Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C

Hygge: a dánok boldogságreceptje a mindennapokra

2018. december 25. 4:30
A dánok évek óta a legboldogabb országok listájának élén végeznek – vajon mi okozza ezt a rendkívüli elégedettséget? Napjaink népszerű életstílusainak egyike, a dán hygge az oszlopos összetevő: kellemes, otthonos hangulat, meghittség. De mit is takar pontosan a hygge fogalma?

„Az intimitás megteremtésének művészete”, „a lélek kényelme”, „mindenféle kellemetlenség és bosszúság távoltartása”, „a megnyugtató dolgok jelenlétének élvezete” – így határozza meg A hygge kicsi könyve című nemzetközi bestsellerében Meik Wiking, dán társadalomkutató, a Boldogságkutató Intézet vezetője.

A hygge (ejtsd: hüge) – hasonlóan a finn sisuhoz – megteremthető, fejleszthető, nem csak úgy véletlenül válunk részévé ennek a kellemes hangulatnak. Hogyan? Például egy nyugodt, hosszú beszélgetéssel vagy szeretteinkkel üldögélve. De nem feltétlenül csak társaságban érezhetjük jól magunkat: egyedül, önmagunkkal teljes összhangban, egy csésze teát iszogatva is élvezhetjük a hyggét.

Külső és belső tényezők együtt alkotják ezt a meghittséget. A környezetünk legfontosabb eleme a fény: a dánok imádják a kandallókat, emellett ők égetik el a legtöbb gyertyát évente, kb. 6 kilót fejenként, mert hisznek a kis lángok lélekre való jótékony hatásában. Nemcsak a természetes, hanem a mesterséges, beltéri világítással is profi módon bánnak – külön kultúrája van ennek Dániában.

A megfelelő környezet mellett elengedhetetlen saját jelenlétünk. Szakadjunk le az internetről, kapcsoljuk ki telefonjainkat! Teremtsünk minél természetesebb, egyszerűbb környezetet pihe-puha takarókkal, rusztikus tárgyakkal, majd jutalmazzuk meg magunkat finomságokkal! Ami társaságban nagyon fontos, hogy ne csak környezetünk, hanem beszédtémáink is egyszerűek legyenek. Kerüljük a bonyolult, komoly, vitaindító témákat (mint például a politika), csak könnyedén csevegjünk, meséljük el élményeinket, hiszen a hygge a nyugalomról szól, és arról, hogy beengedünk másokat a saját komfortzónánkba.

Érdekesség, hogy a dán boldogságrecept 2015-ben és ’16-ban annyira divatos lett, hogy szinte idegesítővé, unalmassá vált, így a mozgalomnak már ellenzői is megjelentek. A The Spectator az év legidegesítőbb szavaként írt a hyggéről, a Wired pedig azt emelte ki, hogy a régi kulturális fogalomból divatos árucikk lett, amellyel a reklámok, magazinok szégyentelenül bánnak. Sokan viszont magát a hyggét tartják értelmetlennek, kimondottan felesleges időpazarlásnak – nem látják be, hogy a nagyvárosi éjszakai élet, klubok, éttermek, szórakozóhelyek mellett szükségük van a csöndes pihenőre is.

Bármilyen „unalmas” is lett a hygge, mindenkinek csak javára válhat egy kis nyugalom, meghittség, lényegében a „chill”. De ne azért gyújtsunk gyertyát, készítsünk édes kakaót, hallgassunk lágy zenét, hogy utána buzgón posztolgassuk képeinket a közösségi oldalakra, hanem élvezzük ki a hangulatot!

További olvasnivaló a témáról:

Ágel Zita Krisztina
további cikkek
Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  2024. április 28. 22:24 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.