Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gazsi Attila: a magyar gazdaságnak fel kell készülni a megtorpanás nélküli növekedésre

2019. március 21. 16:34 // Forrás: Gazsi Attila
Ehhez a termelékenységet és a hatékonyságot kell javítani. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökhelyettese az idei gazdasági évnyitóról írt cikket portálunknak, melyben kitér a miniszterek és az iparkamara által elmondottakra.

Február 27-én tartotta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019. évi Gazdasági Évnyitóját. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A vállalkozások szempontjából legfontosabb a kiszámítható, folyamatosan csökkenő adóterhelést teljesítő gazdaságpolitika. A makroadatok stabil gazdaságirányítást feltételeznek. A miniszterelnök legfontosabb feladatként a demográfiai fordulat előkészítését, az uniós növekedési átlagot 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését, a szakképzés radikális átalakítását és a magyar vállalatok külföldi befektetéseit támogató stratégia elkészítését említette.

A magyar gazdasági modellről szólva a miniszterelnök kijelentette: a pénzügyeknek mindig rendben kell lenniük. Így továbbra is a GDP 3 százaléka alatt kell lennie a hiánynak, csökkennie kell az államadósságnak, amelynek a végén teljesen magyar kézben kell lennie, sőt jobb lenne majd hitelezőnek lenni, mint adósnak - sorolta.

A kis és középvállalkozások szempontjából üdvözlendő, sőt nélkülözhetetlen, hogy valamilyen módon megváltozzon a szakképzés és jelentős számú, használható munkaerővel segítené a munkájukat, a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet ugyanis eléggé kilátástalan, főleg, ha a hiányszakmák és a betöltetlen álláshelyek növekvő számát nézzük. A pénzügyi stabilitásra törekvést is üdvözlendőnek tartom, főképpen az olyan kedvezőtlen világpiaci folyamatok miatt, mint a brexit, vagy a Trump-féle protekcionalista és sokszor kiszámíthatatlan gazdaságpolitika.

A Gazdasági Évnyitón többször említésre került a KKV szektor versenyképességének növelése, mely nélkül lehetetlen a vágyott, Ausztriához való felzárkózás. A VOSZ teljes mellszélességgel támogat minden olyan megoldást és programot, mely a versenyképességet növeli, de csak akkor tud jól működni bármely program, ha együttműködésben ölt testet a vállalkozók, a jogszabályalkotók és a politikai szándék között.

A versenyképesség jelenleg a KKV szektor legnagyobb kihívása, mely önmagában számos részfeladatot jelent a vállalkozások jórészét érintő generációváltástól kezdve a digitális szemléletváltáson keresztül a bürokratikus terhek leépítéséig. Természetes alapja a fentebb említett és remélt kiegyensúlyozott és tudásorientált munkarőpiac és a stabil, jó kilátásokkal kecsegtető belső fogyasztás.

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese és megyei elnökeGazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese és megyei elnöke

A Gazdasági Évnyitó pozitív hangvétele a KKV szempontjából is üdvözlendő, azt gondolom, hogy a magyar vállalkozások várakozásai kedvezőek, a jövőre nézve optimisták és bizakodóak. A magyar gazdaságnak fel kell készülni a megtorpanás nélküli növekedésre, és ehhez a termelékenységet és a hatékonyságot kell javítani.

A magyar tulajdonú vállalkozásokat tovább kell erősíteni, mindezt hitelgazdag pénzügyi környezetben, a versenyképesség adminisztratív támogatásával lehet elérni. Az évnyitón többször elhangzott a finanszírozás, a tőkéhez jutás fontossága, így nem mehetek el amellett, hogy megemlítsem a Demján Sándor által megálmodott és a VOSZ valamint az Iparkamarák által gondozott Széchenyi Kártya program szerepét és eddig elért eredményeit, mivel 2001 óta 280 ezer Széchenyi Kártya került kibocsátásra, ezzel 2146 milliárd forintot jutott a vállalkozásokhoz.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese, megyei elnöke

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.