2020. május 31. // Angéla névnap

5 alternatív filmes lehetőség Veszprémben

2019. február 17. 4:00
Ha Dobó Kata első rendezése szerintetek is teljesen értelmetlennek tűnik már az előzetese alapján, és a családi filmeket is hanyagolnátok, de szívesen moziznátok egy jót, irány az alternatív vetítőhelyek! Egy csomó ígéretes alkotás érkezik Veszprémbe a következő másfél hónapban – ezekből mutatok most ötöt.

Kezedben a sorsod

A párizsi pályaudvar nyüzsgésében hirtelen mindenki felkapja a fejét, amikor egy fiatal srác, Mathieu leül a peron mellé kihelyezett zongorához és elkezd játszani. A fiú zenei géniusz, ugyanakkor nemcsak a tudás tapad rá, de a bűnözést is igencsak vonzza. Miután azonban bolti lopásért elkapják, váratlan lehetőséget kap: ha a konzervatóriumi képzést választja Franciaország legkönyörtelenebb zongoratanárának társaságában, elkerülheti a börtönt. A kérdés persze innentől kezdve nem túl bonyolult: ki tud-e lépni a fiú régi világából, vagy az újra visszarántja? Ludovic Bernard vígjátéka nem feltétlenül operál világrengető kérdésekkel, de az Életrevalókra jellemző hamisítatlan francia vígjátéki hangulat és a zene miatt megér egy misét.

Mikor és hol? Agóra Filmklub, február 25.

Bolti tolvajok

Egy japán azzal tartja fenn magát, hogy rendszeresen ellopnak ezt-azt a boltokból. Egy este aztán, amikor apa és fia hazafelé tartanak, a dermesztő hidegben egy kislányra bukkannak és magukkal viszik, akit szép lassan a család is befogad. Bár a családnak szinte semmije sincsen, a pitiáner lopások sem életbiztosítást, sem jó erkölcsi példát nem jelentenek, összetartásuk és szeretetük mégis többet ad a kislánynak, mint amije eddig volt. Ezért is hat aztán egyfajta gyomrosként, amikor a kislányt elkezdeni keresni a rendőrség és hozzátartozói, a film pedig sorra megkérdőjelezteti velünk a jó és a rossz fogalmát. A japán filmdráma 2018-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját, most pedig jó eséllyel indul az Oscarért a legjobb idegen nyelvű filmek között.

Mikor és hol? Agóra Filmklub, március 4.

Csodálatos fiú

Timothée Chalamet két éve Luca Guadagnino Szólíts a neveden című filmjével robbant be a köztudatba, egy Oscar-jelölést és a Hollywood új kedvence titulust is bezsebelve, azóta pedig a fél világ árgus szemmel figyeli minden megmozdulását. Nem véletlenül: új filmjében mesterien játssza a drogfüggő fiút, az igazi meglepetés azonban ezúttal az inkább vígjátékokból ismerős Steve Carell a tehetetlenül szenvedő apa képében. Az igaz történet alapján készült alkotás döbbenetesen szépen ábrázolja azt a kétségbeejtő helyzetet, amikor egy apa kénytelen végignézni, ahogy egykori tehetséges fia egyre mélyebbre süllyed a szerhasználatban és a függőségben, és hiába minden szeretete és kapálózása, nem tudja őt kihúzni a gödörből.

Mikor és hol? Agóra Filmklub, március 18.

Cinema Paradiso

A Cinema Paradiso valójában nem új alkotás, hanem az olasz filmtörténet legendás klasszikusa, amit a 20 éves évforduló alkalmából tavaly felújított változatban kezdték el újra forgalmazni, még szebb képekben visszaadni a film hangulatát. Az apját a háborúban elveszítő kis Salvatore rajong a filmekért, ezért aztán minden idejét a Cinema Paradisoban tölti. Ez az otthona, a filmek a szülei, legjobb barátja pedig az életvidám középkorú mozigépész, Alfredo, aki tanácsokkal látja el a fiút az élet nagy dolgairól és persze a szerelemről. A film valahol maga az olasz életérzés és óda a filmművészethez, amelyben a vetítőterem és a gépház válik a gyermek-, a serdülőkor és a felnőtté válás legmeghatározóbb pontjainak helyszínévé.

Mikor és hol? Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Olasz klub, március 21.

Egon Schiele: A halál és a lányka

A művészet a valóság és a fantázia egy pillanatának megragadása mellett nagy százalékban provokáció, Schiele pedig igen nagy mestere volt ennek. Az osztrák festő a maga idejében nem egy botrányt váltott ki időnként már-már pornográf jellegű képeivel, az utókor azonban ma az egyik legizgalmasabb művészként tartja számon – munkássága és élete miatt egyaránt. Ilyen körülmények között szinte elkerülhetetlen volt, hogy ne készüljön róla egy életrajzi film: A halál és a lányka elsősorban Schiele szerelmi életét, két nagy múzsájához, húgához, Grétihez és a filmcímben megjelenő festményhez portrét álló 17 éves Wally-hoz fűződő kapcsolatát járja körül. Bár az előzetes kicsit romantikusabb képet sejtet a valóságnál, művészetkedvelőknek nem érdemes kihagyni.

Mikor és hol? Agóra Filmklub, március 25.

Bertalan Melinda
2020. május 31. // Angéla névnap