2020. október 30.
//
Alfonz névnap

Koncerttel, díjjal, vándorkiállítással emlékeznek Brusznyaira

2019. január 8. 12:00
A hatvanegy éve kivégzett mártírra, Brusznyai Árpádra emlékeznek a napokban Veszprémben. Az emlékét ápoló alapítvány fennállásának harmincadik évfordulóját is ünnepli.

Az 1958. január 9-én kivégzett veszprémi tanár, Brusznyai Árpád emléke előtt több rendezvénnyel is tisztelegnek a napokban. Szerda délután megemlékezést rendeznek a forradalom erőszakmentességéért fellépő pedagógus emlékművénél a Megyeház téren, míg szombaton 18 órától a hagyományos emlékkoncerten átadják a Brusznyai-díjakat a Pannon Egyetemen.

Imre FrigyesnéImre Frigyesné

A programokat bemutató keddi sajtótájékoztatón Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke összefoglalta a szervezet elmúlt évben végzet munkáját. 2018 fontos esztendő volt: Brusznyai halálának hatvanadik évfordulója. Ez alkalomból három kötetet is kiadtak, amelyek feldolgozták a pedagógus élettörténetét, háttérinformációkkal látták el az érdeklődőket. A kiadványokat Veszprém mellett bemutatták Vácon is, ahol Brusznyai rövid ideig tanított, és Budapesten, idén pedig Szentesre, gyerekkorának helyszínére is elviszik őket.

Három kiadványt jelentetett meg tavaly az alapítványHárom kiadványt jelentetett meg tavaly az alapítvány

Az alapítvány vándorkiállítást is szervezett a kerek évforduló alkalmából, ami a veszprémi középiskolákat járja – jelenleg a Vetésiben látható.

Ami az idei évet illeti, a Brusznyai Alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából egy újabb kötet megjelentetését tervezi, amiben az elmúlt három évtized munkásságát örökítik meg; többek között emlékbeszédek leiratai is megtalálhatók lesznek a kiadványban.

Porga GyulaPorga Gyula

Az alapítvány közbenjárására az önkormányzat életjáradékkal támogatja Brusznyai Árpád súlyos beteg lányát, Margitot – a támogatást Porga Gyula polgármester jelentette be.

címlapfotó: Laczkó Dező Múzeum

Söge
Domján Attila

További cikkek

Megbocsátani, de sohasem feledni!
Megbocsátani, de sohasem feledni!
A Megyeház téren a Brusznyai-emlékmű előtt tartották az október 23-i központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékezésen Brusznyai Árpád forradalmi szerepvállalása mellett az '56-os események résztvevőinek és a ma élő embereknek a felelőssége is felmerült.
Így zajlott az '56-os forradalom Veszprémben, napról napra
Így zajlott az '56-os forradalom Veszprémben, napról napra
Mára történelem, mégis oly közel van még, hogy nem kell régészeti leletekért a földbe ásni, csupán végigsétálni a helyszíneken, beszélgetni azokkal, akik átélték 1956 eseményeit. Az évforduló alkalmával kronológiailag összegyűjtöttük, hogyan zajlott Veszprémben a forradalom.
A jó példának erkölcsi, közösségformáló ereje van
A jó példának erkölcsi, közösségformáló ereje van
Hagyományos emlékkoncerttel és a Brusznyai-díjak átadásával tisztelegtek a hatvanegy éve kivégzett mártír emléke előtt szombaton a Pannon Egyetemen.
Emberként az embertelenségben: Brusznyaira emlékeztek
Emberként az embertelenségben: Brusznyaira emlékeztek
Az 1956-os veszprémi hős, aki nem akart hőssé válni: a szerény, szelíd, emberséges forradalmárra, Brusznyai Árpádra emlékeztek tragédiájának 61. évfordulóján szerda este.
A bizonytalan világban Brusznyai szellemisége legyen a kapaszkodó
A bizonytalan világban Brusznyai szellemisége legyen a kapaszkodó
Hagyományos emlékhangversennyel és díjátadóval tisztelegtek Brusznyai Árpád emléke előtt a Brusznyai Alapítvány rendezésében szombat este a Pannon Egyetem aulájában.