Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

5 alternatív filmes lehetőség Veszprémben

2019. február 17. 4:00
Ha Dobó Kata első rendezése szerintetek is teljesen értelmetlennek tűnik már az előzetese alapján, és a családi filmeket is hanyagolnátok, de szívesen moziznátok egy jót, irány az alternatív vetítőhelyek! Egy csomó ígéretes alkotás érkezik Veszprémbe a következő másfél hónapban – ezekből mutatok most ötöt.

Kezedben a sorsod

A párizsi pályaudvar nyüzsgésében hirtelen mindenki felkapja a fejét, amikor egy fiatal srác, Mathieu leül a peron mellé kihelyezett zongorához és elkezd játszani. A fiú zenei géniusz, ugyanakkor nemcsak a tudás tapad rá, de a bűnözést is igencsak vonzza. Miután azonban bolti lopásért elkapják, váratlan lehetőséget kap: ha a konzervatóriumi képzést választja Franciaország legkönyörtelenebb zongoratanárának társaságában, elkerülheti a börtönt. A kérdés persze innentől kezdve nem túl bonyolult: ki tud-e lépni a fiú régi világából, vagy az újra visszarántja? Ludovic Bernard vígjátéka nem feltétlenül operál világrengető kérdésekkel, de az Életrevalókra jellemző hamisítatlan francia vígjátéki hangulat és a zene miatt megér egy misét.

Mikor és hol? Agóra Filmklub, február 25.

Bolti tolvajok

Egy japán azzal tartja fenn magát, hogy rendszeresen ellopnak ezt-azt a boltokból. Egy este aztán, amikor apa és fia hazafelé tartanak, a dermesztő hidegben egy kislányra bukkannak és magukkal viszik, akit szép lassan a család is befogad. Bár a családnak szinte semmije sincsen, a pitiáner lopások sem életbiztosítást, sem jó erkölcsi példát nem jelentenek, összetartásuk és szeretetük mégis többet ad a kislánynak, mint amije eddig volt. Ezért is hat aztán egyfajta gyomrosként, amikor a kislányt elkezdeni keresni a rendőrség és hozzátartozói, a film pedig sorra megkérdőjelezteti velünk a jó és a rossz fogalmát. A japán filmdráma 2018-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját, most pedig jó eséllyel indul az Oscarért a legjobb idegen nyelvű filmek között.

Mikor és hol? Agóra Filmklub, március 4.

Csodálatos fiú

Timothée Chalamet két éve Luca Guadagnino Szólíts a neveden című filmjével robbant be a köztudatba, egy Oscar-jelölést és a Hollywood új kedvence titulust is bezsebelve, azóta pedig a fél világ árgus szemmel figyeli minden megmozdulását. Nem véletlenül: új filmjében mesterien játssza a drogfüggő fiút, az igazi meglepetés azonban ezúttal az inkább vígjátékokból ismerős Steve Carell a tehetetlenül szenvedő apa képében. Az igaz történet alapján készült alkotás döbbenetesen szépen ábrázolja azt a kétségbeejtő helyzetet, amikor egy apa kénytelen végignézni, ahogy egykori tehetséges fia egyre mélyebbre süllyed a szerhasználatban és a függőségben, és hiába minden szeretete és kapálózása, nem tudja őt kihúzni a gödörből.

Mikor és hol? Agóra Filmklub, március 18.

Cinema Paradiso

A Cinema Paradiso valójában nem új alkotás, hanem az olasz filmtörténet legendás klasszikusa, amit a 20 éves évforduló alkalmából tavaly felújított változatban kezdték el újra forgalmazni, még szebb képekben visszaadni a film hangulatát. Az apját a háborúban elveszítő kis Salvatore rajong a filmekért, ezért aztán minden idejét a Cinema Paradisoban tölti. Ez az otthona, a filmek a szülei, legjobb barátja pedig az életvidám középkorú mozigépész, Alfredo, aki tanácsokkal látja el a fiút az élet nagy dolgairól és persze a szerelemről. A film valahol maga az olasz életérzés és óda a filmművészethez, amelyben a vetítőterem és a gépház válik a gyermek-, a serdülőkor és a felnőtté válás legmeghatározóbb pontjainak helyszínévé.

Mikor és hol? Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Olasz klub, március 21.

Egon Schiele: A halál és a lányka

A művészet a valóság és a fantázia egy pillanatának megragadása mellett nagy százalékban provokáció, Schiele pedig igen nagy mestere volt ennek. Az osztrák festő a maga idejében nem egy botrányt váltott ki időnként már-már pornográf jellegű képeivel, az utókor azonban ma az egyik legizgalmasabb művészként tartja számon – munkássága és élete miatt egyaránt. Ilyen körülmények között szinte elkerülhetetlen volt, hogy ne készüljön róla egy életrajzi film: A halál és a lányka elsősorban Schiele szerelmi életét, két nagy múzsájához, húgához, Grétihez és a filmcímben megjelenő festményhez portrét álló 17 éves Wally-hoz fűződő kapcsolatát járja körül. Bár az előzetes kicsit romantikusabb képet sejtet a valóságnál, művészetkedvelőknek nem érdemes kihagyni.

Mikor és hol? Agóra Filmklub, március 25.

Bertalan Melinda
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.