Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Tudod mit kensz az arcodra?

2019. január 28. 4:00
A legdrágább alapozókkal és rúzsokkal mászkálunk, de pontosan milyen áron? A szépségért meg kell szenvedni a mondás szerint, de mennyire jogos, ha mások szenvednek a mi hiúságunk miatt?

Új arcot maszkolva indulnak lányok az iskolába, a szombati buliba, nagymamák a piacra, fiatal felnőttek az irodába: ürülnek a drogériák polcairól a legújabb hatóanyagú hidratáló ránceltávolító-megszüntető aktív szenes, micellás, keratinos, vitaminos „gumibogyó koncentrátumok”. Vaskos magasfedésű rétegeket pakolnak a fejükre az elvarázsolt mimikájú lányok, majd a botox hatást nyújtó bíbor rúzzsal megkoronázva a produktumot, mosolyogva vihetik le a szemetet a környezettudatosság jegyében, a szelektívbe.

Őszintén vallom a „minden nő reggel a legszebb” szállóigét, ám ettől függetlenül én sem erősítem a smink nélküli, teljesmértékben naturális lányok táborát. Úgy érzem, hogy az ész és az egészség által szabott határok mentén haladva mindenki annyi festéket kenhet magára, amennyit szükségesnek érez ahhoz, hogy kellő magabiztossággal, komfortérzettel végezhesse el mindennapi feladatait, de a célnak megfelelő termék kiválasztása mindenkinél eltérő.

Akció vadászok
Logikus döntésnek hangzik az akciós termékek vásárlása, ha már havonta költünk a szépségünket kiemelő vagy bizonyos esetekben elfedő kozmetikai cikkekre. Az igazi akció vadászok minden hónapban más típust vesznek, a „jó árral, jól járok” elvet követve.

Márka érzékenyek: „mert megérdemlem”
Esélyt sem adva az olcsóbb szempillaspirálnak, kizárólag a Rimmel, a L’Oréal és a Maybelline kategóriájú termékek kerülhetnek a kosárba.

A jól bevált
Évekig tartó tesztelgetés, próbálgatás után megtalált, kiemelkedő ár-érték aránnyal rendelkező smink felszerelés használata.

Állatok szenvednek a hiúságunkért

Amikor megtudtam, hogy az általam „jól beváltnak” választott kozmetikumaim forgalomba helyezéséhez állatokon végeznek kísérleteket arcul csapott a tény: kutyák, nyulak, csimpánzok szenvednek azért, hogy rúzst kenjünk a szánkra? Ültem a csillogó szemű kutyám mellett és arra gondoltam, hogy csapatnyi Beagle-t bántanak azért, hogy a minta gazdi szempillái dúshatásúak legyenek.

Évente több száz millió állaton végeznek kísérleteket különböző iparágak termékeinek tesztelésére: kozmetikumokat, gyógyszereket, élelmiszereket és a késztermékek alapanyagait is az említett módszerrel vizsgálják. Annak ellenére, hogy Magyarországon és az EU területén az állatvédelmi szabályozásoknak köszönhetően tiltott az állatkísérletes tesztelés, az importált világmárkák termékeinek nagy része más élőlényeken való próbálgatás után kerül boltjaink polcaira.

Van döntés

Az állatkísérletek a modern technológiának köszönhetően már nem feltétlen szükséges részei a tesztelés folyamatának. Alternatív módszerek (mesterséges szövet előállítása, számítógépes tesztek) segítségével az alapanyagok és a késztermékek vizsgálata korszerűbb, hatékonyabb és sok esetben olcsóbb is, ám a Kínában hatályban lévő jogszabályok kötelezik a kozmetikai termékek tesztelését állatokon is, tehát azok a márkák, amelyeket ott is forgalmaznak nem tudtak áttérni más vizsgálati formára, ezáltal a magyarországi felhasználókhoz is állatokon végrehajtott teszteket követően jutnak el a nagymárkák kozmetikumai.

Mi a megoldás?

Rövid informálódás után úgy döntöttem, hogy „követem a nyuszit” és átállok a jó oldalra: a nyúl emblémával ellátott termékek cruelty free kozmetikumok, vagyis állatkísérlet mentesek. Az állatkísérlet mentes márkákról bővebben a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) oldalán lehet tájékozódni, illetve több magyar nyelvű blog és videó is foglalkozik a témával.

kövesd a nyuszit!kövesd a nyuszit!

Sulyok Georgina
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.