2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

Az olaszfalui mészárlás áldozataira emlékeztek

2019. március 24. 10:29
1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák. A Fájdalmas Péntek okai a mai napig tisztázatlanok. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra.

A település honlapja is megemlékezik róla, Olaszfalu történelmét a II. világháború idején egy tragikus esemény pecsételte meg. 1945-ben Olaszfalut már március 22-én este 9 óra tájban elfoglalták a Felsőpere felől előretörő szovjet alakulatok. A falu kihaltnak tűnt, mivel a lakosok az óvóhelyeken próbálták átvészelni a front átvonulását.

A harc egész éjszaka és másnap is folytatódott. A községben megjelenő szovjetek március 23-án pénteken sok helyen belelőttek a házakba, azok kigyulladtak. Az emberek pincékbe, padlásokra bújtak, hogy megmenekülhessenek.

1945. március 23-án a szovjetek szörnyű mészárlást végeztek a polgári lakosság, különösen az ifjúság körében.

Látszólag minden ok nélkül, 32 ártatlan fiatalt lőttek le. Többségük 16 és 22 éves volt.

Hogy az orosz katonák pontosan miért öldököltek, a mai napig nehéz kutatni, hisz a falubelieknek hallgatniuk kellett az eseményekről. Egy feltételezés szerint híre ment annak, hogy az úgynevezett Leventék ellenállásba fognak kezdeni, más teória szerint a szovjet katonák egyszerűen pánikba estek az akkoriban furcsaságszámba menő, nagyszámú fiatal láttán.

Ahogy a Faktor.hu írja, 2001-ben, Mozsgai József plébános volt az első, aki feldolgozta a vérengzés történetét, amit „Fájdalmas péntek” címmel jelentetett meg. A Nemzeti Nyomozóiroda 2011-ben újra elkezdett nyomozni az ügyben. De 2014 júniusában felfüggesztették, mert – ahogy írták – „az elkövető kiléte nem volt megállapítható”.

Vasárnap délelőtt Olaszfaluban emlékeztek az áldozatokra. Dékány Árpád Sixtus apát szentmiséje után Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott:

közel egy emberöltővel a Fájdalmas Péntek után kereshetnénk az okokat, megpróbálhatnánk magyarázatot adni a történetekre. Hibáztathatnánk a háború borzalmait az olaszfalui vérengzésért. Vagy a megszálló szovjet katonák kegyetlenségét. Azt, aki kiadta a mészárlásra a parancsot. Vagy akik végrehajtották azt. A véletlenek közrejátszását, a sors kiszámíthatatlanságát. De mindezen kérdéseinket elnyomná a gyász mély némasága mind a mai napig -mondta.

A Fájdalmas Péntekre nincsen magyarázat, ahogy ártatlan emberek meggyilkolására sosem lesz. Őrjítő érzés a tehetetlenség még így, évtizedek távlatából is.

"Joggal tesszük fel a kérdést egymásnak és magunknak: mit kezdjünk olaszfaluiként azzal a tragédiával, ami örökre beégett szeretett otthonunk történetébe?

Szakítsuk fel évről évre a sebeket, amikor megemlékezünk a fiatal áldozatokról és merüljünk el a megtörténtek meg nem értettségében?"- kérdezte Ovádi, majd azt mondta, nem gondolja, hogy ez lenne minden, amit tehetünk. A lehetőség ott van a helyiek kezében, hogy méltó emléket állítsanak azoknak az elődeiknek, akik nem tudták beteljesíteni életüket.

Valósítsák meg mindazt, amire az áldozatok hivatottak lettek volna: építsenek közösséget, segítsék egymást, ha szükségük van rá. Adják át a tudásukat és emlékeiket a jövő nemzedékének szeretettel és becsülettel-fogalmazott, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit a templomkertben.

A megemlékezésen a Szivárvány Asszonykórus működött közre.

Ge. Á.
Kovács Bálint
2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap