Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Közösségszervezés alapszak indul a Pannon Egyetemen! Ismerd meg!

2019. január 26. 3:52
A következő tanévben a Pannon Egyetem Modern Filológia és Társadalomtudományi Karán három új szak is elindul. Ezek között választható a közösségszervezés alapszak, melynek szakvezetője dr. Fábián Gyöngyi egyetemi docens, aki a szak legfontosabb jellemzőit ismertette.

"A XXI. századi környezetben egyre nehézkesebbé válik a közösségek természetes alakulása, az emberek személyes találkozása, annak a lehetősége, hogy közös célok érdekében önként kapcsolatba lépjenek egymással az emberek. Nagy szükség van olyan szakemberekre, akik nemcsak önmagukban, de a közösségekben is felismerik a lehetőséget, és a csoportok értékeit felismerve közös érdekek szolgálatában tudnak megmozgatni embereket.

A felsőoktatában az újonnan megjelenő közösségszervezés egy olyan középiskolai tanulmányokra épülő BA alapszak, amelynek három kimenete lehetséges. A Pannon Egyetem Modern Filológiai Karán 2019 szeptembertől első alkalommal a kulturális közösségszervező szakirányt próbáljuk meghonosítani, mert úgy gondoljuk, hogy Veszprém tökéletes környezet lehet a professzió elsajátításához és a szak működtetéséhez egyaránt, hiszen a város kulturális élete egyre virágzóbb. Fontos, hogy a társadalmi és jogi környezetben megjelenő változások is természetes igényt teremtenek nemcsak a városban, hanem a régióban is az itt végzett hallgatók elhelyezkedéséhez, hiszen jelenleg hiány van a képzett művelődési szakemberekben.

Az országosan is újonnan megjelenő szak magába foglalja a rendezvényszervező feladatkört is, ugyanakkor a munka sokkal színesebb, sokrétűbb, hiszen nemcsak rendezvények szervezésében, hanem egy adott közösség kulturális fejlesztésével kapcsolatos munka során számos egyéb feladatban kell részt vállalni. A szervezésen és a lebonyolításon kívül az adott események, lehetőségek megálmodása, tervezése és koordinálása, menedzselése, beleértve a marketinget is, beletartozik a szakember feladatkörébe.

A rendkívül színes BA program három éves tanulmányt jelent, amely már az egyetemi képzésben egyesíti az elméletet és gyakorlatot. A neveléstudományi tárgyaktól kezdve a társadalomismereten keresztül a kommunikáció, művészetelmélet, kortárs művészetek, és gazdasági ismeretek is helyet kapnak benne.

A szakmai gyakorlat teljesítésére sikerült olyan helyi intézmények támogatását megnyerni, mint az Agora, a Művészetek Háza, a Szaléziánum, illetve az egyetem kultúraszervező csoportja, ahol egy két hetes, illetve később egy négyhetes összefüggő gyakorlaton próbálhatják ki magukat a hallgatók. A szakra olyan elkötelezett diákok jelentkezését várjuk, akik a kulturális értékek megerősítésén keresztül egy minőségibb élet lehetőségét szeretnék bemutatni az adott közösség számára.”

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be. 2021. november 26. 12:15 Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. 2021. február 2. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.