Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Autista alkotók műveiből nyílt kiállítás

2019. március 22. 11:36
Különleges kiállítással készült a Veszprémi Petőfi Színház az Esőember bemutatójához kapcsolódóan.

A nagysikerű film egy különleges emberről, most a Veszprémi Petőfi Színház színpadán kel életre: történet szeretetről, elfogadásról és egy olyan nehézségről, amely nem csak a színház falai között létezik.

A főhős egy olyan kihívással él együtt, amivel nagyon sok embertásunk: a darab megmutatja, hogy lehet így is élni és, hogy lehet az ilyen embereket szeretni, elfogadni.

- Fogadjuk el egymást! Mi így fogadtuk be az Autispektrum Egyesületet is, akik hoztak nekünk egy gyönyörű tárlatot: a kiállítás alkotói is kihívással élnek, illetve valamilyen módon kapcsolódnak az egyesület munkájához - fogalmazott Kellerné Egresi Zsuzsanna a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese.

Az AutiSpektrum Egyesület 2013 óta foglalkozik autizmussal élő gyermekek megsegítésével. Brokés Judit az egyesület elnöke elmondta, hogy szociális és kommunikációs területen is nehézséget okoz a zavar, ezért a művészet arra jó eszköz, hogy valamilyen módon szavak nélkül ki tudják fejezni a bennük rejlő érzelmeket, érzéseket a gyerekek.

A kiállítás három részből áll: ifj. Csom Árpád és Ábrahám Sára tehetséges autista alkotók képei, a művészetterápiás foglalkozáson készült rajzok és festmények, illetve Aut-kartonok, vagyis a gyerekek és az egyesület által választott művészek, közéleti személyek, sportolók közös alkotásai díszítik a falakat.

A MOL Alapítvány támogatásával megvalósuló művészetterápiás és zeneterápiás foglalkozások segítik az autizmussal élő gyermekek mindennapjait, csökkentik a szorongást, mobilizálják a tudatalatti folyamatokat. A festmények komplex zeneterápia keretében készült, 5-10 éves autista gyermekek alkotásai: a terápiában tematikusan választott zene hallgatása közben szabadon festenek az általuk választott eszközökkel, anyagokkal, technikával.

A Premiertől premierig programsorozat fontos célja, hogy olyan alkotók műveit mutassa be kiállítás formájában, akik alapvetően nem képzőművészek, ám szabadidejükben gyönyörű munkák születnek a kezük által.

Vági Edina mandalákat készít, amelyek szín és formavilágát egészen tudományos módon, számolással, személyreszabottan alakítja ki, így készült el a Veszprémi Petőfi Színház rendkívül szép, segítő mandalája is.

Oberfrank Pál és Kellerné Egresi Zsuzsanna döntése alapján a mandalát megvásárolták a társulat számára Edinától, az alkotó pedig az összeget felajánlotta az AutiSpektrum Egyesületnek, így találkozhatott ismét a művészet, az önzetlenség és a segítőszándék.

Sulyok Georgina
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.