európa történelmi és kulturális öröksége sokszínűségéből és gazdagságából fakadóan példátlan erőforrást jelenthet napjainkban, ha megtanuljuk becsülni és használni. Fontos, hogy felfedezzük, tudatosítsuk és népszerűsítsük az európai nemzetek és közösségek által létrehozott kulturális értékeket, legyen szó épített vagy szellemi örökségről, hagyományokról, életutakról, különösen a fiatalabb generációk körében.

„Nemcsak várost és épületeket, de közösséget is kell, hogy építsünk, melyhez a fiatalokra van szükség. A ENriCH - „Tárd fel európai kulturális örökségedet” című projekt által nem csak helyi, de Veszprém európai közössége is erősödhet a fiatalokkal. Mind Veszprémnek, mind a projektben jelenleg résztvevő 3 partnervárosnak - Eisenstadt (Ausztria), Ptuj (Szlovénia), Tartu (Észtország) - fontos, hogy az elődeink által ránk hagyományozott gazdag kulturális örökségünket megéljük, és általuk városunkat élővé, élhetővé tegyük.” – fogalmazott Porga Gyula polgármester.

Porga Gyula buzdítja azon 16-25 év közötti Veszprémben tanuló, vagy helyi lakosú középfokon jól kommunikáló fiatalokat, akik érdeklődnek a kulturális örökség iránt és szívesen megosztanák másokkal a kultúrával kapcsolatos nézeteiket, segítenék Veszprém felfedezésében az idelátogatókat, szívesen találkoznának Veszprém és más európai városok fiataljaival és döntéshozóival, hogy jelentkezzenek és vegyenek részt Veszprém kulturális közösségének építésében.

A tervek szerint 2018 októberétől 2020 februárjáig 9 alkalommal helyi találkozó, valamint 8 db kétnapos nemzetközi találkozó vár a fiatalokra. A nemzetközi rendezvényeknek a projektben szereplő partnervárosok, valamint Passau is helyt ad. Az utazási, szervezési és szállásköltségeket a program költségvetése fedezi. A résztvevő diákok a programban töltött időt elszámolhatják kötelező közösségi szolgálatként - veszprémi Lélektér Alapítvány közreműködésével, az egyetemista hallgatók pedig kulturális kreditpontként.
Jelentkezni október 15-ig lehet a veszprem.hu - Pályázatok, hirdetmények menüpont alatt megtalálható jelentkezési lap kitöltésével és egy rövid angol nyelvű motivációs levéllel.

vehir.hu

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.
2020. július 12. // Izabella névnap