2019. június 20., csütörtök
Rafael névnap

Gazsi Attila: a magyar gazdaságnak fel kell készülni a megtorpanás nélküli növekedésre

  • gazdaság
  • 2019.03.24
    04:44
  • Gazsi Attila
Ehhez a termelékenységet és a hatékonyságot kell javítani. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökhelyettese az idei gazdasági évnyitóról írt cikket portálunknak, melyben kitér a miniszterek és az iparkamara által elmondottakra.

Február 27-én tartotta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019. évi Gazdasági Évnyitóját. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A vállalkozások szempontjából legfontosabb a kiszámítható, folyamatosan csökkenő adóterhelést teljesítő gazdaságpolitika. A makroadatok stabil gazdaságirányítást feltételeznek. A miniszterelnök legfontosabb feladatként a demográfiai fordulat előkészítését, az uniós növekedési átlagot 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését, a szakképzés radikális átalakítását és a magyar vállalatok külföldi befektetéseit támogató stratégia elkészítését említette.

A magyar gazdasági modellről szólva a miniszterelnök kijelentette: a pénzügyeknek mindig rendben kell lenniük. Így továbbra is a GDP 3 százaléka alatt kell lennie a hiánynak, csökkennie kell az államadósságnak, amelynek a végén teljesen magyar kézben kell lennie, sőt jobb lenne majd hitelezőnek lenni, mint adósnak - sorolta.

A kis és középvállalkozások szempontjából üdvözlendő, sőt nélkülözhetetlen, hogy valamilyen módon megváltozzon a szakképzés és jelentős számú, használható munkaerővel segítené a munkájukat, a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet ugyanis eléggé kilátástalan, főleg, ha a hiányszakmák és a betöltetlen álláshelyek növekvő számát nézzük. A pénzügyi stabilitásra törekvést is üdvözlendőnek tartom, főképpen az olyan kedvezőtlen világpiaci folyamatok miatt, mint a brexit, vagy a Trump-féle protekcionalista és sokszor kiszámíthatatlan gazdaságpolitika.

A Gazdasági Évnyitón többször említésre került a KKV szektor versenyképességének növelése, mely nélkül lehetetlen a vágyott, Ausztriához való felzárkózás. A VOSZ teljes mellszélességgel támogat minden olyan megoldást és programot, mely a versenyképességet növeli, de csak akkor tud jól működni bármely program, ha együttműködésben ölt testet a vállalkozók, a jogszabályalkotók és a politikai szándék között.

A versenyképesség jelenleg a KKV szektor legnagyobb kihívása, mely önmagában számos részfeladatot jelent a vállalkozások jórészét érintő generációváltástól kezdve a digitális szemléletváltáson keresztül a bürokratikus terhek leépítéséig. Természetes alapja a fentebb említett és remélt kiegyensúlyozott és tudásorientált munkarőpiac és a stabil, jó kilátásokkal kecsegtető belső fogyasztás.

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese és megyei elnökeGazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese és megyei elnöke

A Gazdasági Évnyitó pozitív hangvétele a KKV szempontjából is üdvözlendő, azt gondolom, hogy a magyar vállalkozások várakozásai kedvezőek, a jövőre nézve optimisták és bizakodóak. A magyar gazdaságnak fel kell készülni a megtorpanás nélküli növekedésre, és ehhez a termelékenységet és a hatékonyságot kell javítani.

A magyar tulajdonú vállalkozásokat tovább kell erősíteni, mindezt hitelgazdag pénzügyi környezetben, a versenyképesség adminisztratív támogatásával lehet elérni. Az évnyitón többször elhangzott a finanszírozás, a tőkéhez jutás fontossága, így nem mehetek el amellett, hogy megemlítsem a Demján Sándor által megálmodott és a VOSZ valamint az Iparkamarák által gondozott Széchenyi Kártya program szerepét és eddig elért eredményeit, mivel 2001 óta 280 ezer Széchenyi Kártya került kibocsátásra, ezzel 2146 milliárd forintot jutott a vállalkozásokhoz.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese, megyei elnöke