2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Az ’56-os veszprémi deportáltakra emlékeztek

2018. november 20. 3:00
Egykori deportáltak is részt vettek a hétfői megemlékezésen, ahol közösen idézték vissza a régmúlt történéseit, a veszprémi Törvényszék épületén elhelyezett emléktáblánál.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora ünnepi beszédében emlékezett vissza Veszprém polgáraira: „1956 októbere, a magyar történelem egyetlen olyan sorsfordító és dicsőséges eseménye, amelynek a mai Pannon Egyetem jogelőd intézményeinek tanárai és hallgatói, termékeny résztvevői voltak. A forradalmat megelőző időszakban az egyetemisták lettek a rendszer legbátrabb és legkövetkezetesebb bírálói, majd a forradalom szellemi élharcosai.”

Az ünnepi megemlékezésen Felföldi Gábor is közreműködött, aki verses előadásával vitt minket a múltba.

Végül az emlékezés koszorúinak elhelyezése következett, többek között Porga Gyula polgármester, és Dr. Gelencsér András rektor is koszorúzott.

Emlékezzünk meg minden évben a veszprémi várból elhurcolt polgárokra, akik a szovjet túlerővel szembe szállva védték a falakat, sajnos teljesen reménytelenül.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Áder: az eszmék tovább élnek
Áder: az eszmék tovább élnek
Az eszmék tovább élnek az értékek megbecsülésében, örökségünk megőrzésében - mondta Áder János az aradi vértanúk emléknapján, szerdán Komáromban, a felújított Csillagerődben.
Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
172 évvel ezelőtt október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es szabadságharc katonai vezetőit és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt. Rájuk emlékeztek szerdán Veszprémben.
Az emlékezés egyben útmutatás is az utókornak
Az emlékezés egyben útmutatás is az utókornak
A magyar állam ezeréves történetének hőseire emlékeztek vasárnap országszerte – így Veszprémben is.
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt.