2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap

Kacatok a polcodon - avagy a kevesebb néha több

2019. február 10. 12:00
Neked hogy néz ki a polcod? Könyvekkel van tele? Vagy talán kis apró szobrokkal? Vagy csak látod, hogy tele van, de tulajdonképpen nem is tudod, mivel? Ismerkedjünk meg a gyűjtögetés fokozataival...

A rend fontosságát talán senki nem kérdőjelezi meg, de mi van akkor, ha nem szeretnénk kidobni a nagyszüleinktől kapott apróságokat, melyek ugyan forintban keveset érnek, de szívünknek annál többet jelentenek. Fel kell számolni a rend érdekében ezekkel az apróságokkal?

Megéri a minimalizmusért és a letisztult szobáért, ha kivágjuk gyerekkorunk emlékeit?

Nem gondolnám, hogy megéri. Őrizgessük a szép emlékeket, ha tárgy formájában maradtak fent, akkor úgy.

24.hu24.hu

Vannak olyan emberek is - szerintem túlérzékeny emberek, a szó pozitív értelmében -, akik képtelenek megválni szinte minden olyan tárgytól, ami bekerül a szobába, lakásba. A negyvenéves postai levelektől kezdve a régen lejárt színházbérleteken át a karácsonyi ajándékok csomagolópapírjaikig. Egyes állítások szerint, amit egy évig nem használunk, arra nincsen szükségünk. Főleg az idősebbekre, és azon belül is a nőkre jellemző jobban, hogy lakásuk a bolhapiacra hasonlít. Mégis azt gondolom, hogyha valaki ezzel a "zsúfoltsággal" boldog, akkor nem tehet mást. Őrizgeti a megmaradt dolgokat, és talán mosolyt csal az arcára, ha nap közben rápillant egyre-egyre. Melegebb hangulatot kelt, mint egy üres, ámde nagyon modern szobaberendezés.

De mi van akkor, ha játékokkal van tele a szoba? Milyen hatással van a kisgyermekre, ha szobájának minden milliméterét játékok lepik el, és akárhová lépünk, valami megszólal, szirénázik, röfög, vagy sír.

A bőség zavarában a gyermek nem tud felszabadultan kiválasztani egy játékot,

hanem meglát egyet, elkezd vele játszani, de közben észreveszi, hogy van szirénázó autó is, ami sokkal izgalmasabb, így lecseréli arra. És ez így megy tovább, de egyik játékot sem használja ki igazán.

népszavanépszava

Nem olyan régen múlt el a karácsony, íme egy mulatságos példa a gyerekek játékválasztásáról: a karácsonyfa alatt csupa világító óriási játék. A legkisebb unokatestvérem még a közös éneklés közben - mely alatt még nem nyúlunk az ajándékokhoz - odasomfordált a karácsonyfához, és leszedett egy díszt. Mondanom sem kell, hogy egész este azzal játszott, a szülei pedig hiába mutogatták neki a távirányítós traktort utánfutóval...

Ha mégis sok a játék, vagy a kacat a házban és meg szeretnénk válni tőlük, akkor sem kell egyből a kukára, vagy az eladásra gondolni, hiszen a rászoruló gyermekeknek biztos, hogy nem csak egy kacat lesz a tucatban, hanem maga a csoda, az érték.

Szabó Eszter

További cikkek

Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Január végén születésének százhuszadik évfordulóját ünnepeltük, most pedig halálának ötvenedik évfordulója szólít emlékezésre. 1970. június 23-án, ötven éve halt meg Fekete István, a Tüskevár, a Tutajos és Bütyök kalandjait folytató Téli berek, a Vuk, a Bogáncs, valamint még számos más állattörténet szerzője.
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Az emberiség egészen magas fokon űzi a természeti és történelmi örökségének pusztítását, néha egészen ártalmatlannak tűnő módokon.
Körbebiciklizzük a Balatont
Körbebiciklizzük a Balatont
Nem egy, nem kettő, se nem három, hanem négy napot szánunk a magyar tengerre.
Gyermekként dolgozni, hogy új kabátot vehess
Gyermekként dolgozni, hogy új kabátot vehess
Mindenki életében akadnak emberek, akiket akarva akaratlanul csodálunk. Felnézünk rájuk, mert úgy érezzük, hogy valódi értéket képviselnek. Az én csodám egy olyan személy, akinek temérdeknyi nehézséggel kellett szembenéznie már gyermekként is, közben mégis sikerült tisztességes, jó emberré válnia.
3 lélegzetelállító kaland a nyárra
3 lélegzetelállító kaland a nyárra
A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint idén nyáron még akkor is inkább a belföldi turizmus mellett döntünk, ha a járvány csendesedésével egyetemben egyre több külföldi ország teszi lehetővé a beutazást. Magyarország egyik legszebb régiójában élve biztosak is lehetünk benne, hogy idehaza is bőven találni felfedeznivalót, de ha még nincs tippetek, mit csináljatok a nyaralás alatt, mutatunk három felejthetetlen kalandot.
2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap