Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A fejlődésben segíteni a leginspirálóbb feladat

2019. március 26. 12:00
Az inspirál a legjobban, ha mások fejlődését segíthetem, ez vezetőként és trénerként is az elsődleges feladatom - mondja Bagi Zsuzsanna, aki amellett, hogy csapatvezető egy multinál, coachinggal foglalkozik és blogot ír, hogy mások is kibontakoztathassák magukat.

Mivel foglalkozol most? Hogy kötöttél ki itt, mi a jó benne, és miért ezt választottad?

Egy multinacionális vállalatnál vagyok csapatvezető. Elsősorban az idegen nyelvek szerete és a fejlődési lehetőségek vonzottak, továbbá, hogy többféle feladatkört is könnyen kipróbálhatok ugyanazon a cégen belül. Csapatvezetőként nincs két egyforma nap, mindig más kihívásokkal találkozom. A napi munkám mellett készségfejlesztő tréningeket is tartok a cégnél. Az inspirál a legjobban, ha mások fejlődését segíthetem, ez vezetőként és trénerként is az elsődleges feladatom. Egyszerűen imádom, amikor felcsillan valaki szeme, hogy kapott egy jó ötletet akár tőlem, akár egy másik résztvevőtől. Az is előfordult már, hogy hónapokkal a tréning után kaptam visszajelzést, hogy hogyan tudta valaki használni a tréningen elhangzottakat.

Hogyan jött a coaching, mint szabadidős foglalkozás?

Pont a tréningek miatt kezdtem el érdeklődni a coaching iránt. Néhány évvel ezelőtt tudatosult bennem, hogy ez lesz az én utam, de nem tudtam, hogyan is álljak neki. Coursera szervezésében az amerikai Case Western Reserve University-n találtam egy érdekes online kurzust, ami inspiráló beszélgetésekkel foglalkozott. Ennek volt a része a coaching is. Belevágtam "miért ne" alapon, épp az volt a legrelevánsabb kurzus tréningekkel kapcsolatban. Az online tanfolyamnak gyakorlati része is volt, és annyira megtetszett, hogy később elvégeztem egy tréner-coach tanfolyamot is Budapesten is. Azt szeretem a coachingban, hogy folyamatában láthatom a coachee fejlődését. Egyelőre a vezetői karrieremre szeretnék koncentrálni, úgyhogy a coaching technikákat elsősorban a saját csapatom fejlesztésére használom. Azonban amennyire időm engedi, szabadidőmben szívesen segítek azoknak, akik elakadnak valamiben.

A munka és a coaching mellett blogot is vezetsz. Miről írsz a neten?

A blog ötlete onnan jött, hogy egyre többször osztottam meg a barátaimnak önfejlesztéssel, a céljaik elérésével kapcsolatos cikkeket, és úgy gondoltam, hogy ezek másoknak is hasznosak lesznek. Nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan fejlődjek, és ezért sok könyvet, cikket olvasok, tréningeken veszek részt, videókat nézek. A blogomban ezeket az ötleteket, módszereket igyekszem összefogni. Közérthető formában adok tippeket, trükköket, ötleteket az olvasóknak, hogy elérjék a céljaikat, és hogy túllendüljenek a nehézségeken.

Mit tudsz kamatoztatni a coachingból a magánéletben?

A coaching kurzus során sok önismereti feladatot is végeztünk, ami már önmagában is nagyon hasznos. A coaching egy keretet ad a célok elérésének, ezt szoktam használni a magánéletben is. Pontosan megfogalmazom magamnak, hogy hova szeretnék eljutni, mik a lehetséges alternatívák, és úgy megyek tovább. Sok gyakorlatot először magamon tesztelek, és ha érdekesnek találom, csak akkor próbálom meg a coacheeval. Megtanultam tudatosabban hallgatni, kérdezni, fejlődött az empátiám, ezek a magánéleti kapcsolatokban is kamatoztatható készségek. Tudatosabban kezelem és oldom meg a konfliktusokat.

Ősszel a veszprémi TEDxBenedegyHegyen beszéltél. Mi volt az előadásod témája?

A TEDxBenedekHegy témája az Újra:kezdés volt. Mindegyik előadó más-más szemszögből világította meg a fő témakört. Én arról beszéltem, hogy mire lehet jó 3 nap pizsamában. Saját magamon többször is tapasztaltam, hogy nem egyszerű egy-egy csalódás után újra felállni vagy épp egy új környezetben teljesíteni. Ilyenkor gyakran bennünk van, hogy erősnek kell maradnunk, tovább kell mennünk, és ezt sulykolja belénk sok motivációs videó is. Azonban a valódi pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy nem veszünk tudomást a negatív pillanatokról. Az volt a célom, hogy eloaszlassak bizonyos félreértéseket a pozitív gondolkodásról, és rávilágítsak, hogy helye van annak is, ha dühösek, mérgesek vagy szomorúak vagyunk. Az pedig már csak a hab volt a tortán, hogy mindezt veszprémi közönség előtt tehettem, hiszen itt nőttem fel.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Van élet az Országos Kéken túl is Van élet az Országos Kéken túl is Itt a tavasz, csalogat a természet, kezdődik az igazi túraszezon. Az Országos Kéktúráról mindenki hallott már, most viszont néhány kevésbé ismert útvonalat ajánlunk a környékről.  2024. március 5. 17:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.