2019. október 23. // Gyöngyi névnap

„Te vagy, Laci, te bizony!” – 175 éve született Arany László

2019. március 23. 8:48
irodalmijelen.hu meseTv
Arany János és Ercsey Julianna második gyermekeként született Arany László. Tehetsége szerint bármivé válhatna az irodalomi életben, de mit szán neki a sors, ha aggasztja a név, amely a kor legünnepeltebb költőjét hordozza magában.

Arany László tizennyolc éves, amikor nővérével együtt népmesekutatónak szegődik. Huszonhárom évesen egy máig is érvényes tanulmányt közöl a népmesék világáról, majd megírja az A délibábok hőse címmel az első versesregényét. Ezután a Földintézet igazgatója lesz.

Alanyi jogon a Kisfaludy Társaság tagja, de nem költ. Bankár lesz.

Huszonkilenc évesen készül el a már említett A délibábok hősével, ezen kívül néhány verset, két kötet kritikát, tanulmányt és esszét publikál. A kor csalóka történelmileg, politikailag, Jókai folyamatosan közli romantikus regényeit, közben tombol a nemzeti népszínmű. Tisza jön, Arany megy: nem költ többé.

papageno.hupapageno.hu

Fordításaival nem szakít, és irodalomtörténészként létezik tovább, miközben időközben eltávozott apja hagyatékát gondozza. Kiadja Arany János Margit-szigeten megírt Őszikék-ét, és levelezéseit.

És mi maradt nekünk Arany Lászlóból? A kiskakas gyémánt félkrajcárja? És sok minden más is...

Emlékezzünk egy mesével, íme egy "Aranyos" mese Gáspár Sándor színművész közreműködésével:

Szabó Eszter

További cikkek

A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
A Facebook és a tévé minden nap ugyanaz? Van izgalmasabb!
3 vlogot mutatunk, amiket érdemes követni, ha még csak ismerkedünk a társasjátékokkal.
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Életem során többször is, több lánynak feltettem ezt a kérdést: barátoknak, szerelmeknek. Akkoriban még azt gondoltam, hogy a pénz, az egzisztencia, a csillogás vágya, az óhatatlanul hatalmas ígéretek ejtették rabul fiatal, vágyakozó szíveiket. Azonban rá kellett jöjjek, valódi válaszaikat nem szavaik, hanem életútjaik formálták.
Zarándokút New York utcáin
Zarándokút New York utcáin
Elképzelte már valaha, hogy egyszer végigjárja a lakóhelye összes utcáját, sétálható útvonalát? De nem ám félgőzzel, hanem úgy igazán, minden egyes kis részletre, a helyiekre és önmagára is odafigyelve. A New Yorkban élő Matt Green nem csupán eljátszott a gondolattal, meg is valósította.
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
„Utálom az embereket!” – mondta az ember
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?
"Ma nem megy": havonta jön a baj
"Ma nem megy": havonta jön a baj
Milyen érzés, ha szomjasan nincs egy korty víz sem vagy éhesen egy száraz kifli? Milyen az, ha betegen nincs pénz gyógyszerre? Látjuk, meghalljuk, segítünk, ha tudunk. De mi történik, akkor ha valamit nem látunk, talán nem is hallunk, de segíteni kéne?
2019. október 23. // Gyöngyi névnap