Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az igazi létezik, de először magadnak kell azzá válni

2019. február 13. 15:44
Bár a romantikus filmekről bebizonyosodott, hogy semmi közük a valósághoz, és a párkapcsolatok nem úgy működnek, hogy egyszer csak a semmiből felbukkan az igazi, akivel ellovagolhatunk a naplementébe, valahol még mindig reménykedünk ebben. Jánosi Valéria párkapcsolati coach jött, hogy lerombolja ezt a nézetet és elmondja, hogyan lehet megtanulni egy jó kapcsolat alapjait.

Mert egy igazi párkapcsolat működtetése piszok nagy meló. Igazság szerint már az komoly energia- és időbefektetés, hogy eljussunk egy kapcsolatig és ne pattanjunk vissza folyton a palánkról. A helyzet ugyanis az, hogy mind olyanok vagyunk, mint az áruházak polcain dekkoló megnyomódott, összepiszkolódott áruk: egy párszor mindannyiunkat leejtettek már, beszereztünk egy pár sérülést, rég nem vagyunk hibátlanok. Lehet, hogy eleve már a „csomagolás” közben elromlott valami.

Az idealizált kép a párkapcsolatrólAz idealizált kép a párkapcsolatról

Mindannyian tele vagyunk sebekkel, és ha nem dolgozzuk fel őket, soha semmi nem fog működni, mert mindig ugyanazokat a köröket fogjuk futni. Ez az egyik legfontosabb alap ahhoz, hogy egyáltalán labdába rúghassunk a pályán.

Aztán persze nem árt elrakni egy dobozba a tévhiteket és jó mélyen elsuvasztani őket, mert ezekkel megint nem fogunk egy tapodtat sem előrébb lépni.

Mik a klasszikus tévhitek?

  • A szerelem első látásra jön: Ritka madár a fehér holló, a meglátni és megszeretni esete is az. A legtöbben inkább lassan ismerkedünk, és nem is elvárható, hogy 10 perc, egy randi alatt fellobbanjon a szikra, hiszen a sok csalódás némileg immunissá is tesz a szerelemre.
  • Ha megtalálom az igazit, boldog leszek: És addig üljünk a fenekünkön boldogtalanul? Akkor már inkább élvezzük azt, ami adott. A boldogság egyébként sem egy tartós állapot, inkább apró pillanatokban mérik, és amikor a hormonkoktél okozta rózsaszín köd felszáll a fejünkről, látni fogjuk, hogy megannyi új akadály jön, amik elől nem elfutni kell, hanem leküzdeni őket.
  • Nem kell keresni a társat, majd rám talál: Dehogyisnem. Tudatosan végig kell gondolni, mik az igényeim, kire vágyom és keresni kell.
  • Csak próbálkozni kell és jön: Keresés és vaktában próbálkozás között azonban van különbség, és ha magunkon nem változtatunk, akkor nem fog jönni a valódi társ.

Az utcán összeütközve valószínűleg nem talál ránk az igaziAz utcán összeütközve valószínűleg nem talál ránk az igazi

Persze ekkor még mindig csak a startállásnál vagyunk, és önmagában nem is csak a célig kell eljutni: a kérdés az, mi történik azután? Mert a legtöbbször akkor romlanak el a dolgok, amikor nyugodtan hátradőlünk, hogy megtaláltuk az igazit. Mert egy-két év múlva rájövünk, hogy mégse – vagyis csak azt hisszük, mégsem. Pedig ha az alapokat megtanulva és betartva dolgoznánk a kapcsolaton, igenis lehetne hasonlóan klassz, mint az elején.

Szóval akkor mi kell egy jó kapcsolathoz?

  • Önismeret: A szerelmi Maslow-piramis legfontosabb alapja, nemcsak a párkapcsolatig való eljutásban, de utána is. Enélkül ugyanis hajlamosak vagyunk a legapróbb gondokért is a másikat felelőssé tenni és őt tenni a haragunk céltáblájává, mikor lehet, valami teljesen más bosszant minket.
  • Önbecsülés: Avagy vágyhatok én Brad Pittre/ Angelina Jolie-ra (helyettesítsék be a megfelelő álomképpel), ha magamat nem tartom elég szerethetőnek ahhoz, hogy belém zúgjon Brad/Angelina, akkor nem is fog. Mondjuk erre amúgy is elég kicsi az esély, mindenesetre társválasztásnál akaratlanul is olyan mellett fogunk kikötni, aki szintén a mi fejben leosztott kategóriánkba tartozik. Ráadásként egy olyan embert, aki nem becsüli magát, dézsaszámra öntözhetjük dicséretekkel, attól még nem fog kivirágozni. Csak egy szakember tud neki segíteni.

A sziklaszilárd önbizalom az egyik alapA sziklaszilárd önbizalom az egyik alap

  • Boldogság: Kutatások szerint a boldogság 50%-ban örökölhető (azaz számít, milyenek a családi gyökereink), 10%-ban függ a körülményektől (pénz, egészség, munkahely stb.), míg 40%-ban mi alakítjuk. Hálanapló vezetése, a testmozgás, a közös programok vagy a szükségleteinkre való odafigyelés például remek módja lehet a boldogság alakításának. Utóbbit főleg nem érdemes elhanyagolni, míg ugyanis a párkapcsolatok első évében mindenki rendelkezik a gondolatolvasás képességével, azt követően már finoman a párunk tudtára kell adni azt, ami addig egyértelmű volt.

Ezt a három pontot úgy is összefoglalhatnánk, hogy Válj igazivá: ha ismered magad, tudod mit akarsz, boldog vagy és sziklaszilárd az önbizalmad, egyből ragyogni kezdesz, mindenki téged akar. Akkor már lehet tudatosan keresni a társat, és még az igazi is horogra akadhat.

Konfliktusok lesznek, de lehet őket kezelniKonfliktusok lesznek, de lehet őket kezelni

  • Konfliktuskezelés képessége: Az a kapcsolat, amelyekben nincsenek konfliktusok, halott kapcsolat. Olyankor már nem számít, tudtára adjuk-e a másiknak, hogy bánt valami, mert eleve keresztet vetettünk az egészre. A konfliktusok tehát jók, amíg tudjuk kezelni őket, és nem hagyjuk, hogy letámadjon minket az apokalipszis négy lovasa: a durva kritizálás, a megvetés, a védekezés és az elzárkózás.
  • Kapcsolatápolás művészete: Egy kapcsolat olyan, mint a kert. Rendszeresen művelni kell, hogy ne vaduljon el, de ha rendezett a kert, az rengeteg örömöt tud adni. Ugyanitt nem árt megtanulni a mágikus arányt, azaz öt pozitívumra, dicséretre juthat egy negatívum, kritika, a minőségi idő pedig tényleg csodákra képes.

Persze a legfontosabb az, hogy mindkét fél képezze magát, különben egy sikeres terápia vége is válás lesz. Most pedig, hogy tudjuk az alapokat, már csak egy valamit nem szabad elfelejteni: hogy innentől kezdve Te vagy a felelős a saját boldogulásodért.

Jánosi Valéria A jó párkapcsolat tanulható című előadása a Házasság Hete kapcsán hangzott el szerdán az Agórában.

Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.