2022. május 22.
//
Júlia, Rita névnap

Testvérféltékenység – tudnivalók és teendők

2019. január 23. 9:49

Irigység, önzés, kirekesztés, vágyakozás a régi légkör után... és még ki tudja mennyi érzelem kavarog a gyermekben, mikor megszületik az új kis testvér. Ezek a negatív érzelmek félelmet kelthetnek a gyermekben, hiába tudjuk már felnőttként, hogy teljesen rendjén van, ha az adott helyzetben felmerülnek. Amnnyiben szülőként helyesen reagálunk az új élethelyzetre, akkor ezzel mintát mutathatunk a gyermeknek. De vajon tudunk-e helyesen reagálni?

A gyermek megijedhet a negatív érzelmektől

"A kis tesónak örülni kell, szeretni kell őt...". A leggyakrabban elhangzó frázisok egyike, azonban a trónfosztott idősebb gyermek nem biztos, hogy már az elején átérzi ennek a mondatnak az értelmét. Mert miért is kéne szeretnie? Sokkal inkább van azzal elfoglalva, hogy vajon azért hoztak új kisbabát a házba. Esetleg nem volt olyan jó gyerek? Sóvárog a korábbi kizárólagis szeretetre, figyelemre, de nem mindig cselekszik helyesen, pont a kialakult félelemérzet miatt.

Az addig nyugodt gyermek viselkedése megváltozhat, hirtelen indulatossá, visszautasítóvá, vaddá válhat, meg akarja ütni, harapni, vagy csípni a tesót, apát vagy anyát, amit határozottan ne engedjünk meg! Fontos, hogy szülőként tisztában legyünk azzal, hogy ilyenkor a gyermek is megijed saját érzéseitől, indulataitól. Megjelenhetnek rég elhagyott szokások: bepisilés, hiszti, igény arra, hogy etessék, hogy felvegyék, mint egy kisbabát.

Hogyan segíthetünk a gyermeknek átállni az új kialakult helyzetre?

A testvérkapcsolat helyes kialakításával nemcsak gyermekünknek mutatjuk meg, hogyan kell helyesen kezelni a helyzetet, mi magunk is sokat fogunk fejlődni. Az irigység, a testvérek közötti rivalizálás egy természetes folyamat. A mi szerepünk annyi lesz, hogy egészséges keretek között terelgessük a testvérek kialakulóban lévő viszonyát.

1. Hosszú hónapokig tart, míg a szerepek újra kialakulnak, és a családban stabilizálódjanak.

2. Olvassunk mesét! Vannak direkt a testvér születéséről szóló mesekönyvek, amik segíthetnek a gyermek érzéseinek feldolgozásában, valamit a kistestvér elfogadására tanítanak.

3. Anya-idő, Család-idő. Az anya-idő igenis szóljon arról, hogy együtt vagytok az idősebb gyermekkel (esetleg gyermekekkel, legyen program mindenkinek személyre szólóan). Családként pedig szakítsunk arra is időt, hogy mindannyian együtt legyünk: közös étkezésekkor, közös programokon. A korábbi közös rutinokat igyekezzünk megtartani, és a kisebb testvért integráljuk bele a család életébe, ne fordítva próbálkozzunk.

4. A gyermekek közt már eleinte is sok feszültség adódhat, próbáljuk meg ezeket szép szóval kezelni, határozottan tiltsuk meg a fizikai agressziót. A konfliktusokat próbáljuk mindig megbeszélni.

5. Fontos, hogy szülőként megfelelő önismerettel rendelkezzünk. Ehhez javasolt, hogy időről-időre önismereti munkával foglalkozzunk önmagunkkal, hogy a gyermeknevelés folyamatos kihívásaival a helyes módon szembe tudjunk nézni.

Szülőként nem szabad megijednünk a testvérféltékenységgel járó érzelmektől, indulatoktól, igyekezzünk a helyes megoldásokra, kezelésekre törekedni. Ha történik valami, amitől kijövünk a sodrunkból, először álljunk meg és gondolkodjunk, hogy pontosan milyen üzenetei vannak az elharapódzó konfliktusoknak? Nem is sejtik nagyon sokan, hogy a gyereknevelési problémák gyökerei a szülők személyes, családi múltjában keresendőek. Ezeket kell megkeresni és kezelni.

vehir.hu

További cikkek

Tippek a sikeres életmódváltáshoz
Tippek a sikeres életmódváltáshoz
Az életmódváltás bármikor elkezdhető, azonban, ha nem tartunk be néhány tanácsot, könnyen kudarcba fulladhat. Cikkünkben a sikeres életmódváltáshoz adunk tippeket.
Autópolírozási tippek
Autópolírozási tippek
Az ékszíj funkciója és felépítése
Az ékszíj funkciója és felépítése
Az ékszíjat gyűjtőfogalomként sokféle erőátvitelre és hajtásra alkalmas szíjat takar, legyen az ék vagy bordás illetve fogasszíj. A kérdés az, hogy mi egyáltalán a funkciója, és hogyan épül fel? Ezt a témát járjuk körül ebben a cikkben.
Hogyan alakítsunk ki a kerti bográcsozót és a sütögetőt?
Hogyan alakítsunk ki a kerti bográcsozót és a sütögetőt?
Amikor beköszönt a nyárias idő, egyre többet, és egyre szívesebben töltjük kint az időnket a kertben. Ilyenkor jól jöhet, hogyha van egy igényesen és praktikusan kialakított bográcsozó vagy sütögető az udvaron. Hiszen mindenki tudja, hogy a legjobb bulik mindig a konyhában vannak, amik nyáron esetenként áttevődnek a kertbe, ha van rá lehetőség.
A kültéri szemetesek esetében is válasszuk a magas minőséget!
A kültéri szemetesek esetében is válasszuk a magas minőséget!
A szeméttárolás azon kevés tevékenységek egyike, amelyekkel nem szeretünk sok időt eltölteni és bíbelődni a sokszor nem éppen tiszta szemetes kukákkal. Pedig az időt és a fáradságot erre is rá kell szánni, azaz, hogy beszerezzük azokat a szemeteskukákat, amelyek megfelelnek az elvárásoknak és a saját ízlésünknek is.