2020. május 25. // Orbán névnap

Itt a hétvége, nézze meg 2018 legjobb tájképfotóit

2019. február 23. 4:00
Dőljön hátra, és relaxáljon, miközben belepörget a lenyűgöző Föld nevű bolygón készült fotókba.

Tavaly ötödik alkalommal hirdették meg a Nemzetközi év tájképfotósa versenyt, melyre 863 fotós 3000 alkotással pályázott.

A beérkezett műveket öt bíró értékelte, és ha kellett, a pixelekig ránagyítottak minden egyes fényképre, hisz a technikát ugyanúgy értékelték, mint a kreativitást. A többfordulós verseny végeredményét február 15-én hozták nyilvánosságra.

Az év fotójává választott kép készítője Paul Marcellni lett ezzel az alkotással:

Fotó: Paul MarcelliniFotó: Paul Marcellini

„Mindig is szerettem a természetet, és élvezem a természetfotózás minden fajáját, de kezdetben a legnagyobb figyelmet az égboltnak és az időjárásnak szenteltem".

Paul a verseny portálja szerint, Canon 17 mm-es és 24 mm-es dőlésszögű lencsét használ a Sony A753-as fényképezőgépén, hozzátéve, hogy a Canon 11-24 mm-es ultra széles látószögűje szintén a fényképezőgép táskájában található. Paul számára a fény és a kompozíció elsődleges, kedvenc felfedezni való vidéke pedig a floridai mocsárvidék. Itt készítette győztes fotóját is.

Második helyezett Miles Morgan:

És itt most következzen néhány kedvencünk:

Fotó: Callie CheeFotó: Callie Chee

Fotó: ann kristin lindaasFotó: ann kristin lindaas

Fotó: Xiao ZhuFotó: Xiao Zhu

Fotó: Daniel TrippoltFotó: Daniel Trippolt

Fotó: warren keelanFotó: warren keelan

Fotó: Chris ByrneFotó: Chris Byrne

Fotó: John FinneyFotó: John Finney

Ha nem unta meg a fotókat, az 50 legjobban sikerült képet az Independenten megnézheti a lenti linkre kattintva:

The most incredible pictures of Earth: International Landscape Photographer of the Year

Braving the harshest climates and most gruelling terrains, some photographers will go to the ends of the Earth for the perfect shot. Their efforts, however, do not go unrecognised, and the International Landscape Photographer of the Year Awards provides the perfect opportunity to showcase their finest work.

Az év fotósának Adam Gibbset választották, többek közt ezen alkotása miatt:

"1992 óta profi fotós vagyok, és 2014-ig az elsődleges jövedelemforrásom kertészeti kiadványokhoz készült kertek fényképezése volt. Azóta csak természetfotós vagyok"-nyilatkozta a kanadai Gibbs.

Minden munkájához a Lightroom Classic CC-t és a Photoshop CC 2019-t használ, jelenlegi felszerelése pedig egy Nikon D850, egy 14-24 mm-es, egy 16-35 mm-es, egy 24-120 mm-es és egy 70-200 mm-es objektívvel. Szerinte a tájfotózás általában nem tekinthető versenynek, ez inkább lehetőséget ad a természet megismerésére és néhány kép elkészítésére.

Ge. Á.
2020. május 25. // Orbán névnap