2019. július 17., szerda
Endre, Elek névnap

Európa Kulturális Fővárosa: elkészült a pályázati anyag

  • EKF
  • 2018.11.08
    17:00
Pénteken adják le Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának végleges változatát. Az anyagot csütörtökön mutatták be a sajtónak.

- Milyen egyszerűnek tűnik végiglapozni a pályázati kiadványunk lapjait! - kezdte Porga Gyula polgármester, rámutatva: nehéz elképzelni, milyen sok munka van az elkészült anyag mögött. - Az elmúlt három esztendőben sikerült egységet kialakítani a város és a térség intézményeivel, civil szervezeteivel, vállalkozásaival. A feladat, hogy ezt a kialakult bizalmat hosszú távon is fenntartsuk, függetlenül a pályázat eredményétől.

A pályázat azokról a nehézségekről és problémákról szól, amiket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város. A végleges anyag kialakításába ez idő alatt mind többen csatlakoztak be. Ahogy a polgármester fogalmazott, mindenkinek van egy álma Veszprémről, ezekből az egyéni elképzelésekből állt össze az a nagy kép, amire a pályázati anyag épül.

Veszprém már túl van egy sikeres fordulón az Európa Kulturális Fővárosa versenyben: az első pályázati zárást követően két másik megyeszékhellyel, Győrrel és Debrecennel együtt jutott tovább a második körbe. A pénteki leadási határidőt követően sem zárul le a megmérettetés: decemberben a nemzetközi zsűri városunkba is ellátogat, hogy személyes benyomásokat szerezzenek; a koncepcióról pedig még egy prezentációt is elő kell adnia a veszprémi csapatnak.

- Az összefogás mindig erősebbé teszi a környéket és a közösségeket, ezért is támogattuk mindvégig a régió összefogását célzó kezdeményezést. Veszprémnek kell a régió kulturális központjának lennie, ami jól kiegészíti egymást a Balaton kínálatával - fogalmazott Laposa Zsófia borász, a prezentációs csapat tagja.

Mike Friderika a Hétfa Kutatóintézet képviseletében beszámolt a második pályázati kör nehézségeiről. Az első körben pozitívan fogadott elemeket úgy kellett továbbfejleszteni, hogy azok 2023-ra valóban meg is valósulhassanak. A régiós együttműködésnek olyan kereteket kellett találni, amelyek alkalmasak lehetnek a kulturális együttműködés felépítésére.

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója elhintette: van néhány grandiózus projekt a pályázat keretein belül, de ő inkább az apró kezdeményezésekre hívná fel a figyelmet, amik mosolyt csalnak az arcunkra - mint például a Rozé Rizling Jazz napok idején népszerű épületfestés (a sajtótájékoztatón négy, a RRJ rajzpályázatán díjazott fiatal festett meg látványterveket a húszemeletesre).

Porga Gyula hozzátette: a kezdetektől fogva evidens volt minden szereplő részéről, hogy nem szabad veszni hagyni a programba fektetett energiát, meg kell valósítani azokat az ötleteket, amiket megfogalmaztak, akkor is, ha a pályázat esetleg nem nyerne. A közösségünk összefogása sz eredménytől függetlenül érték.