2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Közösségszervezés alapszak indul a Pannon Egyetemen! Ismerd meg!

2019. január 26. 3:52
A következő tanévben a Pannon Egyetem Modern Filológia és Társadalomtudományi Karán három új szak is elindul. Ezek között választható a közösségszervezés alapszak, melynek szakvezetője dr. Fábián Gyöngyi egyetemi docens, aki a szak legfontosabb jellemzőit ismertette.

"A XXI. századi környezetben egyre nehézkesebbé válik a közösségek természetes alakulása, az emberek személyes találkozása, annak a lehetősége, hogy közös célok érdekében önként kapcsolatba lépjenek egymással az emberek. Nagy szükség van olyan szakemberekre, akik nemcsak önmagukban, de a közösségekben is felismerik a lehetőséget, és a csoportok értékeit felismerve közös érdekek szolgálatában tudnak megmozgatni embereket.

A felsőoktatában az újonnan megjelenő közösségszervezés egy olyan középiskolai tanulmányokra épülő BA alapszak, amelynek három kimenete lehetséges. A Pannon Egyetem Modern Filológiai Karán 2019 szeptembertől első alkalommal a kulturális közösségszervező szakirányt próbáljuk meghonosítani, mert úgy gondoljuk, hogy Veszprém tökéletes környezet lehet a professzió elsajátításához és a szak működtetéséhez egyaránt, hiszen a város kulturális élete egyre virágzóbb. Fontos, hogy a társadalmi és jogi környezetben megjelenő változások is természetes igényt teremtenek nemcsak a városban, hanem a régióban is az itt végzett hallgatók elhelyezkedéséhez, hiszen jelenleg hiány van a képzett művelődési szakemberekben.

Az országosan is újonnan megjelenő szak magába foglalja a rendezvényszervező feladatkört is, ugyanakkor a munka sokkal színesebb, sokrétűbb, hiszen nemcsak rendezvények szervezésében, hanem egy adott közösség kulturális fejlesztésével kapcsolatos munka során számos egyéb feladatban kell részt vállalni. A szervezésen és a lebonyolításon kívül az adott események, lehetőségek megálmodása, tervezése és koordinálása, menedzselése, beleértve a marketinget is, beletartozik a szakember feladatkörébe.

A rendkívül színes BA program három éves tanulmányt jelent, amely már az egyetemi képzésben egyesíti az elméletet és gyakorlatot. A neveléstudományi tárgyaktól kezdve a társadalomismereten keresztül a kommunikáció, művészetelmélet, kortárs művészetek, és gazdasági ismeretek is helyet kapnak benne.

A szakmai gyakorlat teljesítésére sikerült olyan helyi intézmények támogatását megnyerni, mint az Agora, a Művészetek Háza, a Szaléziánum, illetve az egyetem kultúraszervező csoportja, ahol egy két hetes, illetve később egy négyhetes összefüggő gyakorlaton próbálhatják ki magukat a hallgatók. A szakra olyan elkötelezett diákok jelentkezését várjuk, akik a kulturális értékek megerősítésén keresztül egy minőségibb élet lehetőségét szeretnék bemutatni az adott közösség számára.”

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen
Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására.
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben.
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Pannon Egyetemen 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között valósul meg az a pályázati program, amely a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásával, valamint funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatás-fejlesztésével foglalkozik. A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020-IKA-07) Intézményi Kiválóság alprogramja keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 700 000 000 Ft forint támogatást kapott.
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.