Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Íme, ilyen lehet a jövő Veszprémje!

2018. december 23. 1:00
Első alkalommal szervezett Utcaünnepet az EKF csapata, és hát ha ezt nem folytatnánk, az egyenesen vétek lenne az univerzum ellen.

Gyorsan leszögezem, a cél egyébként pont ez: minimum minden évben örömünnepre, egy decemberi fesztiválra invitálni a veszprémieket, a régióban élőket meg bárkit, akinek van kedve ilyenkor is felfedezni kisvárosunkat. Leginkább pedig kisebb-nagyobb mértékben minden napot olyan színessé tenni az elkövetkezendő években, mint amilyen a fénnyel festett Óváros tér - Szabadság tér köze volt – de tulajdonképpen a fél belváros, mert ahogy az Utcazenén ragadós a jó példa, és mindenki meg akarja mutatni magát, úgy szombat este is egy kicsit mindenhova jutott az Utcaünnep varázsából.

Ami bebizonyította nekünk, hogy igenis ki lehet csalogatni az embereket télen is a terekre és pezseghetnek úgy az utcák, mint egy nyári fesztivál idején. Hogy a fiatalok itt vannak, és ha izgalmas programot nyújtunk nekik szokatlan köntösbe csomagolva, azt rendkívül értékelik és élvezik.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert több országban is megfordulhattam, beleláthattam a hétköznapjaikba, ünnepeikbe, de talán még ennél is szerencsésebb és üdítőbb, amikor itthon látom megvalósulni a kinti jó példákat. Mert amikor először sétáltam végig a fénnyel, zenével, finom falatokkal és nyüzsgő emberekkel teli Óváros téren, az egy kicsit olyan volt, mintha London legnagyobb karácsonyi mulatságába, az óriás vidámparkként üzemelő Winter Wondarlandbe csöppentem volna. És itt most nem a méretekre vagy az attrakciókra gondolok elsősorban, hanem a hangulatra: mindenki ámulatba esve fotózta a díszes ruhába öltözött házakat, a hétköznapok béklyóitól megszabadult emberek táncoltak az utcákon, Dj-pulttá vált az erkély, a máskor üresen kongó épületekbe élet költözött, a jelenlévők pedig majd kicsattantak a jókedvtől.

GALÉRIÁNKAT IDE KATTINTVA ÉRI EL

Apropó, üresen tátongó épületek. Talán az este lehető legjobb ötlete volt kinyitni a rég bezárt üzleteket és épületeket és kirakat mozivá, nyitott műteremmé, csocsóasztalokkal körbevett nappalivá vagy pop-up táncházzá alakítani őket. Mintha egy nagy adventi kalendáriummá avanzsált volna Veszprém ezen az estén, amelynek ablakait épp oly örömmel és izgalommal nyitogattuk, mint a gyerekkori ajándékot: mert minden ablakban egy kisebb csoda várt.

Az elsőben egy kis ír finomság, a másodikban jazz bonbonok, majd egy kis irodalmi, képzőművészeti ajándék és persze karácsonyi ének, alias instant utcazene kávéházba ültetve, a hagyományokat és az újszerűt fuzionálva, remek hangulatot árasztva.

Szóval úgy tűnik, ezen a karácsony előestén nemcsak Mr. Scrooge-hoz kopogtattak be a régmúlt, a jelen és a jövő karácsonyának szellemei, de Veszprémbe is. Ezúttal azonban nem félelmetes hírnökök voltak, hanem valami nagyon jót hoztak: hogy milyen lehetne Veszprém a jövőben.

EKF
Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.