Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Európa Kulturális Fővárosa: elkészült a pályázati anyag

2018. november 8. 15:57
Pénteken adják le Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának végleges változatát. Az anyagot csütörtökön mutatták be a sajtónak.

- Milyen egyszerűnek tűnik végiglapozni a pályázati kiadványunk lapjait! - kezdte Porga Gyula polgármester, rámutatva: nehéz elképzelni, milyen sok munka van az elkészült anyag mögött. - Az elmúlt három esztendőben sikerült egységet kialakítani a város és a térség intézményeivel, civil szervezeteivel, vállalkozásaival. A feladat, hogy ezt a kialakult bizalmat hosszú távon is fenntartsuk, függetlenül a pályázat eredményétől.

A pályázat azokról a nehézségekről és problémákról szól, amiket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város. A végleges anyag kialakításába ez idő alatt mind többen csatlakoztak be. Ahogy a polgármester fogalmazott, mindenkinek van egy álma Veszprémről, ezekből az egyéni elképzelésekből állt össze az a nagy kép, amire a pályázati anyag épül.

Veszprém már túl van egy sikeres fordulón az Európa Kulturális Fővárosa versenyben: az első pályázati zárást követően két másik megyeszékhellyel, Győrrel és Debrecennel együtt jutott tovább a második körbe. A pénteki leadási határidőt követően sem zárul le a megmérettetés: decemberben a nemzetközi zsűri városunkba is ellátogat, hogy személyes benyomásokat szerezzenek; a koncepcióról pedig még egy prezentációt is elő kell adnia a veszprémi csapatnak.

- Az összefogás mindig erősebbé teszi a környéket és a közösségeket, ezért is támogattuk mindvégig a régió összefogását célzó kezdeményezést. Veszprémnek kell a régió kulturális központjának lennie, ami jól kiegészíti egymást a Balaton kínálatával - fogalmazott Laposa Zsófia borász, a prezentációs csapat tagja.

Mike Friderika a Hétfa Kutatóintézet képviseletében beszámolt a második pályázati kör nehézségeiről. Az első körben pozitívan fogadott elemeket úgy kellett továbbfejleszteni, hogy azok 2023-ra valóban meg is valósulhassanak. A régiós együttműködésnek olyan kereteket kellett találni, amelyek alkalmasak lehetnek a kulturális együttműködés felépítésére.

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója elhintette: van néhány grandiózus projekt a pályázat keretein belül, de ő inkább az apró kezdeményezésekre hívná fel a figyelmet, amik mosolyt csalnak az arcunkra - mint például a Rozé Rizling Jazz napok idején népszerű épületfestés (a sajtótájékoztatón négy, a RRJ rajzpályázatán díjazott fiatal festett meg látványterveket a húszemeletesre).

Porga Gyula hozzátette: a kezdetektől fogva evidens volt minden szereplő részéről, hogy nem szabad veszni hagyni a programba fektetett energiát, meg kell valósítani azokat az ötleteket, amiket megfogalmaztak, akkor is, ha a pályázat esetleg nem nyerne. A közösségünk összefogása sz eredménytől függetlenül érték.

EKF
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.